Header Ads Widget

Amazon Prime gratis

Beste gietijzeren pan

Op zoek naar een goede gietijzeren koekenpan, gietijzeren braadpan of andere beste gietijzeren pan? Hier vind je alle beste pannen van gietijzer.

Een goede kok zweert vaak bij een gietijzeren pan. Een goede gietijzeren pan gaat je hele leven mee en het is een heel zuivere pan, van natuurlijk materiaal zonder toevoegingen. Hier kijken we naar de beste gietijzeren pannen zoals de beste gietijzeren braadpan, de beste gietijzeren koekenpan en de beste gietijzeren poffertjespan.Beste gietijzeren braadpan

Vooral als braadpan is de gietijzeren pan bijzonder populair. Je kunt gerust stellen dat de beste braadpan een gietijzeren braadpan is. 

Voor braden is een gietijzeren pan heel geschikt. Gietijzer kan heel goed tegen hoge hitte, dus aanbraden gaat prima in een gietijzeren braadpan. En gietijzer houdt heel goed warmte vast, wat een gietijzeren braadpan zeer geschikt maakt voor het laten sudderen van je vlees of stoofpot. 


Gietijzeren braadpan Le Creuset

Gietijzeren braadpan Le Creuset


Dit nog los van de vele andere voordelen van een gietijzeren pan, waar we het zo over hebben.

Een goede braadpan van gietijzer wordt onder andere gemaakt door Le Creuset (volgens velen de beste gietijzeren braadpan), maar ook door BK, Sola, Daumonet, Tefal, Staub, Pyrex, Berlinger Haus en Brabantia. 

Hieronder vind je alle gietijzeren braadpannen met een 5 sterren waardering.
Beste gietijzeren koekenpan

Ook de koekenpan wordt vaak van gietijzer gemaakt. Een nadeel van een gietijzeren koekenpan is het gewicht, Gietijzer is een zwaar materiaal en dat merk je als je de ban tijdens het koken vaak moet optillen en bij het afwassen. Maar een gietijzeren pan heeft vele voordelen. 

De hoge temperaturen waarmee kunt bakken en de goede warmteverdeling van gietijzeren maken een goede gietijzeren koekenpan tot een zeer plezierige pan om mee te koken. Ook de natuurlijke anti aanbak laag van een gietijzeren pan maakt de gietijzeren koekenpan tot een zeer goede koekenpan (ook daarover later meer).

De beste gietijzeren koekenpannen worden wederom gemaakt door Le Creuset, maar ook door DeBuyer, Staub, Ronneby Bruk, Lodge en Petromax.

Hier onder de beste gietijzeren koekenpannen, met 5 sterren.Andere beste gietijzeren pannen

Zoek je een ander soort gietijzeren pan? Bijvoorbeeld een gietijzeren poffertjespan? Een gietijzeren grillpan? Een gietijzeren wokpan? Een gietijzeren wokpan?  Of een gietijzeren steelpan? Kijk dan in onderstaand overzicht met alle gietijzeren pannen.

Je kunt er het gewenste soort pan selecteren, en eventuele voorkeuren zoals fabrikant en de maximale prijs.

Gietijzeren koekenpan met handvat Petromax

Gietijzeren koekenpan met handvat PetromaxHieronder meer informatie en tips met betrekking tot de gietijzeren pan.Anti-aanbak laag van een gietijzeren pan

Een groot voordeel van een gietijzeren pan is dat deze geen chemische anti-aanbaklaag of coating bevat, maar toch niet aankoekt. Een gietijzeren pan is namelijk van naturen een anti aanbak pan. Je moet dat wel "activeren".

Dat activeren doe je niet door een knop in te drukken, maar door de gietijzeren pan in te branden. Daarvoor was je de pan eerst grondig met water en afwasmiddel, daarna maak je de pan goed droog en vet je de pan zowel aan de binnenkant als de buitenkant gelijkmatig in met lijnzaadolie.

Vervolgens veeg je de pan met keukenpapier weer schoon (het invetten was niet zinloos, want de olie blijft achter in de poriĆ«n van het gietijzer). 

Vervolgens zet je de gietijzeren pan ondersteboven in een oven die je op 200 graden hebt voorverwarmd. Leg er aluminiumfolie of bakpapier onder om eventuele druppels vet op te vangen. Laat de gietijzeren pan een uur lang op 200 graden in oven inbranden. 

Na het afkoelen is de gietijzeren pan klaar voor gebruik en beschermt tegen aanbakken en aankoeken.


Gietijzeren poffertjespan Skottsberg

Gietijzeren poffertjespan SkottsbergGietijzeren pan schoonmaken

Het schoonmaken van een gietijzeren pan verschilt van het schoonmaken van andere pannen. Dat heeft te maken met die natuurlijk anti aanbaklaag. De aanbak bescherming zal op den duur namelijk verdwijnen als je de pan met een afwasmiddel of zeep schoonmaakt. 

Poets de gietijzeren pan met een zacht sponsje of een zachte doek schoon. Moet je toch een vaatwasmiddel gebruiken, gebruik dan zo min mogelijk en spoel daarna heel goed na met water.

Ook kun je de gietijzeren pan schoonmaken door deze te verhitten met zout (grof zeezout is het beste). Ook hierna goed afspoelen en even invetten met een druppel lijnzaadolie die je goed inwrijft met een keukenpapiertje.


Gietijzeren wadjan / gietijzeren wok Jay Hill

Gietijzeren wadjan / gietijzeren wok Jay HillWat is de levensduur van een gietijzeren pan?

Ik schreef al dat gietijzeren pannen vele voordelen hebben ten opzichte van andere pannen. Een heel groot voordeel is de levensduur. Een goede gietijzeren pan is onverwoestbaar. Als we zeggen dat veel mensen oma's pan gebruiken bedoelen we dit letterlijk. Er zijn gietijzeren pannen die al bijna een eeuw in gebruik zijn. Een goede gietijzeren pan slijt niet bij goed gebruik en gaat je leven lang mee.

Door de extreem lange levensduur valt het nadeel van de duurdere prijs voor een gietijzeren pan weg. Kies dus de voor jou beste gietijzeren braadpan, wokpan, koekenpan of andere pan van gietijzer zonder al te veel op de prijs te letten. Een goede gietijzeren pan is een aankoop voor het leven.Een gezonde pan

Een gietijzeren pan is ook een gezonde pan van natuurlijk materiaal. Een anti aanbak laag is gemaakt van ongezonde, vaak chemische, materialen die bij slijtage en krassen in je eten komen. Bij een gietijzeren pan heb je hier dus geen last van.

Wat ook gezond is aan een gietijzer pan is dat je minder olie of ander vet hoeft te gebruiken. Gietijzeren pan voor inductie, elektrisch koken e.d.

Inductie, elektrische kookplaat, halogeen, gas, maar ook oven, barbecue en open vuur. Een goede gietijzeren pan kun je op iedere hittebron probleemloos gebruiken, dus ook op inductie.

En dan zijn er nog de bovengenoemde voordelen van een gietijzeren pan zoals de gelijkmatige verhitting, de goede hitte bestendigheid tegen extreem hoge temperaturen en de eigenschap van gietijzer dat het hitte lang vast houdt.

Bij twijfel kun je bij de bovenstaande beste gietijzeren pannen zien voor welke hittebron ze geschikt zijn.


Gietijzeren grillpan Le Creuset
Gietijzeren grillpan Le CreusetNadelen gietijzeren pan

Maar heeft een gietijzeren pan dan geen nadelen? Ja helaas wel, al wegen die niet tegen de voordelen op. We noemden al het hogere gewicht van de gietijzeren pan, vooral een grote gietijzeren pan is behoorlijk zwaar. Ook moet je uitkijken met grote hitteverschillen (dus een kokend hete gietijzeren pan niet onder de koude kraan zetten) want dan kan het gietijzer barsten. Ook kun je een gietijzeren pan beter niet laten vallen.

Ook moet je oppassen met heel zure ingrediƫnten waaronder ook tomatensaus kan vallen. Deze kan de anti-aanbak bestendigheid aanpassen. Behandel de pan opnieuw tegen aanbranden als je het idee krijgt dat de pan aankoekt.

In de overzichten vind je alle beste gietijzeren pannen van alle goede fabrikanten zoals Le Creuset, BK, MOA, Staub, Berghoff, Sola, Jay Hill, Petromax, Tefal en andere goede merken.


Onderwerp:
Zoek je de beste gietijzeren braadpan, gietijzeren koekenpan, gietijzeren wok of de beste grillpan, poffertjespan, steelpan of andere beste gietijzeren pan kijk dan in de overzichten met deze beste grillpannen. Ook geven we tips voor het gebruik, schoonmake, inbranden, en goedkoop kopen van een goede gietijzeren pan van Le Creuset, BK, MOA of een ander goed merk,

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Als je een gietijzeren braadpan zoekt is een Le Creuset pan echt de beste gietijzeren pan. Het is geen goedkope braadpan maar je koopt deze gietijzeren pan voor het leven.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.