Beste excentrische schuurmachine

De beste excentrische schuurmachine uit de test en aanbiedingen van deze en andere goede excentrische schuurmachines.

Bosch schuurmachine excentrisch

Bosch excentrische schuurmachine

Een excentrische schuurmachine (of excenterschuurmachine) is een roterende schuurmachine met ronde zool die heel goed geschikt is voor snel maar nauwkeurig schuren of polijsten. Een excentrische schuurmachine maakt zowel een draaiende als een vibrerende beweging. Dat heeft diverse voordelen.

Excentrisch schuren laat bijvoorbeeld geen ongewenste schuurlijnen achter, je hoeft geen rekening te houden met de nerfrichting van hout, en de excentrische schuurmachine is heel goed in heel verschillende werkzaamheden zoals het gladmaken van ruwe oppervlakken (zowel groot als klein), het verwijderen van verf, en het polijsten van verschillende materialen.

De beste excentrische schuurmachine

Kijk hieronder voor de beste excentrische schuurmachine uit de meest recente test. We hebben ook een overzicht met aanbiedingen van alle excentrische schuurmachines (ruim 100) waaruit je via selectie mogelijkheden makkelijk de voor jou beste excentrische schuurmachine kunt selecteren.

Makita schuurmachine excentrisch

Makita schuurmachine excentrisch

Veel keuze uit goede excentrische schuurmachines

Je kunt kiezen voor zowel een grote excentrische schuurmachine als een kleine excentrische schuurmachine. De grotere excenterschuurmachines kun je gebruiken voor zwaarder werk als het schuren van wanden en andere grote oppervlakken. Een kleine excentrische schuurmachine is goed in het heel precies schuren van een klein oppervlak.

Ten opzichte van zijn belangrijkste concurrent, de vlakschuurmachine, werk je met een excentrische schuurmachine sneller en haal je meer van het materiaal weg. Een nadeel van een excentrische schuurmachine is dat je er, door de ronde zool, slecht mee in hoekjes komt. Een delta schuurmachine is daar beter geschikt voor.

De excentrische schuurmachine is wel weer erg handig bij het schuren van gebogen oppervlakken. Het te schuren object hoeft niet plat te zijn. Verder geeft het schuren weinig trillingen.

Een goede excentrische schuurmachine beschikt over diverse standen van snelheid en over een systeem dat de stof afvoert.

Ook voor het polijsten van metaal (ook een auto of een boot) is een goede excentrische schuurmachine geschikt. Je plaatst dan een polijstschijf in plaats van schuurpapier op de excenter schuurmachine.

Verder kan je de excentrische schuurmachine gebruiken voor het verwijderen van verf of roest en het mooi vlak maken van hout.

Bosch schuurmachine excentrisch

Bosch schuurmachine excentrisch

Hoe gebruik je een excentrische schuurmachine?

Je schakelt de excentrische schuurmachine aan en zet deze dan pas voorzichtig op het te schuren materiaal. De schuurmachine maakt zowel draaiende als pulserende bewegingen dus je hoeft zelf geen bewegingen te maken. Laar de excentrische schuurmachine het werk doen zonder al te veel druk uit te oefenen.

Verplaats de excentrische schuurmachine in ronde of 8 vormige bewegingen over het materiaal voor het mooiste resultaat. Dit geeft een vlakke egale afwerking.

Kiezen van de beste excentrische schuurmachine

Let bij het kiezen van de excentrische schuurmachine op de volgende zaken:

 • Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar wat je voor die prijs krijgt. Een duurdere schuurmachine wordt misschien geleverd met gratis schuurpapier, een polijstschijf en een stofzak die de meerprijs meer dan waard zijn.
   
 • De meeste excentrische schuurmachines hebben stofafzuiging, maar dat kan op twee heel verschillende manieren plaatsvinden. Via een aansluiting voor de stofzuigerslang of via een stofzak op de schuurmachine zelf.

 • Het vermogen zegt niet alles. Vaak is een excentrische schuurmachine met een hoger vermogen wel krachtiger.

 • Wil je gedurende langere tijd achtereen kunnen schuren dan is een excentrische schuurmachine met een hoog wattage wel aan te raden.

 • Bij de specificaties van een excentrische schuurmachines vind je een trillingswaarde. Een excentrische schuurmachine hoeft niet veel te trillen dus een goede excentrische schuurmachine heeft een heel lage trillingswaarde (onder de 5 m/s).

 • Een accu schuurmachine is wel duurder dan een gelijkwaardige stekker versie, maar een excentrische schuurmachine met accu geeft je wel meer bewegingsvrijheid.

 • Let bij een excentrische schuurmachine met stekker op de snoerlengte.

 • De meeste excentrische schuurmachines gebruiken 125 mm schuurpapier, maar ook 225 mm schuurpapier komt voor.

 • Verschillende snelheden zijn bij een excentrische schuurmachine een must omdat verschillende materialen om verschillende snelheden vragen.

Kijk hier boven voor de beste excentrische schuurmachine uit de test of kies zelf je beste excentrische schuurmachine uit de aanbiedingen.


Zie ook:

Een reactie posten

1 Reacties

 1. Een excentrische schuurmachine is handig om te hebben voor als je hem nodig hebt. Daarom heb ik er 1 gekocht maar omdat ik dit soort schuurmachine maar weinig gebruik heb ik gekozen voor een goedkope excentrische schuurmachine van Vonroc. Deze kostte me nog geen 4 tientjes. Als ik de excentrische schuurmachine vaker zou gebruiken zou ik wel gaan voor een betere schuurmachine van een beter merk maar voor mijn sporadische gebruik is de Vonroc voldoende.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.