Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste brandblusser

De beste brandblusser uit de test in alle soorten. Met de beste schuimblusser, de beste poederblusser en de beste vetblusser uit de test.

Wat is de beste brandblusser? Op deze pagina vind je overzichten met de beste brandblussers in diverse soorten. We hebben een beste brandblusser overzicht met alle soorten brandblussers met een 5 sterren waardering en aparte overzichten met de beste schuimblussers, beste poederblussers en beste vetbrandblussers.


Dit zijn de beste brandblussers


Hieronder geven we meer informatie en tips over de beste brandblussers in de diverse soorten, en de voordelen en nadelen van iedere brandblusser.Informatie: Brandblussers in diverse categorieën

Je hebt brandblussers in diverse soorten brandblussers. Met iedere goede brandblusser kun je vaste stoffen blussen. Bijvoorbeeld brandend kunststof, hout, papier en textiel. Ook brandende vloeistoffen als benzine, olie, alcohol en oplosmiddelen kun je met iedere goede brandblusser blussen.

Iedere goede brandblusser is namelijk zowel een categorie A brandblusser ( brandblusser voor vast materiaal) als een categorie B brandblusser (blussen van vloeistof).

Het blussen van gas, olie en vet is echter een ander verhaal.

Brandend gas blussen met een ABC brandblusser (poederblusser)

Met een schuimblusser kun je geen brandend gas blussen. Gas blussen lukt namelijk niet met schuim. Voor het blussen van gas is een poederblusser nodig. Het blussen van gas valt in categorie C.

Een goede poederblusser is een categorie ABC brandblusser. Hiermee blus je zowel vaste stoffen, vloeistoffen als brandend gas. 

Kijk boven bij de beste brandblussers uit de test voor de beste poederblusser.


Poederblusser Alecto

Poederblusser Alecto

Brandende olie en brandend vet blussen: Cat. F

Je hebt echter nog een vierde categorie te blussen materialen, namelijk brandend olie en vet.

Maar een beperkt aantal brandblussers is in staat om brandend olie en vet te blussen (categorie F). Denk daarbij aan brandende frituurolie (een brandende frituurpan) of brandend braadvet (vlam in de pan). 

Dit komt omdat olie en vet spontaan ontbrandt bij een te hoge temperatuur (+ 320 graden). Om olie en vet te blussen moet de temperatuur door de brandblusser naar beneden gebracht worden, anders ontbrandt de olie of vet keer op keer opnieuw.

De vetblusser, of vetbrandblusser, is een brandblusser die brandend olie en vet kan doven. Een vetblusser is een schuimblusser, maar een schuimblusser met een speciaal soort blusschuim. Dit blusschuim bevat een stof die de temperatuur naar beneden brengt zodat brandend vet dooft.

Omdat deze brandblussers frituurvet en braadvet kunnen doven is de vetbrandblusser de beste brandblusser voor in de keuken.

In het overzicht met beste brandblussers bovenin vind je ook de beste verblusser, een brandblusser waarmee je ook brandende olie en vet kan blussen.Tip: Brand blussen met schuim of poeder?

Is jouw beste brandblusser een poederblusser of een schuimblusser?  Beide soorten brandblussers hebben hun voordelen en nadelen.

Een brand blussen met schuim is heel effectief omdat de schuim razendsnel een luchtdicht laagje om de brand vormt. Zo komt er geen zuurstof meer bij de brand en dooft deze. Maar zoals we hier boven al schreven doof je met schuim geen brandend gas.

Dat kan wel met bluspoeder, maar poeder is veel minder schoon dan schuim. Het blusschuim lost weer op, maar bluspoeder kruipt overal tussen en is weer moeilijk te verwijderen. Dat is vooral een nadeel bij elektronische apparaten die je blust. De poeder gaat tussen de elektronica zitten en door de zoute ingrediënten trekt het bluspoeder vocht aan. Dit kan op den duur alsnog funest zijn voor de elektrische apparatuur.

Is het kunnen blussen van gassen als aardgas, LPG, propaan, butaan, methaan, waterstof e.d. niet nodig, dan is een schuimblusser waarschijnlijk de beste brandblusser voor jou. Wil je wel gas kunnen blussen, dan is een poederblusser de beste brandblusser.

In het beste brandblusser test overzicht vind je zowel de beste schuimblusser als de beste poederblusser uit de test.De inhoud van een brandblusser

Natuurlijk is bij het kiezen van je beste brandblusser ook de inhoud van de brandblusser van belang. Hoe groter de inhoud van de blusser, hoe groter de brandblusser zelf. De inhoud van een brandblusser wordt in kilo's uitgedrukt. Voor in de auto kiest men vaak voor een kleine brandblusser met een inhoud van 1 kilo, maar heel lang (en veel) blus je daar niet mee.

Voor in huis, waarmeer ruimte is, kun je beter voor een grotere brandblusser gaan. Een brandblusser met een 5 kilo inhoud is een serieuze brandblusser.Hoe gebruik je een brandblusser?

Natuurlijk ga je onderstaand verhaal lezen als er brand is. Onthou onderstaande tips voor het gebruik van een brandblusser dus voor het geval er een noodsituatie is.

 • Is er brand. Beoordeel dan of je de brand zelf blust of dat je 112 belt. In heet tweede geval (maar ook bij twijfel) breng je jezelf eerst in veiligheid.

 • Nou de brandblusser rechtop en trek de veiligheidspin er uit. Deze pin bevindt zich aan de bovenkant van de brandblusser.

 • Richt de spuitmond op de kern van de brand, dus niet op de vlammen.

 • Knijp de hendel van de brandblusser in (of trek aan de trekker).

 • Blijf de brandblusser recht houden als je spuit.

 • Maak een beweging van links naar rechts om de basis van het vuur volledig te bedekken.

Is het vuur gedoofd, blijf er dan bij voor het geval het vuur toch weer oplaait. Is alles achter de rug? Laat de brandweer of een expert je brandblusser controleren of deze hervuld kan worden of vervangen moet worden.

Kijk hierboven voor de beste brandblussers in alle soorten, al hun gegevens en al hun prijzen.


Samenvatting:
Wat is de beste brandblusser? Boven aan vind je de beste brandblussers in het algemeen plus de beste schuimblusser, de beste poederblusser en de beste blusser voor het blussen van olie en vet (bijvoorbeeld een vlam in de pan of het blussen van een brandende frituurpan). Ook geven we de voordelen en nadelen van de verschillende brandblussers en tips voor bij het kiezen van de voor jou beste brandblusser.Een reactie posten

2 Reacties

 1. De brandweer adviseert een brandblusser van 6 liter (6 kilo) omdat een kleinere brandblusser te snel leeg is. Sproeischuimblussers (schuimblussers) zijn voor in huis prima geschikt voor het blussen van kleine branden. Deze beste brandblussers voor thuis zijn eenvoudig in het gebruik, veroorzaken weinig blusschade en bieden een langere blus-duur dan een

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een kleine brandblusser in de auto. Zo heb ik hem altijd bij me, ook met kamperen en dagrecreatie, en ik kan in noodgevallen onderweg helpen. Een kleine poederblusser is heel goedkoop in aanschaf.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.