Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Energiezuinige vaatwasser

De beste energiezuinige vaatwasser uit de test in iedere klasse en aanbiedingen van meer goede vaatwassers die energiezuinig zijn.

Bosch vaatwasser energiezuinig

Stroom is duur, dus als je een elektrisch apparaat koopt is het belangrijk om op het stroomgebruik te letten, Dat geldt ook voor de vaatwasser. Hier vind je de beste energiezuinige vaatwassers.

Hieronder kijken we naar de beste energiezuinige vaatwasmachines uit de test, kijken we naar het stroomverbruik van een energiezuinige vaatwasser en hebben we tips voor het energiezuinig gebruiken van een vaatwasser.

De beste energiezuinige vaatwasser

Maar eerst kijken we naar de beste energiezuinige vaatwassers uit de test. Hieronder vind je een overzicht met de door experts aangewezen beste energiezuinige vaatwasser in iedere klasse (vrijstaand, half geïntegreerd, inbouw, extra stil). Ook hebben we een overzicht met aanbiedingen van alle vaatwassers die energiezuinig zijn.


Energiezuinige vaatwassers worden onder andere gemaakt door Miele, Siemens, Bosch, AEG, Grundig en Beko.


Wanneer is een vaatwasser energiezuinig?

Een vaatwasser met energielabel C of lager wordt als een zuinige vaatwasser gezien. Bij de vaatwasser aanbiedingen hier boven hebben we de norm wat strenger gezet. Je vindt er alleen energieklasse A en B vaatwassers. Indien gewenst kun je de energielabel C vaatwassers aan het overzicht toevoegen door dit energielabel in de selectie aan te vinken.

Begin 2021 had een zuinige vaatwasser een energielabel A met een heleboel plussen. Dat jaar is echter de energieklasse indeling op de schop gegaan (de vaatwassers werden TE zuinig) en tegenwoordig is een vaatwasser in energieklasse C al een energiezuinige vaatwasser.

Aanvankelijk waren toen de energieklasse B vaatwassers de meest zuinige vaatwasmachines, maar inmiddels zijn er ook al heel energiezuinige vaatwassers met energielabel A te koop. Onder andere van Bosch, Miele, Beko en Siemens. Vooralsnog zijn dit wel wat duurdere modellen.

Maar ook met een energieklasse C heb je al een zuinige afwasmachine te pakken, en met een vaatwasmachine met een energielabel B een heel zuinige vaatwasser. Aan het noemen van de kosten wagen we ons nu niet omdat deze geheel afhankelijk is van de energieprijs.


energielabel energiezuinige vaatwasser

Energielabel energiezuinige vaatwasser Siemens

Hoe kun je energiezuinig de vaat doen?

Een energiezuinige vaatwasser zorgt voor minder energiekosten bij het doen van de vaat. Daarnaast zijn er nog wat andere trucs om de energiekosten van de vaatwasser naar beneden te brengen.

Vaatwasser met Eco programma
Een goede energiezuinige vaatwasser heeft een Eco programma. Gebruik deze om stroomkosten te besparen. Ook gebruikt een vaatwasser met het Eco programma minder water. Dit Eco programma wast bij een goede vaatwasser goed schoon, maar de vaatwasmachine is wel langer bezig. Gemiddeld 3 a 4 uur in plaats van 1,5 uur. Maar desondanks gebruikt de vaatwasser minder stroom.

Het Eco programma van een vaatwasser duurt zo lang omdat de vaat op lagere temperatuur en met minder water wordt gewassen. Daardoor moet er meer gespoeld en geweekt worden. De vaatwasser is drukker bezig, maar aangezien het opwarmen van het water veel meer energie kost dan het spoelen ben je uiteindelijk toch goedkoper uit.

Vaatwasser met beladingssensor
Natuurlijk bespaar je veel energie als je de vaatwasser één keer kan draaien in plaats van twee keer. Maar soms ontkom je er toch niet aan dat je de vaatwasser moet aanzetten terwijl deze nog lang niet vol is.

Maar een goede energiezuinige vaatwasser beschikt over een beladingssensor. Deze sensor meet de hoeveelheid vaat in de afwasmachine en past daar de hoeveelheid water op aan. Minder water om op te warmen spaart veel energie. Hoe minder gevuld de vaatwasser, hoe groter de besparing.

Vaatwasser met actieve droogtechniek
Ook een actieve droogtechniek bespaart stroom. Een standaard vaatwasser gebruikt een condens techniek waarbij de warme vochtige lucht op de gekoelde wanden van de vaatwasser wordt gecondenseerd. Vervolgens wordt het water weggepompt. Je herkent deze droogtechniek aan het feit dat plastic servies nat blijft. De condens droogtechniek kost veel stroom.

Deze stroom kan de vaatwasser besparen door een actieve droogtechniek te gebruiken. Er zij twee verschillende actieve droogtechnieken.

Bij de ventilatie droogtechniek opent de vaatwasser zelf zijn deur als deze klaar is. Dit is een eenvoudige maar effectieve methode omdat de vocht makkelijk de afwasmachine uit kan. De ventilatie droogtechniek scheelt ook tijd, want de vaat is sneller droog.

De andere actieve droogtechniek bij vaatwassers is de zeoliet techniek. Onderin de vaatwasmachine zitten dan zeolietkorrels verstopt. Als de vaatwasser zijn warme water wegspoelt worden deze zeoliet korrels opgewarmd. De korrels gaan hun warmte afgeven en verwarmen en drogen zodoende de vaat. Ook plastic servies en bestek wordt zo goed droog.

Zeoliet korrels hoeven nooit vervangen te worden. De techniek is wel relatief duur zodat je de energiezuinige zeoliet droog techniek alleen tegenkomt bij de luxere energiezuinige vaatwassers.

Kijk boven voor de beste energiezuinige vaatwassers uit de test en andere goede vaatwassers die energiezuinig werken. Of kijk hier onder voor andere testen van vaatwassers.


Foto bovenaan: Bosch vaatwasser energiezuinig

Onderwerp:
Een laag energieverbruik is een belangrijk kenmerk van een goede vaatwasser. Hier vind je de beste energiezuinige vaatwassers uit de test, hebben we aanbiedingen van meer goede energiezuinige vaatwas machines en hebben we tips voor bij het energiezuinig wassen met een afwasmachine.

Een reactie posten

3 Reacties

 1. Je kan veel energie besparen door te kiezen voor een energiezuinige vaatwasser. Dat is dan ook verstandig. Maar op iedere vaatwasser, zuinig of niet zuinig, kun je extra energie besparen met wat simpele tips:

  - Was alleen de vaat als de vaatwasser vol zit. Spaar het op en wat dan niet meer past komt de volgende keer aan de beurt.
  - Spoel de vaat niet voor, dat kost veel energie en een goede vaatwasser krijgt de vaat toch wel schoon.
  - Reinig de vaatwasser regelmatig. Daarvan gaat de vaatwasmachine beter presteren.
  - Heeft de vaatwasser een eco programma, dan moet je die natuurlijk gebruiken.
  - Zet de vaatwasser na gebruik uit i.v.m. sluipstroom. Alle beetjes helpen.
  - Maak gebruik van de daluren of als je zonnepanelen hebt van de zonnige momenten.

  Het zijn eenvoudige tips, maar ze maken je vaatwasser extra zuinig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sommige vaatwassers gebruiken extra warmte, dus ook extra stroom, om de vaat te drogen. Deze techniek kom je onder vele namen tegen zoals Intensive Dry, Extra Dry, Heated Dry, Power Dry of Turbo Dry maar het komt allemaal op het zelfde neer. De lucht wordt verwarmt waardoor je vaat extra snel droog is. Ik vind dat echter onzin, want als je 's avonds de vaat laat draaien en voor het slapen de vaatwasserdeur open zet is de vaat de volgende ochtend droog. Zonder extra warmte en dus zonder extra stroom. Een echt energiezuinige vaatwasser heeft deze functie niet. Je kan hem soms ook uitschakelen om zo energie te sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vaatwas expert2 juni 2024 om 21:15

  Met het eco programma bespaar je wel 30% aan energie ten opzichte van het standaard vaatwas programma. Dat is goed voor het milieu en goed voor de energiekosten. Deze besparing wordt behaald door minder warm water te wassen. Maar daardoor duurt de vaat wel langer. Vaak 4 uur tegenover 2,5 uur.

  Maar gelukkig hoef je niet naast je vaatwasser te zitten als deze bezig is. Tenzij je het servies snel weer nodig hebt is het helemaal niet erg als een energiezuinige vaatwasser lang over de vaat doet.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.