Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste lak (lakverf) uit de verf test

Hier kijken we naar de beste verf (lakverf). De beste verf voor buiten en de beste verf voor binnen. Verf op waterbasis en terpentinebasis. Alle beste lak.


Lak is de verzamelnaam voor alle dekkende verf. Lak heb je in vele soorten, en natuurlijk is er lak in vele kleuren. Hier kijken we naar de beste lak. Al deze beste verf heeft een waardering van vijf sterren gekregen.

Het is een brede variatie aan verschillen beste lakken die je in dit overzicht met beste verf kunt vinden. Onder het overzicht met beste lak vind je tips voor bij het vinden van je persoonlijk beste lakverf uit deze lijst.

Zoals we al schreven vind je veel verschillende soorten lakken in dit overzicht met beste lak verf. 

Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om uit deze lijst jouw beste verf te kiezen. Hieronder tips voor bij het selecteren van je beste lak.

Spuitlak (spuitverf) of saus?

Bij de bovenstaande beste lak vind je verf in blik, pot en emmer, maar ook verf in een spuitbus.

Je kunt met een kwast of roller verven, maar er is ook lak in een spuitbus zodat je de verf op het te verven oppervlak kunt spuiten. Met deze spuitlak kun je snel en makkelijk verven, en als je de juiste afstand houdt (25 centimeter) krijg je een prachtig glad en dekkend resultaat. 

Nadeel van spuitverf is wel dat je de directe omgeving eerst goed moet afdekken voor je aan de slag gaat.

In het bovenstaande overzicht  met beste verf / beste lak vind je zowel spuitlak (lak in spuitbus) als sauzen (lak in blik, pot of emmer). Als je een verfspuit gebruikt kun je ook die lak als spuitverf gebruiken. Je bent dan vaak goedkoper uit.


Spectrum lak spuitbus

Spectrum lak spuitbus

Tip: Lak en andere verf is online met bijzonder hoge korting te koop bij gespecialiseerde webshop. Kijk bij de beste online verfwinkels voor de beste en goedkoopste van deze winkels.

 

Soorten lakverf

Of je spuit iof schildert, je hebt verschillende soorten lakverf. Er is hoogglans lak, zijdeglans lak, matte lak en zo zijn er nog meer soorten lakverf. Elk soort lak verf heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste soorten lak verf voor buiten en binnen.

Hoogglans lak
Hoogglans verf is de meest gebruikte lak. Hoogglans lak is sterk en makkelijk schoon te maken. Zoals de naam al aangeeft is hoogglans verf de lak die het meest glanst. Omdat hoogglans verf de ondergrond het meest benadrukt zijn oneffenheden ook het best zichtbaar. 

Omdat hoogglans verf de sterkste laklaag geeft is buitenlak bijna altijd hoogglans lak. Niet alleen geeft hoogglans verf een hardere toplaag, het kan ook beter tegen vocht en voorkomt beter dat vuil aanhecht. Door de glans wordt zonlicht weerkaatst en dat maakt de laklaag weer minder gevoelig voor verkleuring door de zon. 

Ga je buiten verven? Dan is een goede hoogglans lak voor buiten de beste lak verf. Ook als lak voor binnen is een hoogglans lak de lakverf die de meeste kwaliteit biedt.

Matte lak
Matte verf geeft nauwelijks glans. Daardoor zijn oneffenheden ook het minst zichtbaar. Door de structuur is een ondergrond met matte lak wel minder goed schoon te maken.

Een matte lak is vaak de beste lak als je een ruwe ondergrond minder ruw wil laten lijken. Er is veel goede matte lak voor binnen verkrijgbaar, maar matte lak voor buiten is minder geschikt omdat matte lakverf minder sterk is dan hoogglans lak verf.

Zijdeglans lak
Zijdeglans verf is een tussenvorm tussen matte lak en hoogglans lak. De glans is minder aanwezig dan bij hoogglans verf, en je kunt zijdeglans verf makkelijker schoonmaken dan een ondergrond met matte lak. Zijdeglans lak wordt vaak gebruikt als men een niet al te glimmend oppervlak wil.


Histor zijdeglans acryl lak voor hout

Histor zijdeglans acryl lak voor houtGlansverf
Naast matte lak, zijdeglans lak en hoogglans lak zijn er ook andere soorten zoals glansverf (glanslak). Deze zeer glanzende verf reflecteert veel licht. Doordat het spiegelt ontstaat er een ruimtelijk effect. 

Wil je een heel glanzend oppervlak, nog veel glanzender dan bij hoogglans lak, dan is glansverf voor jou de beste lak. 

Halfglans verf
Halfglans lak is een minder glanzende variant op glansverf. Halfglans lak geeft nog steeds een ruimtelijk effect.

Eiglans verf
Eiglans lak is juist minder glanzend. Eiglans lak verf geeft nog minder glans dan zijdeglans lak, maar eiglans verf is glanzender dan matte verf. Eiglans lak geeft een wat dof effect.

Kalkmat lak
Kalkmat verf is matte lak die een zachte warme sfeer geeft maar ook lastig schoon te maken is.

Acrylverf of alcydverf?

Daarnaast heb je de keuze tussen acrylverf (verf op waterbasis) en alcydverf (werf op terpentinebasis). 

Verf op waterbasis is makkelijker in het gebruik. Lak op waterbasis droogt snel (en is daarmee eerder klaar voor een tweede laklaag), gemorste verf en kwasten kun je met water schoonmaken en daarnaast stinkt en vergeelt lak op waterbasis minder. Ook is lak op waterbasis (acryllak) milieuvriendelijker.

Verf op terpentine basis is sterker. Lak op terpentine basis blijft langer mooi en blijft langer goed zitten. Daarom wordt er buiten vooral lak op terpentinebasis (alcydlak) gebruikt. 

Een ander voordeel is dat terpentinelak minder snel strepen geeft omdat het goed vloeit.


Flexa Strak in de Lak voor binnen

Flexa Strak in de Lak voor binnen

Het te verven materiaal

Voor het lakken van metaal (bijvoorbeeld een radiator of metalen buis) heb je andere lak nodig dan voor het verven van hout. En voor kunststof, steen, beton of glas heb je weer andere lak nodig. In het bovenstaande overzicht met beste lak kun je aangeven voor welke ondergrond de verf geschikt moet zijn. 

Of geef op wat je wilt gaan schilderen (bijvoorbeeld een trap, een schuurtje, de vloer, enz.) Je krijgt dan te zien welke lakverf de beste verf voor jouw klus is. 

Meer selectiemogelijkheden beste lak vinden

En zo kun je nog meer selectiemogelijkheden gebruiken om jouw beste lak te vinden. Bijvoorbeeld eisen als krasvastheid, hittebestendigheid, en natuurlijk prijs, kleur, inhoud en eventuele voorkeuren voor merken. Kies via het bovenstaande overzicht met beste lak jouw beste verf uit.

Tips lakken

Voor mooi schilderwerk is een goede lak, en de juiste lak, belangrijk. Maar ook de manier van verven en een goede voorbereiding voor je gaat schilderen is van groot belang.

Daarom hier wat tips voor mooi lakwerk.
 • Zorg ervoor dat het te lakken oppervlak schoon, droog en vrij van stof, vuil en vet is. Schuur het oppervlak altijd op (al is het maar licht) zodat je een glad en schoon oppervlak krijgt.

 • Maar dit gladde oppervlak vervolgens vetvrij met een speciaal ontvettingsmiddel, maar ook met ammonia of een warm sopje. 

 • Laat het oppervlak wel goed drogen voor je gaat schilderen.

 • Breng op een onbehandelde of glad geschuurde ondergrond eerst een geschikte grondverf aan.

 • Gebruik ook voor het lakken een geschikte lak voor de betreffende ondergrond. Bijvoorbeeld houtlak, kunststoflak, metaallak enz. (zie boven).

 • Bij het lakken van grote oppervlakken is een roller of spuit het meest efficiënt. Voor nauwkeurig verven of het aanbrengen van textuur in het lakwerk is een verfkwast vaak beter.

 • Als je gaat lakken, zorg dan voor een goede ventilatie zodat de verfdampen goed weg kunnen. 

 • Hou er wel rekening mee dat bij toch je verfwerk te snel kan drogen wat onregelmatigheden in het verfwerk kan opleveren.

 • Bij buiten lakken is beter als het niet teveel waait.Bij veel wind krijg je namelijk snel vuil of stof op je natte lakwerk.

 • Je kunt beter meerdere dunne lagen lak aanbrengen dan een dikke laag. Dat voorkomt druipers en geeft een veel mooier en gelijkmatiger resultaat.

 • Laat iedere laag wel goed drogen voor je de volgende laklaag aanbrengt. Op het blik of andere verpakking kun je zien hoe lang de betreffende lak moet drogen.

 • Lak altijd in één richting. Bij het lakken van hout krijg je het mooiste resultaat als je de houtnerf volgt.

 • Controleer tijdens het schilderen je lakwerk goed op druipers, luchtbellen, klodders en andere onvolkomenheden en verwijder deze (bijvoorbeeld met schuurpapier) voor je een volgende laag lak aanbrengt.

 • Schilderen bij temperaturen boven de 30 graden en onder of tegen het vriespunt wordt afgeraden. Een temperatuur rond de 21 graden is beste lak temperatuur.

 • Je kunt het beste ook niet verven in direct zonlicht. De verf droogt dan te snel.

 • De beste luchtvochtigheid om te lakken verschilt per lak, maar over het algemeen is een luchtvochtigheid tussen de 40 procent en 60 procent het beste bij lakken.

Beste verfmerken voor lak

Goede lakverf ontwikkelen is een specifiek werk. Daarom is er maar een beperkt aantal goede verffabrikanten. De meest bekende en beste lak merken zijn Sikkens, Histor, Flexa, Wijzonol, Hammerite, Farrow & Ball en Sigma.  

Je vindt al deze goede lak bij de bovenstaande beste lak uit de test en bij de eveneens boven genoemde beste verfwinkels online.


Zie ook: 


Samenvatting:
Lak is dekkende verf. Er is lak voor buiten en binnen. Hier kijken we naar de beste buitenlak en beste binnenlak. Alle beste lak verf bovenaan heeft 5 sterren in de test gekregen. Het betref alle goede lak soorten zoals hoogglans lak, zijdeglans lak en matte lak, lak op terpentine basis en lak op waterbasis. Aclyd lak en acryl lak. Je leest hier over de voordelen en nadelen van iedere soort lakverf voor buiten en binnen en we geven tips voor het kiezen van je beste lak verf uit de lijst.

Een reactie posten

1 Reacties

 1. Ik ben altijd een fan van Flexa lak. Veel mooie kleuren en ik heb er goede ervaringen mee. Flexa lak blijft ook na jaren mooi van kleur. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de goedkope verf van de Action die er na het schilderen mooi uitziet maar na een jaar al verkleurd is.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.