Beste vetblusser (vetbrandblusser, brandblusser frituur olie)

De beste vetblussers. Brandblussers geschikt voor het blussen van brandend vet en olie. Kijk hier voor je beste vetblusser.

beste vetblusser / beste vetbrandblusser


Een vetblusser / vetbrandblusser is een brandblusser die geschikt is voor het blussen van een brand in een frituurpan of andere brand van olie of vet. Een gewone schuimblusser is daarvoor niet geschikt. Met de beste vetbrandblussers kun je ook andere soorten branden blussen. Kijk hier voor je beste vetblusser.

Goede vet brandblussers

Hieronder vind je een overzicht van deze brandblussers geschikt voor frituurolie, braadolie en ander brandend olie en vet.


Verschil vetblusser en gewone brandblusser

Brandblussers heb je in de volgende categorie├źn:

A: Blussen van vaste stoffen. Bijvoorbeeld hout, papier, textiel en kunststof in vaste vorm.
B: Blussen van vloeistoffen als benzine, alcohol, olie, verf, lijm en gesmolten kunststof.
C: Blussen van gassen als aardgas, butaan, methaan, propaan, acetyleen, LPG en waterstof.
D: Blussen van metalen als aluminium, ijzervijlsel en magnesium.
F: Blussen van frituurvet, bakolie en oli├źn en vetten die door een te hoge tot ontbranding zijn gekomen.

Een vetblusser is dus minimaal van categorie F en de beste vetblussers / beste vetbrandblussers zijn ook voor categorie A en F geschikt. 

Met deze ABF brandblussers (of BAF brandblussers) kun je ook vaste stoffen en vloeistoffen blussen. Dit zijn goede allround brandblusser.

Vetblusser Flameline

       Vetblusser Flameline

Wat is een vetblusser?

Een vetblusser of vetbrandblusser is een schuimblusser geschikt voor het blussen bij temperaturen van meer dan 350 graden. Bij een temperatuur van meer dan 320 graden gaat olie of vet spontaan branden. Je krijgt dan een vlam in de pan of een vlam in de frituurpan. Met een gewone brandblusser kun je dit niet blussen en ook een blusdeken wordt bij olie en vet sterk afgeraden. Een vetblusser beschikt echter over een blusmiddel dat een gasdichte laag over de olie of vet plaatst.

Dit blusmiddel (in de vorm van schuim) doorft niet alleen de vlammen maar brengt zo de temperatuur van de olie of vet ook naar beneden waardoor de vloeistof niet meer opnieuw ontbrandt. Iets dat bij een gewone brandblusser wel gebeurt.

Wat te doen bij een vlam in de pan?

Bij een vlam in de frituurpan of andere pan gelden de volgende regels:
  • Ze de hittebron uit (als dat kan).
  • Zet de afzuigkap uit (als je deze veilig kan bereiken).
  • Gebruik geen blusdeken en geen gewone brandblusser maar een vetblusser.
  • Blus absoluut niet met water!!!
  • Blijf met de vetbrandblusser enkele meters weg bij het vuur.
  • Ga nooit met de pan lopen. Blijf er met je handen van af!
  • Laat de (frituur)pan zeker een uur staan voor je hem aanraakt.

Kijk voor goede vetblussers / goede vetbrandblussers bij het bovenaan genoemde overzicht met beste brandblussers geschikt voor het blussen van olie en vet.

Zie ook:

Samenvatting:
Een standaard brandblusser / schuimblusser is niet geschikt voor het blussen van olie en vet. Daarvoor heb je een categorie F brandblusser (een vetblusser / vetbrandblusser) nodig. Met de beste vetblusser / beste vetbrandblusser kun je veilig olie en vet blussen (bijvoorbeeld bij een frituurpan brand of een vlam in de pan). Een vetbrandblusser koelt de olie namelijk af. Kijk hier boven voor de beste vetbrandblusser / beste vetblusser en tips voor bij het gebruik van een vetblusser bij een vlam in de pan of frituur brand). 

Een reactie posten

0 Reacties