Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste branddeken / beste blusdeken

Zoek je een goed en veilig blusdeken / branddeken waarop je kunt vertrouwen? Hier de beste blusdekens.

beste branddeken beste blusdeken

Met een branddeken (blusdeken) kun je snel en makkelijk een kleine of beginnende brand doven. Waar gebruik je een blusdeken voor en wat is het beste branddeken? Hier de beste branddekens / beste blusdekens.

Beste branddekens

Onderstaande beste blusdekens hebben allemaal een waardering van vijf sterren gekregen. Verder vind je hier onder een overzicht met alle beste poederblussers, beste schuimblussers en andere beste brandblussers.

Wat is een branddeken / blusdeken?

Een branddeken is een deken van niet of nauwelijks brandbaar materiaal dat je over een kleine of beginnende brand kunt gooien. Het deken verstikt het vuur omdat het geen zuurstof door laat. Moderne blusdekens zijn meestal van geweven glasvezel gemaakt.

Een groot branddeken kan ook worden gebruikt om iemand in te wikkelen als diens kleding in de brand staat.

Om een goed en betrouwbaar branddeken te herkennen is het EN 1869 keurmerk in het leven geroepen. Let altijd op de aanwezigheid van dit keurmerk als je een blusdeken koopt.

Elro branddeken in box

Elro branddeken in harde box


Hoe gebruik je een branddeken?
Een branddeken is geschikt voor het blussen van kleine branden. Bijvoorbeeld een brand in een barbecue of prullenbak. Maar ook bij een brandende TV of computer. De brand mag niet groot zijn, dus een blusdeken wordt vooral gebruikt voor een beginnende brand. Een brand die langer woedt is al snel te groot voor een blusdeken. Ook met het beste branddeken redt je het dan niet meer.

Laat het blusdeken daarna liggen, ook als je denkt dat het vuur uit is. Til het branddeken ook niet op om te zien of dat het geval is. Laat het branddeken minimaal een half uur liggen om er voor te zorgen dat het vuur niet alleen uitgaat, maar dat de temperatuur ook daalt om te voorkomen dat het opnieuw ontbrandt.

1 keer gebruiken en in de verpakking laten
Helaas werkt een blusdeken maar één keer goed, dus zal je hem na gebruik weg moeten gooien. Ook het beste branddeken. Maar als het goed is is een brand maar een zeldzaamheid en met een beetje geluk zal je het blusdeken nooit nodig hebben. 

Omdat een blusdeken jarenlang blijft liggen tot er zich eventueel een noodgeval aandient is het verstandig het branddeken in de verpakking te houden. Het blusdeken is dan beschermd tegen vet en stof. Een goed branddeken beschikt over een verpakking die razendsnel te openen is. Natuurlijk leg je het brandblusdeken (in de verpakking) op een plek neer waar je hem snel kunt pakken. Bijvoorbeeld in de keuken of voor het grijpen in de hal.

De beste branddekens worden in een harde box of zachte verpakking geleverd die je aan de muur kunt hangen. Een voorbeeld van een branddeken in harde box zie je op de foto van het Elro blusdeken hier boven en hieronder zie je een Nofire blusdeken in zachte verpakking.

Is er brand, dan trek je via de linten razendsnel het branddeken uit zijn box of zak.


Nofire branddeken blusdeken in verpakking

Nofire branddeken blusdeken in verpakkingGeen frituurpan brand blussen met een branddeken
Over het gebruik van een blusdeken bij een brandende frituurpan zijn veel misverstanden en onenigheden. Bij een branddeken test van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bleken verreweg de meeste blusdekens vlam te vatten bij het blussen van olie of vet.  I principe zou je met een branddeken met het EN 1869 een frituurbrand moeten kunnen blussen, maar in de praktijk blijkt dan lang niet altijd het geval.

Volgens de laatste adviezen van de brandweer wordt het gebruik van een branddeken bij een frituur brand daarom sterk afgeraden. Ook een standaard brandblusser is niet goed in staat om brandend frituurvet of brandend braadolie (vlam in de pan) te blussen. Het plaatsen van een goede vetblusser is daarom in de keuken te adviseren boven een blusdeken.

Kijk bovenaan voor de beste branddekens / beste blusdekens, al hun informatie en hun prijzen.


Onderwerp:
Zoek je het beste blusdeken / beste branddeken? Bovenaan vind je een overzicht met beste branddekens. Bovendien geven we tips en advies voor bij het kiezen kopen van je beste branddeken.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Brandweerman Sam18 juni 2024 om 20:28

    Ik adviseer iedereen om een blusdeken in de keuken voor het grijpen neer te leggen. Vooral als je op gas kookt, dus met open vuur. Duur is het niet, voor een Alecto blusdeken betaal je nog geen 15 euro. Dit blusdeken voldoet aan alle SB-11 eisen. Ook adviseer ik je om zo'n blusdeken bij de bbq altijd bij de hand te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.