Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste weerstation test

 

De beste weerstations uit de test. Van een eenvoudige goedkoop weerstation voor thuis tot het beste weerstation met app, regenmeter, windmeter en meer mogelijkheden.

beste weerstation test

Het ene weerstation is het andere niet. De mogelijkheden van een weerstation kunnen behoorlijk verschillen. Dat hangt vooral af van de meet-sensoren waarover het weerstation beschikt. Hier vind je de beste weerstations uit de test en geven we tips voor bij het kiezen van het voor jou beste weerstation.

Wat voor jou het beste weerstation is hangt af van hetgeen je wilt meten, maar ook van wat het weerstation mag kosten. Ga je voor een eenvoudig analoog weerstation? Of voor een geavanceerd slim weerstation met app. 

De beste weerstations uit de test

Hieronder vind je twee vergelijkende testen van weerstations en de beste weerstations uit die test.


Vind zelf je beste weerstation

Het is ook mogelijk zelf je beste weerstation te zoeken, vinden en goedkoop te kopen. Dat kan met het onderstaand overzicht met meer dan 800 weerstations met al hun informatie, specificaties, mogelijkheden en laagste prijzen.


Door je eisen en wensen aan te vinken kun je uit dit enorme aanbod makkelijk het voor jou beste weerstation selecteren. Hieronder vind je tips voor bij de selectie van jouw beste weerstation.


Bresser weerstation met windmeter

Bresser weerstation met windmeter


Analoog weerstation of digitaal weerstation

Het analoge weerstation is het klassieke weerstation dat (meestal) bestaat uit een thermometer, een hygrometer en een barometer. Hiermee worden respectievelijk temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk gemeten. Met deze drie gegevens kun je bij benadering het weer voorspellen. 

De mogelijkheden van een digitaal weerstation gaan veel verder. Ook deze moderne weerstations beschikken over een thermometer, hygrometer en barometer, maar de metingen van deze sensoren worden overzichtelijk digitaal weergegeven. De sensoren kunnen zich eventueel op verschillende plekken bevinden (binnenshuis, op het dak, aan de schutting) en hun informatie draadloos naar het centrale weerstation sturen.

Eventueel beschikt het digitale weerstation over een ingebouwd computertje, of je koppelt deze aan een computer, die de gegevens kan registreren en analyseren.

De meeste weerstations zijn tegenwoordig digitale weerstations. De mogelijkheden zijn groter en voor de prijs maakt het niet uit.

Slim weerstation

Steeds vaker verloopt deze analyse en registratie via een app op je smartphone. Op je telefoon kun je dan, vanaf iedere plek, de gegevens van je weerstation opvragen. De beste slimme weerstations kunnen in een home netwerk worden opgenomen en "communiceren" met andere slimme apparatuur in huis zoals een daarvoor geschikt elektrische zonnescherm, zonnewering of verlichting.

Wat wil je meten?

De meest belangrijke vraag die je jezelf stelt als je je beste weerstation zoekt is wat je met dat weerstation wilt meten. De mogelijkheden verschillen namelijk per weerstation. 

In het bovenstaande overzicht met alle weerstations kun je de gewenste metingen aanvinken en zo je beste weerstation vinden.


Compleet weerstation Alecto

Compleet weerstation Alecto (met windmeter)


Windsnelheid en windrichting bepalen met een weerstation

Een meting die bijvoorbeeld maar een klein deel van de weerstations kan uitvoeren is het meten van de windkracht.

Voor het meten van de windsnelheid en windrichting is een windmeter nodig, en die vind je maar op een klein deel van de weerstations. De windmeter is ook geen vast onderdeel van het weerstation, maar een los onderdeel dat je buiten plaatst.

De windmeter plaats je op een geschikte plek (waar de wind vrij kan waaien) en deze windmeter staat draadloos in verbinding met het weerstation. Deze mogelijkheid kom je daarom alleen tegen bij een goed en meer uitgebreid digitaal weerstation.

Het meten van de windsnelheid kan op twee manieren gebeuren. Op de "ouderwetse" manier met een draaiende molen met schepjes die de wind vangen of op de moderne digitale manier met een ultrasone anemometer. 

Deze ultrasoon sensor meet niet de wind zelf maar het geluid dat de wind maakt. Aan de mate van suizen kan zo'n slim weerstation bepalen hoe hard het waait.

Wil je de windsnelheid meten met een weerstation? Vink dan in het bovenstaande overzicht met alle weerstations bij de weerstation functionaliteiten windsnelheidsmeter aan. Je kunt daar ook windrichting aanvinken als je wilt kunnen registreren uit welke hoek de wind waait.

Weerstation met neerslagmeter (regenmeter)

Bij deze weerstation functionaliteiten kun je ook neerslagmeter aanvinken. Ook de mogelijkheid om de neerslag te meten wordt alleen door de beste weerstations geboden. De regenmeter (pluviometer) is een sensor die meet hoeveel water er langs komt. Bij een goed weerstation hoef je dus geen bakje water te legen.

Netatmo slim weerstation met app

Slim weerstation met app: Netatmo

Slim weerstation met app

Bij de bovenstaande drie beste weerstations uit de test vind je naast het beste weerstation en de beste koop ook het beste slimme weerstation met app. Een slim weerstation kan communiceren met je mobiele telefoon en eventueel met andere slimme apparaten in je huis. 

Hierdoor is een slim weerstation in staat om meer te meten en kun je gemeten resultaten makkelijk opslaan en (laten) analyseren via een app op je mobiele telefoon. 

Goede weerstations

Hierboven vind je aanbiedingen van alle goede weerstations, Goede weerstations van bekende merken als Alecto, Bresser, Buienradar (Alecto), Netatmo, Cresta, Qumax en Nortec, maat ook van minder bekende fabrikanten. 

Kijk bovenaan bij de beste weerstations uit de test welke weerstations als beste weerstation getest zijn of kies zelf je beste weerstation uit het overzicht met alle weerstations. Je vindt daar ook reviews en ervaringen van gebruikers van al deze weerstations.

Zie ook:

Onderwerp:
De beste weerstations uit de test. Met het beste weerstation voor thuis (met neerslagmeter en windmeter), de beste slimme weerstation met app voor de smartphone en de beste koop uit de weerstation test. Plus aanbiedingen van nog veel meer goede weerstations.

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *