Beste kamerplantenvoeding

De beste kamerplantenvoeding (voedingstoffen en meststoffen voor de kamerplant). Plus meer goede kamerplanten voeding.

beste plantenvoeding test

Om een kamerplant op een gezonde manier te laten groeien heeft de plant meer nodig dan water alleen. Kamerplantvoeding is voor een gezonde kamerplant erg belangrijk. Goede kamerplant voeding bevat de voedingsstoffen en meststoffen die de kamerplant nodig heeft voor een gezonde groei.

De beste kamerplant voeding en mest

Hieronder kijken we naar de verschillende soorten plantenvoeding en de beste plantenvoeding fabrikanten. Maar eerst hebben we een overzicht met de beste kamerplant voeding producten (5 sterren) en aanbiedingen van alle voedingsstoffen en meststoffen voor kamerplanten.


Wat heeft een kamerplant aan voeding nodig?

Naast water heeft een plant meer nodig om gezond te groeien. Bijvoorbeeld macro nutriënten. Hieronder valt de stikstof die de plant uit de lucht kan halen, maar ook fosfor en kalium zijn macronutriënten. Andere voedingsstoffen voor de kamerplant zijn magnesium, ijzer en zink. Ook deze voedingstoffen voor de kamerplant kom je tegen in plantenvoeding voor kamerplanten.

Naast voeding heeft de kamerplant ook meststoffen nodig voor een goede groei. Deze kamerplant mest kunnen organische meststoffen zijn (natuurlijke mest) of synthetische meststoffen (kunstmest). 


Pokon kamerplanten voeding

Pokon kamerplanten voeding

Natuurlijke (organische) plantenvoeding

Bij natuurlijke mest denk je misschien aan dierenpoep, maar de meeste natuurlijke meststoffen voor kamerplanten zijn plantaardige meststoffen zoals compost.

Andere (niet plantaardige) vormen van organische plantenvoeding en organische plantenmest zijn beendermeel en vis emulsie.

Vloeibare planten voeding

Meststoffen voor de kamerplant kunnen op verschillende manieren aan de plant worden toegediend. Kamerplantenvoeding is vaak vloeibaar. Het is door de fabrikant in de juiste verhoudingen gemengd zodat je de kamerplantvoeding alleen maar aan het drinkwater van de plant hoeft toe te voegen. 

Vloeibare kamerplant voeding is dus makkelijk te doseren. Een ander voordeel van vloeibare plantenvoeding is dat de wortels de kamerplantvoeding makkelijk opnemen.

Korrels en staafjes

Maar er is ook kamerplant voeding in de vorm van korrels. Deze kamerplantvoeding korrels lossen langzaam in water op wat als voordeel heeft dat ze gedoseerd, iedere keer als je de kamerplant water geeft, voeding en mest afgeven.

Dat geldt ook voor kamerplant voeding in de vorm van tabletten en voor kamerplant voeding in de vorm van staafjes met voedingstoffen. Ook deze lossen langzaam op en geven daarbij gedurende lange tijd kamerplantenvoeding en meststoffen af.

Blad meststoffen (spray)

Een heel andere vorm van meststoffen en plantenvoeding voor de kamerplant is een spray met blad meststoffen. Deze stoffen spray je op de bladeren van de kamerplant. Zo geef je de plant een heel directe voeding, niet via de wortels maar via het blad. Deze manier van het voeden van de kamerplant is erg handig bij voeding en bemesting van kamerplanten die problemen met de wortels hebben.

Het nadeel van een plantenvoeding spray is dat het een kortstondig effect heeft. De stoffen worden meteen door de kamerplant opgenomen en moeten daardoor met grote regelmaat worden toegediend.


Te veel of te weinig kamerplant voeding

Bij alle voeding en mest voor kamerplanten die je hier boven bij de kamerplantenvoeding aanbiedingen vind staat op het etiket de frequentie de de hoeveelheid van de voeding / mest die je de kamerplant moet toedienen. Dit is belangrijk, want niet alleen een tekort aan kamerplant voeding en mest is slecht voor de plant, dat geldt ook voor een teveel aan die voeding en mest.

Aan een tekort aan voedingstoffen en meststoffen bij de kamerplant uit zich vaak in gele bladeren, verwelkt blad en een ongezond ogende plant die slecht groeit.

Symptomen van overbemesting van de kamerplant zijn verbrande bladeren en een ophoping van zout in de grond.


Ecostyle kamerplant voeding

Ecostyle kamerplant voeding

Pokon voeding kamerplanten

De grootste en meest bekende fabrikant van kamerplantenvoeding in Nederland is Pokon. Pokon is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in verzorgingsproducten voor planten. Pokon bestaat al sinds 1929.

Aanvankelijk maakte Pokon alleen meststoffen maar in de loop der tijd zijn daar meer plantverzorging producten bijgekomen zoals potgrond, gewasbescherming, bodemverbeteraars en verzorgingsproducten voor binnenplanten en buitenplanten.

Ecostyle voeding kamerplanten

Een ander Nederlands bedrijf dat internationaal een grote naam is op het gebied van kamerplantvoeding en meststoffen voor kamerplanten is Ecostyle. Ecostyle is, qua assrtiment, echter breder gericht dan Pokon. Ecostyle maakt bijvoorbeeld ook producten voor huisdieren en milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen.

Zoals de naam Ecostyle aangeeft maken ze alleen ecologisch verantwoorde (milieuvriendelijke) producten. Ze gebruiken daarvoor natuurlijke grondstoffen en hanteren micobiologische productieprocessen.

DCM voeding kamerplanten

Een derde grote fabrikant van voeding voor binnenplanten is DCM uit België. Van de drie is DCM de meest professionele plantenvoeding fabrikant, want de DCM meststoffen, bodemverbeteraars en plantenvoeding producten gaan niet alleen naar particulieren, maar ook naar professionals in de tuinbouw en landbouw

Zie ook:
Tekening bovenaan: Dmitry Abramov

Onderwerp:
Naast water en stikstof heeft een plant ook meststoffen en andere voedingstoffen nodig. Hier de beste kamerplantvoeding om de kamerplant de benodigde voeding en mest te geven.

Een reactie posten

2 Reacties

  1. Vloeibare kamerplantvoeding laat zich het beste doseren. Volg goed de instructies voor het doseren van de plantenvoeding op het etiket van de voeding. Te veel plantenvoeding is namelijk erger dan te weinig. Van teveel kamerplant voeding kan de plant lelijk worden met bijvoorbeeld gele bladeren. Dood van een teveel aan plantenvoeding zal de kamerplant niet snel gaan, maar goed voor de plant is het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De meeste mensen gebruiken vloeibare kamerplantvoeding. Dat is makkelijk doseren en gebruiken. Vloeibare plantenvoeding wordt snel door de plant opgenomen. Dat is een voordeel, maar ook een nadeel omdat je regelmatig moet geven, en ook te veel voeding per keer.

    Ik prefereer mestkorrels voor kamerplanten die langzaam vrijkomen. Dat is een meer natuurlijke manier van planten voeden en het hoeft minder vaak te gebeuren. De mestkorrels voor binnen zijn reukloos dus dat hoef je niet tegen te houden.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.