Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste smart lampen (slimme verlichting)

Met een slimme lamp (smart lamp) kun je van afstand lamoen bedienen en sfeer verlichting creëren. Hier de beste slimme verlichting.

Beste slimme lamp / beste slimme verlichting


Steeds meer lampen in huis worden vervangen door slimme verlichting. Een slimme lamp kan van afstand worden bediend en gedimd en een echte slimme lamp kan ook een een smart home netwerk worden opgenomen. Hier kijken we naar de beste slimme lampen en naar wat een slimme lamp precies is. Uit het overzicht met alle slimme verlichting kun je je beste slimme lamp selecteren.

Dit zijn de beste slimme lampen

Hieronder vind je overzichten met de beste slimme lampen, slimme led-strips e.d. en een overzicht met al dit soort slimme verlichting.
  

Zie ook:

Wat is een slimme lamp?

Met de term slimme lamp of slimme verlichting wordt niet altijd hetzelfde bedoeld.  We onderscheiden echte slimme lampen en semi-slimme lampen.

Philips Hue slimme muurlamp

Philips Hue slimme muurlamp

Een echte slimme lamp

Een "echte" slimme lamp is een lamp die je op je Smart Home systeem aansluit. Je kan de lamp binnenshuis dan bijvoorbeeld automatisch laten aangaan als het buiten donker wordt (dankzij een op het smart home systeem aangesloten lichtsensor buiten). Of je kan de smart lamp van afstand via een app en internet aanzetten (bijvoorbeeld als je op vakantie bent).

Ook is het bij slimme verlichting mogelijk om met een spraakcommando de lamp aan te zetten, uit te zetten, van kleur te laten veranderen of te dimmen. De opdracht daartoe geef je dan via de microfoon van je smart speaker (indien aanwezig), via een microfoontje aangesloten op de slimme lamp of  via de microfoon van je telefoon.

Zo'n smart lamp kan zelfstandig functioneren maar ook aan andere slimme verlichting, andere slimme apparaten of aan sensoren worden gekoppeld. Het koppelen van de slimme verlichting verloopt via een smart home systeem. Daarvoor zijn diverse smart home platformen zoals  Apple HomeKit, Google Assistant, Alexa van Amazon, Nest, Philips Hue of Samsung SmartThings. De slimme lamp (smart lamp) moet dan wel voor het betreffende smart home platform geschikt zijn.

Philips Hue slimme verlichting spots

Philips Hue slimme verlichting spots

Voorbeelden mogelijkheden slimme verlichting

Een paar voorbeelden van mogelijkheden van smart verlichting die is gekoppeld aan de juiste sensoren en / of smart apparatuur.

 • Het licht in huis aanschakelen en uitschakelen als je op vakantie bent (via een app op de smartphone).
   
 • Vanuit de huiskamer, via de app op je telefoon, de bovenverlichting vast aanzetten als je gaat slapen.

 • Het licht in een bepaalde kamer in huis aan laten gaan als het buiten donker wordt (via een sensor).
   
 • Het licht in de hal aan laten zetten als er iemand op de (slimme) deurbel drukt.

 • Via de app het licht in een bepaalde sfeer laten schijnen, bijvoorbeeld romantisch, functioneel of gedimd.

 • Via de app timers instellen zodat lichten automatisch aan en uit gaan op bepaalde tijden.

 • Via een sensor het licht in een kamer automatisch aan zetten als er iemand binnenstapt, en weer laten uitzetten als diegene de kamer verlaat. Zo bespaar je veel elektriciteit kosten.

En zo zijn er nog veel meer toepassingen te verzinnen. Want smart verlichting kan helemaal geprogrammeerd worden en er zijn veel sensoren te koppelen die acties kunnen registreren waarop de slimme verlichting dan weer kan reageren.

Tip: Alle informatie over slimme lampen en andere slimme verlichting vind je bij advies alles over smart lampen. Met product vergelijk. expert reviews. tips en advies.


Slimme led lamp WiZ

Slimme led lamp WiZ

Een semi slimme lamp

Maar pas op. Niet iedere slimme lamp die als smart lamp wordt verkocht is in een smart home configuratie te gebruiken. In de praktijk wordt de term slimme lamp of slimme verlichting ook gebruikt voor wat minder slimme lampen. Het gaat dan om lampen met een afstandsbediening. Deze verlichting bedien je dus niet met je stem of smartphone maar met een meegeleverde afstandsbediening. 

Via deze afstandsbediening kun je dan de lamp aanzetten en uitzetten, het licht dimmen en eventueel de tint de de kleur aanpassen. Handig maar de term slim is een beetje te veel eer. Onder andere bij Ikea kom je dit soort niet echt slimme lampen tegen.

Zowel de echte slimme verlichting als de semi slimme lampen vind je bij de hier boven genoemde beste slimme lampen. 

Wil je de lamp op je smart home netwerk aansluiten? Kijk dan of dat mogelijk is en of het smart home netwerk dat je gebruikt ondersteund wordt. Een semi slimme lamp werkt zelfstandig, met een eigen afstandsbediening, en is dus altijd te gebruiken.

Semi slimme lamp als dimmer verlichting

Een semi slimme lamp mag dan niet de mogelijkheid van smart home slimme verlichting hebben, dat betekent niet dat semi slimme lampen niet veel gekocht worden. Integendeel, deze lampen worden veel gebruikt om lampen met dimmer te vervangen. 

Gewone lampen met dimmer worden steeds minder aangeboden. Je kunt ook een slimme lamp in de fitting plaatsen. De led-lamp kun je vervangen door een standaard led-lamp als deze in de toekomst kapot gaat, het gedeelte met de smart-techniek blijf je gewoon vervangen. 

Je hoeft per lamp dus maar één keer een smart lamp te kopen, verder gebruik je standaard led-lampen.

Verschillende slimme verlichting

Binnen de slimme lampen en semi slimme lampen is veel verschil. Je hebt ze als slimme lichtbron (een lamp die je in een fitting draait) met grote en kleine fitting, maar ook als slimme led-strips, slimme spots en als kant en klare verlichting, zoals een slimme tafellamp, een slimme hanglamp, een slimme muurlamp of een slimme vloerlamp.

Kortom, zoals er veel verschillende verlichting is, zo komt er ook steeds meer verschillende slimme verlichting.

Smart verlichting start pakket

Vaak begin je de installatie van een slimme verlichting in huis met een startpakket met meerdere slimme lampen en een basisstation met microfoon, dimmer, app, enz.

Philips Hue slimme verlichting start pakket

Philips Hue slimme verlichting start pakket


Iedere lamp een slimme lamp met een slimme stekker

Wil je een "gewone" lamp als smart lamp gebruiken? Dat kan ook. Iedere lamp wordt een smart lamp als je een slimme stekker tussen het stopcontact en de stekker van de betreffende lamp plaatst. 

Het aanpassen van kleuren is niet mogelijk met een slimme stekker, maar je kunt de lamp wel via een app aanzetten en uitzetten, tijden programmeren en de lamp in je smart home netwerk opnemen. Bovenaan vind je een link naar de beste slimme stekker uit de meest recente test.

Beste slimme verlichting

Bovenaan vind je de beste slimme lampen van dit moment. Steeds meer fabrikanten maken deze smart lampen. Philips is de meest bekende fabrikant op dit gebied, met hun slimme Philips Hue lampen. Maar er zijn meer slimme lamp fabrikanten. Bijvoorbeeld Innr Lighting, Nanoleaf, WiZ, Calex, Eglo, Briloner Leuchten en Xiaomi.

Al deze slimme verlichting vind je bij de bovenstaande beste slimme lampen en in het overzicht met alle slimme verlichting.


Zie ook:
Onderwerp:
Slimme verlichting (slimme lampen) worden steeds vaker gebruikt. Je kan een smart lamp niet alleen met spraak bedienen, maar ook programmeren, via een app vanaf iedere plek bedienen en je kunt de slimme lamp in je smart home netwerk opnemen. Bovenaan vind je de beste slimme verlichting van dit moment en aanbiedingen van nog meer smart verlichting. Let er wel op dat niet iedere slimme lamp even slim is.


Een reactie posten

1 Reacties

 1. De slimme lampen van Calex zijn een geduchte goedkopere concurrent voor de Philips Hue lampen maar het zijn wel vooral slimme lampen voor buiten. Deze buitenlampen werken goed en zien er goed uit. Er zit een goede app bij waarmee je kleuren en felheid perfect kunt instellen. Ik heb meerdere van deze wandlampen in de tuin geplaatst en deze zorgen voor een prachtige sfeerverlichting in de kleuren die ik wil als ik 's avonds buiten zit of vanuit huis naar buiten kijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.