Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste verf (beste lak)

Redactie     12:16     No comments

 beste lak / beste verf


Lak is de verzamelnaam voor alle dekkende verf. Lak heb je in vele soorten, en natuurlijk ook in vele kleuren. Hier kijken we naar de beste lak. Al deze beste verf heeft een waardering van vijf sterren gekregen.

Het is een brede variatie aan verschillen beste lakken die je in dit overzicht met beste verf kunt vinden. Onder het overzicht met beste lak vind je tips voor bij het vinden van je persoonlijk beste verf uit deze lijst.

Zoals we al schreven vind je veel verschillende soorten lakken in dit overzicht met beste lak. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om uit deze lijst jouw beste verf te kiezen. Hieronder tips voor bij het selecteren van je beste verf.

Spuitlak (spuitverf) of saus?

Je kunt met een kwast of roller verven, maar er is ook verf in een spuitbus. Met deze spuitlak kun je snel en makkelijk verven, en als je de juiste afstand houdt (25 centimeter) krijg je een prachtig glad en dekkend resultaat. Nadeel van spuitverf is wel dat je de directe omgeving eerst goed moet afdekken.

In het bovenstaande overzicht  met beste verf / beste lak vind je zowel spuitlak (lak in spuitbus) als sauzen. Blikken verf kun je ook spuiten als je een verfspuit gebruikt.


Spectrum lak spuitbus

Spectrum lak spuitbus


Soorten lak

Je hebt hoogglans lak, zijdeglans lak, matte lak en meer soorten lakverf. Elk met hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Hieronder een korte samenvatting.

Hoogglans lak
Hoogglans verf is het meest gebruikt. Hoogglans lak is sterk en makkelijk schoon te maken. Zoals de naam al aangeeft is hoogglans verf de lak die het meest glanst. Omdat hoogglans verf de ondergrond het meest benadrukt zijn oneffenheden ook het best zichtbaar. 

Omdat hoogglans verf de sterkste laklaag geeft is buitenlak bijna altijd hoogglans lak. Niet alleen geeft hoogglans verf een hardere toplaag, het kan ook beter tegen vocht en voorkomt beter dat vuil aanhecht. Door de glans wordt zonlicht weerkaatst en dat maakt de laklaag weer minder gevoelig voor verkleuring door de zon. 

Matte lak
Matte verf geeft nauwelijks glans. Daardoor zijn oneffenheden ook het minst zichtbaar. Door de structuur is een ondergrond met matte lak wel minder goed schoon te maken.

Zijdeglans lak
Zijdeglans verf is een tussenvorm tussen matte verf en hoogglans verf. De glans is minder aanwezig dan bij hoogglans verf, en je kunt zijdeglans verf makkelijker schoonmaken dan een ondergrond met matte lak. Zijdeglans lak wordt vaak gebruikt als men een niet al te glimmend oppervlak wil.


Histor zijdeglans acryl lak voor hout

Histor zijdeglans acryl lak voor houtGlansverf
Naast matte lak, zijdeglans lak en hoogglans lak zijn er ook andere soorten zoals glansverf. Deze zeer glanzende verf reflecteert veel licht. Doordat het spiegelt ontstaat er een ruimtelijk effect.

Halfglans verf
Halfglans is een minder glanzende variant op glansverf. Halfglans lak geeft nog steeds een ruimtelijk effect.

Eiglans verf
Eiglans lak is juist minder glanzend. Minder nog dat zijdeglans, maar glanzender dan matte verf. Eiglans verf geeft een wat dof effect.

Kalkmat lak
Kalkmat verf is matte lak die een zachte warme sfeer geeft maar ook lastig schoon te maken is.

Acrylverf of alcydverf?

Daarnaast heb je de keuze tussen acrylverf (verf op waterbasis) en alcydverf (werf op terpetinebasis). 

Verf op waterbasis is makkelijker in het gebruik. Het droogt snel (en is daarmee eerder klaar voor een tweede laklaag), gemorste verf en kwasten kun je met water schoonmaken en daarnaast stinkt en vergeelt deze verf minder. Ook is lak op waterbasis (acryllak) milieuvriendelijker.

Verf op terpetinebasis is sterker. Het blijft langer mooi en blijft langer goed zitten. Daarom wordt er buiten vooral lak op terpetinebasis (alcydlak) gebruikt. Een ander voordeel is dat terpetinelak minder snel strepen geeft omdat het goed vloeit.


Flexa Strak in de Lak voor binnen

Flexa Strak in de Lak voor binnen

Het te verven materiaal

Voor het verven van metaal (bijvoorbeeld een radiator of metalen buis) heb je andere verf nodig dan voor het verven van hout. En voor kunststof, steen, beton of glas heb je weer andere lak nodig. In het bovenstaande overzicht met beste lak kun je aangeven voor welke ondergrond de verf geschikt moet zijn. Of geef op wat je wilt gaan schilderen (bijvoorbeeld een trap, een schuurtje, de vloer, enz.) Je krijgt dan te zien welke lak de beste verf voor jouw klus is. 

Meer selectiemogelijkheden

En zo kun je nog meer selectiemogelijkheden gebruiken om jouw beste lak te vinden. Bijvoorbeeld eisen als krasvastheid, hittebestendigheid, en natuurlijk prijs, kleur, inhoud en eventuele voorkeuren voor merken. Kies via het bovenstaande overzicht met beste lak jouw beste verf uit.

Zie ook: Meer beste verf

,


0 reacties :

Plaats hier uw reactie. Reclame wordt niet getoond.

Recent

Recent Posts Widget
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

FAQ's

Blogroll

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Subscribe to Newsletter

Dit adres wordt alleen gebruikt om artikelen toe te mailen.