Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste poederblusser (poeder brandblusser)

De beste poederblussers en de voordelen en nadelen van het blussen van brand met poeder in plaats van schuim.

beste poederblusser test

Brandblussers voor thuis heb je in twee soorten. Als schuimblusser en als poederblusser. Een poederblusser is niet alleen geschikt voor het blussen van vaste stoffen en vloeistoffen, maar ook voor het blussen van gassen. Maar wat is de beste poederblusser? 

Hieronder een overzicht met de beste poederblussers en andere goede brandblussers.

Ook kijken we hier naar de voordelen en nadelen van een poederblusser ten opzichte van andere brandblussers zoals de schuimblusser en de vetblusser). Maar eerst de beste poederblusser!

Dit zijn de beste poederblussers

Onderstaande poederblussers hebben een waardering van 5 sterren gehad. Dit zijn de beste poederblussers.

Blussen van gas, vloeistof en vaste stoffen

Een poederblusser of poeder brandblusser wordt ook wel een ABC brandblusser genoemd. Deze term slaat op de categorie├źn waarin brandblussers worden onderverdeeld. 

Je hebt een brandblusser type A (blussen van vaste stoffen), type B (blussen van vloeistof) en type C (blussen van gas). 

Met categorie A en B kan een schuimblusser ook overweg, maar een poederblusser kan ook gas (cat. C) blussen. Dit maakt de poederblusser veelzijdiger dan de schuimblusser, en vandaar de benaming ABC brandblusser.

Blussen van een frituur brand of vlam in de pan

Hou er rekening mee dat zowel de poederblusser als een standaard schuimblusser niet geschikt zijn voor het blussen van olie en vet. Daarvoor is een categorie F brandblusser nodig. Een type F brandblussers kan ook vet en olie blussen. Deze vet brandblussers bevatten een speciaal soort schuim dat nodig is voor het blussen van bijvoorbeeld frituurolie of braadolie. 

Daarnaast kun je een ABF brandbusser (vetbrandblusser) ook gebruiken voor het blussen van vloeistof en vaste materialen. De beste brandblusser voor de keuken is zo'n vetblusser. Maar daarmee blus je dus geen brandende gassen. Geen enkel soort brandblusser is helaas perfect.


Poederblusser Alecto

Poederblusser Alecto

Poederblusser voordeel

Met een poederblusser kun je dus gas blussen. Dat het voordeel van de poederblusser ten opzichte van andere blussers. 

Ook is een poederblusser relatief goedkoop in aanschaf en een poeder brandblusser heeft vaak een groot en breed blusvermogen.

Poederblusser nadeel

Helaas heeft een poederblusser ook een best groot nadeel, en dat zit hem in het gebruikte bluspoeder. 

Dit poeder bevat chemicali├źn die zout bevatten, en zout trekt vocht aan. Dit maakt de poederblusser minder geschikt voor het blussen van elektrische apparaten. Overigens kan je met poeder weer wel blussen terwijl de apparaten aan staan.

Een ander nadeel van een poederblusser is dat het bluspoeder achteraf moeilijk te verwijderen is. In tegenstelling tot schuim kan het bluspoeder overal tussen gaan zitten zodat je de poederresten later nog overal kan tegenkomen.

Maar voor het blussen van een brand is een poederblusser wel heel effectief, en dat is toch de belangrijkste taak van een brandblusser.

Daarom liever een schuimblusser? Kijk dan bovenaan bij de link naar andere beste brandblussers uit de test.

Ajax poederblusser

Ajax poederblusser


Nog even kort samengevat:
 • De poederblusser is de enige brandblusser waarmee je ook brandend gas blust.
 • Maar met een poederbrandblusser blus je geen brandend vet (brandende frituurpan, vlam in de pan).
 • Een poederblusser is de goedkoopste brandblusser.
 • Een poeder brandblusser heeft een groot en breed bereik.
 • Poeder van een poeder brandblusser is slecht met voor elektrische apparaten.
 • Maar met een poederblusser kun je wel veilig elektrische apparaten blussen.
 • Bluspoeder gaan resten achterlaten, bijvoorbeeld in naden en kieren. 

Bovenaan vind je alle beste poederblussers. Het betreft zowel de beste grote poederblussers (inhoud van meer dan 5 kilo) als de beste kleine poederblussers (minder dan een kilo) en alles daar tussen in.


Samenvatting:
Hier kijken we naar de beste poederblusser. Met een poederblusser kun je niet alleen vaste stoffen en vloeistoffen blussen maar ook gas blussen. En een goede poederblusser heeft meer voordelen, maar helaas ook nadelen. Hierboven alle informatie voor het kopen van de beste poederblusser.

Een reactie posten

1 Reacties

 1. Brandweerman Sam18 juni 2024 om 20:56

  Goede poederblussers worden gemaakt door Smartwares, Savs en Ajax. Kies wel altijd voor een brandblusser met een meter die aangeeft of hij nog functioneert. Dat is veel betrouwbaarder dan dat er alleen een houdbaarheidsdatum op de blusser staat. Een poederblusser blust in tegenstelling tot een brandblusser met schuim ook brandend gas en is daarmee veelzijdiger, maar blussen met poeder kan voor elektrische apparatuur wel desastreus zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.