Beste vogelhuisjes (en de beste plek voor een vogelhuisje / nestkastje)

Kijk hier als je een goed vogelhuisje voor in de tuin zoekt. We hebben de beste vogelhuisjes (met aanbiedingen) en tips voor het plaatsen van een vogelhuisje.

beste vogelhuisje aanbiedingen

Iedereen wil graag vogels in de tuin. Een goed vogelhuisje zorgt daarvoor. Niet alleen in de tuin maar ook op het balkon of bij het raam.

Let op! We kijken hier naar de beste vogelhuisjes die in eerste instantie als onderkomen voor de vogels zijn bedoeld (nestkastje). Zoek je een vogelhuisje als voederplaats voor vogels in de winter? Kijk dan bij de beste voederhuisje vogels test.

Beste nestkastjes vogels

Het vogelhuisje waar we het hier over hebben is een nestkastje waarin een vogel een nest kan maken en eieren kan uitbroeden. Overigens is een deel van deze vogelhuisjes tevens als voederplek geschikt. Maar daar over later meer.

Eerst de beste vogelhuisjes uit de test. Onderstaande vogelhuisjes / nestkastjes hebben een waardering van 5 sterren gekregen.


Wat is een goed vogelhuisje?

Het vogelhuis / nestkast is een huisje waarin een vogel veilig een nest kan bouwen, eieren kan leggen eieren kan uitbroeden en jongen groot kan brengen. 

Vogelhuisjes zijn er in vele vormen en maten. Vaak zien ze er echt uit als een huisje, maar je hebt bijvoorbeeld ook vogelhuisjes in de vorm van een boomstam en in heel andere vormen. Vaak zijn vogelhuisjes gemaakt van hout omdat dat een natuurlijk materiaal is dat mooi in de tuin staat. Maar er zijn ook vogelhuisjes van bijvoorbeeld metaal, steen, keramiek of kunststof.

Bij de bovenstaande aanbiedingen van beste vogelhuisjes vind je nestkastjes in alle vormen. Bij de selectie mogelijkheden kun je aangeven dat je alleen de vogelhuisjes van een bepaald materiaal (zoals hout) wilt zien.

Vogelhuisje CKB

Vogelhuisje CKB

Goede vogelhuisjes voor een soort vogel

Een goed vogelhuisje beschikt over een toegang gat van een maat geschikt voor een bepaalt soort vogel. Vaak een mees. Dat een vogel het vogelhuisje niet gaat bewonen als de toegang te klein is is vanzelfsprekend, maar als het gat te groot is, dan is het vogelhuis niet veilig en zal de vogel er ook niet intrekken.

Bij de beste vogelhuis aanbiedingen kun je zien voor welke vogels het vogelhuisje geschikt is. Zo kun je de vogels die je in je tuin wilt hebben met het nesthuisje lokken. Niet iedere vogel maakt gebruik van nestkastjes, populaire tuinvogels voor een vogelhuisje zijn de mezen. 

Kleine mezen als de koolmees, de pimpelmees,  maken graag gebruik van een vogelhuisje. Daarbij gaat hun voorkeur uit naar een klein vogelhuisje. Dat geldt ook voor de zogenaamde boomklevers, kleine mezen zoals de goudvink, de zwarte mees en de kuifmees.

Ook grotere mezen en zangmezen zoals de winterkoning en zwarte roodstaart kun je met een vogelhuisje lokken. Deze grote mezen hebben wel een grotere nestkast nodig dan de kleine meesjes.

Ook holenbroeders als de specht kunnen gebruik maken van een vogelhuis, maar deze zijn veel moeilijker te lokken en hebben een specifiek groot vogelhuis nodig.

Bij de vogelhuis aanbiedingen van de beste vogelhuisjes vind je ook vogelhuisjes voor onder andere de mus, het roodborstje, de vink, de merel en voor zwaluwen.

De beste plek voor een nestkastje

Hang een vogelhuis op een beschutte plek waar geen regen en wind maar binnen waait. Voedsel in de buurt is belangrijk en de vogels stellen een rustig plekje op prijs. Het plaatsen van het vogelhuisje pal naast een deur waar veelvuldig mensen in en uit lopen schrikt ze af.

Voor wat betreft de hoogte van het plaatsen van een nestkastje is een hoogte van 2 tot 4 meter het best voor de koolmees en andere mezen. Deze kleine vogeltjes hebben graag een vogelhuisje op een niet al te hoge hoogte.

Hang je een vogelhuisje voor een roodborst of vink op? Dan mag het vogelhuisje wat hoger. 3 tot 5 meter.


Vogelhuisje als voederplek

We scheven al, je hebt nestkastjes en voederhuisjes. Maar er zijn ook combi's van die twee, Nestkastjes waarin ook een voedsel gedeelte is opgenomen. Bijvoorbeeld een reservoir voor vogelvoer of een pindakaaspot houder. Een plateau voor voer bij een nestkastje is niet verstandig omdat katten en roofdieren dat plateau kunnen gebruiken om bij het nest te komen.


Garden Spirit vogelhuisje (nestkastje en pindakaas houder)

Garden Spirit vogelhuisje (nestkastje en pindakaas houder)


Maar van een veilig vogelhuisje dat zowel als nestkast als voederhuisje dienst kan doen is wel handig omdat je dat met één vogelhuis het hele jaar vogels naar je tuin, balkon of terras kunt lokken.

Hierboven vind je aanbiedingen van de beste nestkastjes en een link naar de test en aanbiedingen van voederhuisjes voor vogels. Kies daar je beste vogelhuisje en koop dit beste vogelhuisje goedkoop.

Zie ook:
Hier vind je zowel de beste vogelhuisjes en beste nestkastjes als tips over de beste plek om een vogelhuisje of nestkastje op te hangen. 

Een reactie posten

2 Reacties

  1. De beste plek voor een vogelhuisje is ook een rustige plek. Dus niet langs een druk tuinpad maar ook niet naast een lamp met bewegingssensor die regelmatig aanspringt. Let ook op apparaten die geluid geven. Als er iets zit waar vogels van schrikken is het geen goede plaats voor een vogelhuisje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zoe wel eens dat mensen nestkastjes vlak naast elkaar hangen, maar mezen zoals de koolmees en pimpelmees hebben gedurende de broedtijd een territorium. Je kan daarom de vogelhuisjes beter minimaal 10 meter van elkaar hangen tenzij je van ruzieende vogels houdt. Bij zwaluwen en mussen is dat geen probleem, dus als je daarvoor vogelhuisjes ophangt kan dat wel gerust naast elkaar.

    Maar mezenkastjes dus niet!

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.