Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste spade, schep en schop

Hier kijken we naar de beste spade (schop) en schep. Ook kijken we naar de verschillen tussen spade, schep en schop en hebben we aanbiedingen van spades, scheppen en schoppen.

beste spade schep schop

Heb je een tuin? Dan kan je niet zonder spade om goed te tuinieren. En ook een schep is dan erg handig tuingereedschap.

Hieronder vind je aanbiedingen van de beste spades / schoppen en de beste scheppen. Ook kijken we naar andere goede spades en scheppen.

De beste spades en scheppen hebben allemaal een 5 sterren waardering gekregen.De grens tussen een schep, schop en spade in maar heel klein, en vaak worden de benamingen door elkaar gebruikt. Hier in het kort te verschillen.

Schep

Een schep en een schop zijn niet hetzelfde gereedschap. De naam zegt het al: met een schep schep je. Om goed te scheppen heeft een schep een ronder blad. Dat is belangrijk, want hoe minder rond, hoe sneller zand en aarde van de schep afvalt.

Roughneck schep
Roughneck schep

Schop

Het verschil tussen schep en schop zit hem dus in de ronding van het blad. Bij een schop is deze ronding vrijwel afwezig. Dat maakt de schop veel minder geschikt voor het scheppen van zand of aarde, maar wel heel geschikt om grond mee weg te steken. 

Door de rond gevormde blad steek je een schep niet makkelijk in de grond, maar de schop is daar voor gemaakt.

Met een schop graaf je dus beter en met een schep kun je beter aarde, zand e.d. verplaatsen.

Bats

Met een bats wordt meestal een grote schop (met een groot blad) bedoelt.

Spade

Een spade is vrijwel gelijk aan de schop. Ook met een spade graaf je, en evenals de schop heeft een spade een scherpe rand zodat je de spade goed in de grond kunt steken. 

De benamingen spade en schop worden meestal door elkaar gebruikt, en dat geldt ook voor de schep en de schop. we spreken hier dus verder alleen over de spade en de schep, dat geeft meer duidelijkheid.


Spade Streuder

Spade Streuder


Een goede spade is belangrijk als je bijvoorbeeld harde kleigrond wil afgraven. Een goede spade beschikt over een Engelse kruk, dat is het T-vormige handvat waarop je goed kunt drukken. Ook beschikt de beste spade over een sterke steel, want aan de steel trek je de spade naar achteren als je het blad in de grond hebt gestoken. Bij harde grond, zoals klei, kan daarbij heel veel druk op de steel komen te staan.

Een goede sterke steel is ook belangrijk als je stenen wil oplichten met de spade. Kijk wel uit met het uitoefenen van extreem zware druk, zoals bij het oplichten of breken van vastzittende boomwortels. Hier is een spade niet voor bedoeld, en hierbij kan de steel breken of kan het blad verbuigen.

Een steel van een spade is standaard 76 cm lang. Maar er bestaan ook langere en kortere spade stelen. 

De steel van een spade of schep kan van metaal of hout zijn. Houten stelen komen het vaakst voor. Een houten steel kan een beetje los in de spade of schep zitten. Dan is de spade niet kapot, maar de steel is dan te droog. Als je de houten steel nat maakt komt hij vaak weer vaster te zitten.

Beste spades en scheppen

De beste spades en scheppen worden gemaakt door goede tuingereedschap merken zoals Gardena, Wolf Garten. Polet, Streuding en Fiskars, maar ook door minder bekende tuin gereedschap fabrikanten.

Zie ook:

Foto bovenaan: Manfred Richter

Onderwerp:
Kijk hier voor de beste schep, beste schop of beste spade uit de test. Met de verschillen in dit tuingereedschap en aanbiedingen van goede spades, schoppen en scheppen.


Een reactie posten

1 Reacties

  1. Ik heb een spade van Gardena waar ik erg tevreden over ben. Gardena gereedschap is niet goedkoop dus dit is ook geen goedkope spade maar ik koop liever iets waarvan ik weet dat het goed is dan een goedkope spade waarvan de levensduur en het gebruiksgemak nog maar moet blijken.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.