Beste slimme stekker test

De beste slimme stekker uit de slimme stekkers test. Met een slimme stekker maak je van veel elektrische apparaten een slim apparaat.

Met behulp van een slimme stekker kun je van heel veel apparaten een slim apparaat maken. Je kunt het apparaat dan in een smart home netwerk opnemen en via een app aan en uit zetten, ook als je niet thuis bent. Het apparaat moet dan wel zichzelf aanschakelen zodra het stroom krijgt, zoals een lamp, een waterkoker, een ventilator of een koffiezetapparaat. 

Ook kan je via de app van een goede slimme stekker soms zien wat het stroomverbruik is van het aangesloten apparaat en je kunt de app van de slimme stekker dusdanig programmeren dat apparatuur geheel wordt uitgeschakeld op de tijden dat je deze niet gebruikt om zo sluipstroom te voorkomen en de kans op brand te verminderen.

De beste slimme stekker en andere goede slimme stekkers

Maar eerst de beste slimme stekker. De beste slimme stekker uit de test vind je hier onder. Ook hebben we een overzicht met alle goede slimme stekkers, hun mogelijkheden, prijzen en specificaties.

Philips Hue slimme stekker

Philips Hue slimme stekker


Zelfstandige slimme stekker of via basisstation

Let er bij het kiezen van je beste slimme stekker op of deze zelfstandig kan werken. Bij de meeste slimme stekkers is dat het geval. De slimme stekker staat dan via WiFi in verbinding met je netwerk, en zodoende ook met internet.

In sommige gevallen is er echter een basisstation (bridge) nodig waarop je ook andere slimme apparatuur kunt aansluiten. In het bovenstaande overzicht met slimme stekkers kun je onder "werking" aangeven dat je een zelfstandig werkende slimme stekker zoekt.

Slimme stekker in een smart home netwerk

Je kunt een zelfstandig werkende slimme stekker voor tal van toepassingen gebruiken waarbij je handmatig (via de app) de apparatuur aan en uit zet, of dat via ingestelde tijdschema's doet.

Je kunt de slimme stekker ook deel uit laten maken van een groter smart home netwerk (domotica netwerk). Je kunt dan, via sensoren in dit domotica netwerk, de lamp laten aanschakelen als het donker wordt of als de deurbel gaat, je kunt de ventilator laten draaien als de temperatuur boven de 22 graden komt enz.

Ook kun je de apparatuur die aan de slimme stekker is gekoppeld dan ook met je stem aanzetten en uitzetten.

Heb je een smart home netwerk, dan moet de slimme stekker dit smart home platform natuurlijk wel ondersteunen. Populaire smart home platforms, die door veel slimme stekkers worden ondersteund, zijn Google Assistant, Alexa Amazon, Apple HomeKit, Homey en in iets mindere mate Samsung SmartThings en IFTT.


TP Link Tapo slimme stekker

TP Link Tapo slimme stekker


Slimme stekker met verbruiksmeter

Bij sommige slimme stekker, zoals de Eve Energy slimme stekker, kun je in de app het stroomverbuik van de aangesloten apparatuur zien. Door deze verbruiksmeter kun je van ieder moment zien wat het verbruik is, ook als het apparaat niet in werking is (sluipstroom of sluipverbruik). 

Deze optie is ook handig bij apparatuur die je niet regelmatig aan en uit zal zetten, zoals een koelkast of vriezer. Maar je kunt wel een tijdelijk een slimme stekker met verbruiksmeter plaatsen om te zien hoe het stroomverbruik is.

Een goedkoop alternatief voor een slimme stekker die je alleen voor het stroomverbruik wilt gebruiken is de energiemeter voor het stopcontact. Hierop kun je het stroomverbruik per aangesloten apparaat aflezen. 

Slimme verlichting dankzij een slimme stekker

De meest gebruikte toepassing van een slimme stekker is verlichting. Het inschakelen en uitschakelen van een lamp is een simpele taak waarvoor de slimme stekker gebruikt kan worden. Met een slimme stekker maak je van een eenvoudige lamp een slimme lamp. 

Koppel de lamp via een slimme stekker aan je smart home platform, of bedien de verlichting via je app. Gebruik je mobiele telefoon als afstandsbediening of gebruik de app als een geavanceerde timer waarbij je de instellingen via internet vanaf iedere plek kunt aanpassen, ook als je op vakantie bent.

Slimme stekker buiten

Ook voor tuinverlichting is een slimme stekker een interessante manier om de verlichting buiten te regelen. Ook kun je een slimme stekker op een vijverpomp aansluiten. Als de stekker van de tuinverlichting of pomp zich in huis of de schuur bevindt is dat geen enkel probleem. Wil je de slimme stekker op een stopcontact buiten aansluiten dan is het wel belangrijk dat de slimme stekker voor gebruik buiten huis geschikt is.

Het merendeel van de slimme stekkers kun je alleen binnen in huis gebruiken, maar circa 20% van de slimme stekkers is ook veilig om buiten te gebruiken. In het bovenstaande overzicht met alle slimme stekkers kun je al deze slimme stekkers voor buiten vinden.

Bovenaan vind je de beste slimme stekker uit de meest recente slimme stekker test en vind je meet goede slimme stekkers met al hun gegevens en prijzen.


Zie ook:

Onderwerp:
Met een slimme stekker maak je van menig elektrisch apparaat een slim apparaat. Hier boven de beste slimme stekker uit de test, meer slimme stekkers en een tips voor bij het goedkoop online kopen van een goede slimme stekker.

Een reactie posten

2 Reacties

  1. Ik heb een slimme stekker die ook het energieverbruik meet. Deze TP-Link Tapo stekker is door de consumentenbond als beste slimme stekker en beste koop getest. En hij is helemaal niet duur. Een goede reden om voor deze slimme stekker te kiezen. Via een app kun je vanaf overal de smart stekker en dus ook de apparatuur daarop aanzetten en uitzetten.

    Het scheelt veel sluipstroom en is het is bovendien veiliger als je zo veel mogelijk apparatuur uitschakelt als je niet thuis bent of ligt te slapen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een slimme stekker is geweldig op apparatuur vanaf een andere locatie vast aan te zetten voor je thuiskomt. Helaas is er nog veel apparatuur die niet automatisch aangaat als je de stroom inschakelt, zoals een lamp wel doet.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.