Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste slimme lamp (slimme verlichting)

 

Beste slimme lamp / beste slimme verlichting


Steeds meer lampen in huis worden vervangen door slimme verlichting. Een slimme lamp kan van afstand worden bediend en gedimd en een echte slimme lamp kan ook een een smart home netwerk worden opgenomen. Hier kijken we naar de beste slimme lampen en naar wat een slimme lamp precies is. Uit het overzicht met alle slimme verlichting kun je je beste slimme lamp selecteren.

Dit zijn de beste slimme lampen

Hieronder vind je overzichten met de beste slimme lampen, slimme led-strips e.d. en een overzicht met al dit soort slimme verlichting.
  

Zie ook:

Wat is een slimme lamp?

Met de term slimme lamp of slimme verlichting wordt niet altijd hetzelfde bedoeld.  We onderscheiden echte slimme lampen en semi-slimme lampen.

Een echte slimme lamp

Een "echte" slimme lamp is een lamp die je op je Smart Home systeem aansluit. Je kan de lamp binnenshuis dan bijvoorbeeld automatisch laten aangaan als het buiten donker wordt (dankzij een op het smart home systeem aangesloten lichtsensor buiten), je kan de lamp dan van afstand via internet inzetten (bijvoorbeeld als je op vakantie bent) of je kan met een spraakcommando de lamp aanzetten, uitzetten, van kleur laten veranderen of dimmen (via de microfoon van je smart speaker).

Voor deze slimme verlichting wordt de slimme lamp aan een smart home systeem gekoppeld, dat kan via een smart home platform zoals  Apple HomeKit, Google Assistant, Alexa van Amazon, Nest, Philips Hue of Samsung SmartThings. De slimme lamp (smart lamp) moet dan wel voor het betreffende smart home platform geschikt zijn.

Echte slimme lampen zijn ook via een Bluetooth en een app te bedienen.

Een semi slimme lamp

Maar in de praktijk wordt de term slimme lamp of slimme verlichting echter ook gebruikt voor wat minder slimme lampen. Het gaat dan om lampen met een afstandsbediening. Deze verlichting bedien je dus niet met je stem of smartphone maar met een meegeleverde afstandsbediening. 

Via deze afstandsbediening kun je dan de lamp aanzetten en uitzetten, het licht dimmen en eventueel de tint de de kleur aanpassen. Handig maar de term slim is een beetje te veel eer.

Zowel de echte slimme verlichting als de semi slimme lampen vind je bij de hier boven genoemde beste slimme lampen. Wil je de lamp op je smart home netwerk aansluiten? Kijk dan of dat mogelijk is en of het smart home netwerk dat je gebruikt ondersteund wordt. Een semi slimme lamp werkt zelfstandig, met een eigen afstandsbediening, en is dus altijd te gebruiken.

Semi slimme lamp als dimmer verlichting

Deze semi slimme lampen zijn zeer geweld omdat deze lampen met dimmer vervangen. Gewone lampen met dimmer worden steeds minder aangeboden. Je kunt ook een slimme lamp in de fitting plaatsen. De led-lamp kun je vervangen door een standaard led-lamp als deze in de toekomst kapot gaat, het gedeelte met de smart-techniek blijf je gewoon vervangen. Je hoeft per lamp dus maar één keer een smart lamp te kopen, verder gebruik je standaard led-lampen.

Verschillende slimme verlichting

Binnen de slimme lampen en semi slimme lampen is veel verschil. Je hebt ze als slimme lichtbron (een lamp die je in een fitting draait) met grote en kleine fitting, maar ook als slimme led-strips, slimme spots en als kant en klare verlichting, zoals een slimme tafellamp, een slimme hanglamp, een slimme muurlamp of een slimme vloerlamp.

Iedere lamp een slimme lamp met een slimme stekker

Wil je een "gewone" lamp als smart lamp gebruiken? Dat kan ook. Iedere lamp wordt een smart lamp als je een slimme stekker tussen het stopcontact en de stekker van de betreffende lamp plaatst. 

Het aanpassen van kleuren is niet mogelijk met een slimme stekker, maar je kunt de lamp wel via een app aanzetten en uitzetten, tijden programmeren en de lamp in je smart home netwerk opnemen. Bovenaan vind je een link naar de beste slimme stekker uit de meest recente test.

Al deze slimme verlichting vind je bij de bovenstaande beste slimme lampen en in het overzicht met alle slimme verlichting.


Zie ook:
 

,


Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

© 2016-2022 Content=King. Blogger Templates Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.
Testen uitgevoerd door o.a. Coolblue, De Consumentenbond, ANWB en Test Aankoop. TestResults.nl heeft geen binding met deze organisaties.