Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste kooimaaier (handgrasmaaier)

De beste handgrasmaaier (kooimaaier) en andere goede handgrasmaaiers uit de test.

Beste handgrasmaaier beste kooimaaier test

Een kooimaaier is een eenvoudige grasmaaier zonder motor. Het is een handmaaier waarmee je even snel een klein gazon kunt maaien. 

Niet iedereen heeft behoefte aan een elektrische grasmaaier. Voor een kleiner gazon is een goede handgrasmaaier (ook wel kooimaaier of kooimesmaaier genoemd) vaak veel praktischer. Zo'n kooimaaier is kleiner, meteen gebruiksklaar en stroom en een kabel zijn niet nodig.

Wat is de beste handgrasmaaier en wat is de beste koop? Hier een overzicht van de beste kooimaaiers.


De beste kooimaaier uit de test

Hieronder vind je twee beste handgrasmaaiers uit de test. Het betreft de beste handmaaier voor een kleine tuin en de beste handgrasmaaier voor een middelgrote tuin. 

Voor een grote tuin adviseer ik een elektrische maaier, al kun je een groot gazon natuurlijk ook maaien met een goede handmatige grasmaaier (dan heb je meteen gesport).  
Keuzehulp en aanbiedingen

Zelf je beste kooimaaier zoeken en vinden? Dat kan met de grasmaaier keuzehulp met daarin alle informatie over veel goede kooimesmaaiers en andere grasmaaiers, met natuurlijk goede mogelijkheden om uit dit aanbod je beste kooimaaier te kiezen.

Grasmaaier kiezen


Of gebruik onderstaand overzicht met de aanbiedingen van enkele tientallen handgrasmaaiers van onder andere Gardena, Stiga, Wolf-Garten, Bosch en Einhell, maar ook van minder bekende fabrikanten. Ook dit overzicht kent goede filtermogelijkheden om je beste handmaaier te vinden.

Ik heb er ook nog een overzicht geplaatst met andere goede winkels die kooimaaiers en andere grasmaaiers voordelig verkopen.


Hieronder vind je een aantal tips voor bij het kiezen van je beste handgrasmaaier.Handgrasmaaier met mulch functie

Mulchen is het gras dusdanig fijn vermalen dat de grasresten tussen de grassprieten op de aarde terecht komen om daar als natuurlijke mest dienst te doen. 

Om dit te bereiken moet de kooimaaier wel over een mulch functie beschikken, want aan grassprieten die op het gazon blijven liggen heeft het gras niets, Deze zijn te groot om als mest te dienen. 

Selecteer bij de bovenstaande overzichten met handmaaier aanbiedingen daarom de mulch functie als je een goede handgrasmaaier zoekt die gazon bemest.

Handgrasmaaier met mulch functie Stiga

Handgrasmaaier met mulch functie Stiga
Handgrasmaaier met opvangbak

Het gemaaide gras valt op het gazon, tenzij je een handgrasmaaier met een opvangbak gebruikt. Vooral als je niet mulcht is dat heel nuttig want je hoeft dan na afloop de grasresten niet weg te harken. Het gemaaide gras kan na het maaien zo de groene kliko in.

Wil je bij klein gazon zal een kleine opvangbak meestal genoeg zijn. De opvangbakken zijn bij de meeste kooimaaiers dan ook bescheiden. Maai je met de hand wel een wat groter gazon, kies dan voor een wat grotere opvangbak als je de bak tussendoor niet wilt legen.


Handgrasmaaier met opvangbak Einhell


Handgrasmaaier met opvangbak EinhellDe maaibreedte van een kooimaaier

Of het nu een kooimaaier of een ander soort grasmaaier is, het is vooral de maaibreedte die bepaalt voor welke grootte gazon de grasmaaier goed geschikt is. De maaibreedte is de breedte van de messen, oftewel de breedte van de strook gras die je in één maaibeweging maait. 

Deze maaibreedte kan ook bij handmaaiers flink verschillen. Je hebt kleine handgrasmaaiers met een maaibreedte van slechts 30 cm, maar ook behoorlijk brede handgrasmaaiers met een maaibreedte boven de 45 cm. Natuurlijk kun je met een smalle handgrasmaaier ook een groter gazon maaien maar dan ben je langer bezig dan met een brede kooimaaier.

Een smalle handgrasmaaier heeft natuurlijk als voordeel dat deze om minder ruimte in de schuur vraagt. En ook is een kleine handgrasmaaier lichter en wendbaarder. In bovenstaande overzichten kun je je beste handgrasmaaier op maaibreedte selecteren.Centrale maaihoogte grasmaaier

Naast de maaibreedte heb je ook de maaihoogte. Wil je het gras heel kort maaien of wat langer laten? Dat bepaal je zelf met de maaihoogte. Bij alle goede grasmaaiers kun je de maaihoogte instellen, maar dat kan op twee manieren.

Bij handmaaiers met een centrale maaihoogte instelling gaat dat heel eenvoudig. Met een knop of hendel stel je in één beweging de maaihoogte op de door jou gewenste hoogte. Heeft de kooimaaier geen centrale maaihoogte instelling, dan moet de handmaaier op de kant leggen en de maaihoogte per wiel of per wielas instellen.

Wil je het gras niet altijd op dezelfde hoogte maaien? Dan heeft jouw beste handgrasmaaier een centrale maaihoogte instelling.

Hoe hoog maai ik het gras?
Gras moet je nooit te kort maaien. Vooral niet bij zonnig weer. Kort gras droogt eerder uit. Bovendien slijt kort gras sneller waardoor je gazon lelijk wordt en kale plekken gaat vertonen. Nieuw opkomende grassprietjes worden bij een kort gazon ook minder beschermd.

Een graslengte van 3 a 4 centimeter wordt geadviseerd, en voor de winter kun je het gras beter iets langer laten. Dan is 5  6 centimeter de beste graslengte om te voorkomen dat het gazon in de winter beschadigd.

Leg je een nieuw gazon aan? Stel de eerste maaibeurt dan uit tot het nieuwe gras 10 centimeter hoog staat. Het gras is dan goed geworteld en kan de maaimachine aan.Goede handgrasmaaiers

Hoewel je handgrasmaaiers steeds minder in tuincentra en bouwmartkten aantreft worden deze handmaaiers nog volop gemaakt door goede fabrikanten. Goede handgrasmaaiers worden onder andere gemaakt door Einhell, Gardena, Bosch, Stiga, Fiskars, Falen Tools. Wolf-Garten, Grizly Tools en Hendrik Jan. 

Bij het bovenaan genoemde overzicht met goede handgrasmaaiers vind je al deze goede kooimaaiers. Online is het aanbod aan goede handmaaiers nog steeds groot!

Zie ook: 
Samenvatting:
Hier kijken we naar de beste handgrasmaaier (ook wel kooimaaier, kooimesmaaier of handmaaier genoemd). We hebben de beste handgrasmaaiers uit de test en meer goede hand grasmaaiers. Via de tips hier boven kun je zelf makkelijk je beste kooimaaier selecteren, want de beste handgrasmaaier is niet voor iedereen dezelfde handgrasmaaier.


Een reactie posten

2 Reacties

  1. Hoewel ik niet echt een kleine tuin heb geef ik toch echt de voorkeur aan een kooimaaier boven een elektrische maaier. Ik vind elektrisch zo'n gedoe. Die handmaaier pak ik uit die schuur en maaien maar. Geen gedoe met stroom en geen kabel die in de weg zit bij met maaien.

    Bij lang gras kan maaien met een handgrasmaaier wat zwaarder zijn, maar een beetje lichaamsbeweging is voor iedereen goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Einhell maakt een prima handgrasmaaier die ook nog eens heel betaalbaar is. Goedkoper dan bijvoorbeeld een vergelijkbare Gardena grasmaaier. De Einhell maaier is een aanrader als je een kooimaaier zoekt.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.