Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Waterbesparende douchekop (tevens gas besparende douchekop)

Een waterbesparende douchekop is ook een energiebesparende douchekop. Minder warm water gebruiken betekent ook minder gas gebruiken. Daarom hier goede waterbesparende douchekoppen.

Beste waterbesparende douchekop test

Wie kort onder de douche staat bespaart veel energie. Dat is met de hoge gasprijs goed te merken aan de energierekening, Met een waterbesparende douchekop bespaar je nog meer gas (of stroom, in geval van een elektrische ketel of boiler). 

Met een goede waterbesparende (en dus energie besparende) douchekop kun je aangenaam douchen en toch op de energierekening besparen.

Goede water en energie besparende douchekoppen

Hieronder vind je 3 overzichten met aanbiedingen van water besparende douchekoppen. De eerste twee overzichten bevatten de meest zuinige douchekoppen (volumestroomklasse Z, daarover later meer). Je vindt daar respectievelijk de meest zuinige handdouches en de meest zuinige hoofddouches en regendouches.


In het derde overzicht vind je de aanbiedingen van alle waterbesparende douchekoppen, zowel voor hand als hoofd, en ongeacht hun volume stroomklasse.


Hotbath waterbesparende douchekop

Hotbath waterbesparende douchekop

Water en energie besparen met een zuinige douchekop

Wist je dat je met een waterbesparende douchekop tot wel 40 procent minder water kunt gebruiken? En een besparing van 40% op water betekent ook een besparing van 40% op gas of elektriciteit.

Omdat iedereen op water en gas wil besparen doen goede fabrikanten van douchekoppen zoals Grohe, Hansgrohe, Blue Sanitair, Cornat, Hotbath, Brauer en Tiger veel aan de ontwikkeling van besparende douchekoppen. En dat merk je aan de kwaliteit van de huidige waterbesparende douchekoppen. Leverde een waterbesparende douchekop vroeger een zwak dun straaltje water, tegenwoordig merk je nauwelijks verschil tussen een gewone douchekop en een waterbesparende douchekop.


Hoe werkt een waterbesparende douchekop?

Om het zelfde comfort met een water besparende douchekop te bieden als met een gewone douchekop worden verschillende technieken gebruikt. Grohe gebruikt de DreamSpray techniek die het water heel gelijkmatig over de sproeigaatjes verdeelt waardoor je ook bij weinig water doorvoer een volle waterstraal krijgt. 

Grohe waterbesparende douchekop

Grohe waterbesparende handdouche

Hansgrohe maakt gebruik van een techniek waarbij lucht aan het water wordt toegevoegd (AirPower). Dit levert voor het gevoel een volle straal water op terwijl er in werkelijkheid minder water (en dus ook gas) wordt gebruikt.

Volumestroomklasse: Hoe zuinig is de douchekop?

We noemden boven al even de volume stroomklasse. Deze stroomklasse geeft aan hoeveel water de douchekop doorlaat. Per bar, per minuut. Er zijn zes volume stroomklassen waarvan Z de meest zuinige volumestroomklasse is.

Volumestroomklasse
 • Z: 4,3 tot 6,9 liter water per minuut (meest zuinig)
 • A: 7,0 tot 8,7 liter water per minuut
 • S: 8,8 tot 11,5 liter water per minuut (standaard douchekop)
 • B: 11,6 tot 14,4 liter water per minuut
 • C: 14,5 tot 17,3 liter water per minuut
 • D: 17,4 tot 21,9 liter water per minuut

Grohe waterbesparende regendouche

Grohe waterbesparende regendouche

Waterbesparende regendouche

Hoewel de regendouche niet bekend staat als een douche die zuinig is met water en gas zijn er ook waterbesparende regendouches met volume doorstroomklasse Z. Zo heeft bijvoorbeeld Grohe een aantal waterbesparende regendouches met volumestroomklasse Z in zijn Grohe Rainshower serie.

Een waterbesparende regendouche vraagt minder water en dus ook minder waterdruk. Dat betekent dat een waterbesparende regendouche mogelijk gebruikt kan worden in combinatie met een boiler of combi ketel die niet toereikend genoeg is voor een regendouche die meer water gebruikt.

Ga bij de specificaties van je warm water installatie altijd na of deze toereikend is voor de regendouche die je wil aanschaffen.

Zie ook:
Onderwerp:
Bespaar gas en water met een waterbesparende douchekop. Hier kijken we naar de beste energie besparende douchekoppen / waterbesparende douchekoppen. Kijk hier voor je beste waterbesparende handddouche, beste waterbesparende hoofddouche of beste waterbesparende regendouche, Met aanbiedingen om een goede energiebesparende / goede waterbesparende douchekop goedkoop te kopen.Een reactie posten

2 Reacties

 1. Met een waterbesparende douchekop kun je veel gas besparen. Dat maakt een waterbesparende douchekop tot een goede investering, je kan de prijs snel terugvedienen. Een nadeel is het slappe straaltje dat veel slechte (en goedkope) waterbesparende douchekoppen leveren. Kies dus voor een goede waterbesparende douchekop ook kost die wat meer. Ik heb zelf een heel goede Hansgrohe douchekop die als beste waterbesparende douchekop uit de test is gekomen. Ook de Grohe waterbesparende douchekop is goed, maar haalt het niet bij die van Hansgrohe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tip: Let als je overgaat van een gewone douchekop naar een waterbesparende douchekop ook op de doucheslang. De slang krijgt bij een waterbesparende douchekop veel meer druk te verwerken dan bij een gewone kop. De doucheslang moet dus van goede kwaliteit zijn. Je kunt hem eventueel meteen vervangen door een betere doucheslang die de druk wel aan kan.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.