Beste slaapmasker (oogmasker)

Veel mensen slapen beter met een slaapmasker (ook wel oogmasker genoemd). Er zijn diverse redenen om bij het slapen een slaapmasker te gebruiken. Hier kijken we naar de beste slaapmaskers.

De beste slaapmaskers

Hieronder heb ik een overzicht geplaatst met alle slaapmaskers die een 5 sterren waardering hebben gehaald. Hierin vind je een groot aantal goede oogmaskers die je helpen om ook bij licht goed te kunnen slapen.

Strex slaapmasker / oogmasker

Strex slaapmasker / oogmasker

Waarom een slaapmasker gebruiken?

Maar waarom gebruiken mensen een slaapmasker? Voor het gebruik van een masker bij het slapen kunnen diverse redenen zijn. De hoofdreden is natuurlijk dat de gebruiker van een oogmasker een donkere omgeving nodig heeft om in slaap te vallen. Hieronder heb ik een paar redenen geplaatst waarom vaak beroep op een slaapmasker wordt gedaan:

 • Men slaapt overdag (bijvoorbeeld een nachtdienst) en in de slaapkamer is het dan te licht om te slapen.
 • Men heeft een partner die graag in bed leest en de gebruiker van het slaapmasker kan bij het daarvoor benodigde licht niet slapen.
 • Men wil slapen tijdens het reizen. Bijvoorbeeld als passagier in een auto of op vakantie in een toerbus of vliegtuig.
Allemaal situaties waarbij er geslapen moet worden terwijl het in de omgeving licht is. Sommige mensen hebben daar helemaal geen probleem mee, maar veel mensen (waaronder ik) kunnen echt niet slapen als het licht is.

Wat is een goed slaapmasker?

Een goed slaapmasker is een prima oplossing, waar ik ook baat bij heb. Maar aan welke voorwaarden moet een goed slaapmasker voldoen?

 • Het oogmasker moet het licht van buitenaf volledig blokkeren.
 • Een slaapmasker moet comfortabel zitten.
 • Het masker moet verstelbaar zijn zodat je het goed op maat kunt maken.
 • Een slaapmasker moet makkelijk kop reis mee te nemen zijn.

Mensen gebruiken ook een slaapmasker omdat hen dat rust geeft. Dat is naast het licht een tweede reden om een oogmasker te gebruiken. Een goed slaapmasker is gemaakt van zacht materiaal en soms zijn ze zelfs van een geurige vulling voorzien. Zo wordt een slaapmasker een wellness attribuut dat stress verminderd en rust geeft.


Yubbi 3D slaapmasker / oogmasker

Yubbi 3D slaapmasker / oogmasker

Wat is een 3D slaapmasker?

Verduisterende maskers om te kunnen slapen heb je in diverse vormen. Veel slaapmasker worden als 3D slaapmasker verkocht, maar wat is een 3D slaapmasker precies? 

Over een 3D slaapmasker wordt gesproken als het slaapmasker een driedimensionale vorm. In tegenstelling tot traditionele platte slaapmaskers, heeft een 3D slaapmasker een verhoogde ruimte rond de ogen. 

Hierdoor drukt het masker niet tegen het oog aan wat comfortabeler aanvoelt. Bovendien kunnen oogleden en wimpers vrij bewegen als je je ogen onder het oogmasker beweegt. Een 3D oogmasker geeft ook minder kan op irritatie. 

Het beste slaapmasker is dus een 3D slaapmasker. Veel mensen vinden een plat masker vervelend, het irriteert ze waardoor ze toch niet kunnen slapen. Maar met een 3D masker hebben ze daar geen last van.

De beste slaapmasker merken

Veel verduisterende maskers om te kunnen slapen zijn van onbekend fabricaat, wat niet wegneemt dat dit goede slaapmaskers kunnen zijn. Liever een A-merk slaapmasker? Kijk bij bovenstaande beste slaapmakers dan eens bij de verduisterende oogmaskers van bijvoorbeeld Tempur, Yumeko, Strex en Simia.

Winkels als Kruidvat, Action, Etos, Zeeman en Bijenkorf en Hunkemoller verkopen vaal slaapmaskers, maar terwijl je daar vaak maar kun kiezen uit 1 of 2 verschillende slaapmaskers vind je in het bovenstaande beste slaapmasker overzicht enkele tientallen goede slaapmaskers, waaronder veel 3D oogmaskers waaruit je makkelijk het voor jou beste slaapmasker in de gewenste prijsklasse kunt selecteren.

Ander slaapmiddel: Melatonine

Een alternatief voor een slaapmasker kan melatonine zijn. Melatonine is een natuurlijk slaapmiddel dat helpt om in slaap te vallen. Het is dus geen slaapmiddel dat verdooft en je in slaap houdt, zoals een slaappil, maar een middel dat er voor zorgt dat je makkelijker in slaap valt.

Onderwerp:
Een slaapmasker is een eenvoudig middel om in slaap te komen als het in een ruimte niet donker genoeg is. Het beste slaapmasker / beste oogmasker is een 3D slaapmasker. Zo'n oogmasker drukt niet tegen de ogen. Meer beste slaapmaskers vind je boven.

Een reactie posten

4 Reacties

 1. Ik heb een slaapmasker met geïntegreerde bluetooth speakers. Ik speel heel zacht muziek af en via een timer stopt. Zo val ik heel fijn in slaap zonder last te hebben van licht of geluid in mijn omgeving. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Manon Duivenvoort8 maart 2024 om 17:28

   Ieder zijn ding. Ik slaap dan echt niet in :-)

   Verwijderen
 2. Omdat ik regelmatig nachtdiensten draai moet ik regelmatig overdag slapen. Maar slapen bij daglicht vind ik moeilijk ook al zijn de gordijnen dicht. Ik kan een slaapmaskertje dan echt aanraden. In het begin is het slaapmasker even wennen omdat je het masker toch voelt zitten, maar je went er sneller aan dan aan het daglicht.

  Ik adviseer een slaapmasker van traagschuim omdat dat lekker zacht is en niet hinderlijk is als je er op ligt. En natuurlijk is het ook belangrijk dat je de pasvorm van het oogmasker kunt aanpassen zodat deze altijd optimaal zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een goedkoop slaapmasker van de Action was een miskoop. Dat ding irriteerde me enorm. Ik heb nu een wat luxer 3D slaapmasker gekocht en dat werkt prima. Een makkelijke slaper zal ik nooit worden, maar dit masker verduistert heel goed en zit absoluut niet vervelend.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.