Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Vrijstaande vaatwasser

Hier vind je de beste vrijstaande vaatwasser uit de test en hebben we aanbiedingen van nog veel meer goede vaatwassers die je niet hoeft in te bouwen.

Beste vaatwasser vrijstaand test


Een vrijstaande vaatwasser staat los in de keuken (of andere ruimte). Een vrijstaande vaatwasser hoef je dus niet in te bouwen. Dat geeft je veel meer vrijheid bij het kiezen van de maat en bij het plaatsen van de vaatwasser.

De beste vrijstaande vaatwassers

Hieronder vind je de best geteste vaatwassers. Het betreft de beste vaatwasser in iedere prijsklasse.

Bij de aanbiedingen van alle vrijstaande vaatwassers vind je ruim 250 vrijstaande vaatwassers met alle specificaties, reviews, ervaringen en actuele lage prijzen. Daar kun je via selectiemogelijkheden heel makkelijk je persoonlijk beste vaatwasser tegen de laagste prijs selecteren.

Vrijstaande vaatwasser: Vrijheid van plaatsing

Wie een keuken laat installeren kies vaak voor een inbouw vaatwasser (zie: beste inbouw vaatwasser test) omdat de vaatwasser dan een onzichtbaar geheel vormt met de keuken. Maar ook voor een vrijstaande vaatwasser is veel te zeggen.

Een vrijstaande vaatwasser wordt vooral gekocht voor een bestaande keuken, waarin nog geen vaatwasser aanwezig is. Maar er kan ook gekozen worden voor een losse vaatwasser omdat je bijvoorbeeld kiest voor een grotere vervanging van een bestaande ingebouwde vaatwasser, of als je de vaatwasser niet in het keukenblok wilt plaatsen, maar bijvoorbeeld in een ander deel van de keuken.

Een vrijstaande vaatwasser laat zich ook makkelijker op een andere plek neerzetten. Ook al moet daar natuurlijk wel water en een afvoer beschikbaar zijn.


Beste vaatwasser vrijstaand Bosch

Beste vaatwasser vrijstaand Bosch


Grootte van een vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasmachine hoeft niet ingebouwd te worden, waardoor je minder afhankelijk bent van de maten. Maar dat neemt niet weg dat ook losse vaatwassers standaard maten hebben.

Normale vrijstaande vaatwasser, 60 cm breed

Verreweg de meeste vrijstaande vaatwassers hebben een breedte van 60 cm. Dit de standaard hoogte van de vaatwasser, waaraan zo'n 80 procent van de inbouw vaatwasmachines voldoet.

Smalle vrijstaande vaatwasser, 45 cm breed

Een kleine smalle vrijstaande vaatwasser is 45 cm breed. Dit is de standaard maat van de overige 80%.

Normale vrijstaande vaatwasser, 85 cm hoog

Ook zo'n 80% van de vrijstaande vaatwassers heeft de standaard hoogte van 85 cm. Dit is de hoogte waarbij de vaatwasser het best onder een werkblad of aanrecht past.

Lage vrijstaande vaatwasser, 45 cm hoog

Een lage vaatwasser is maar 45 cm laag. Deze vaatwassers passen daardoor op een tafel, werkblad of aanrecht.

Mini vaatwassers

Een smalle vaatwasser is meestal wel 85 cm breed, en een lage vaatwasser heeft vaak wel de normale breedte.

Er zijn echter ook vrijstaande mini vaatwassers, die hun naam echt eer aandoen. Een mini vaatwasser is 45 cm hoog en 45 cm breed. Onder andere Klarstein, Beko en Midea maken deze mini vaatwasmachines voor een heel klein huishouden, een heel kleine keuken (bijvoorbeeld een personeels keukentje van een klein bedrijf)  of voor op de camping.


Mini vaatwasser Klarstein

Mini vaatwasser Klarstein


Bij de bovenstaande vrijstaande vaatwasser aanbiedingen vind je al deze vaatwassers.

Zuinige vrijstaande vaatwasser

Ook bij de losse vaatwassers heb je te maken met zuinige en minder zuinige vaatwassers. Het energieverbruik kun je aflezen uit het energielabel. Energieklasse A of B is bij een vaatwasser extreem zuinig. Energieklasse E is gemiddeld. Ook vrijstaande vaatwassers met energielabel C en D zijn dus een meer dan gemiddeld zuinige vrijstaande vaatwasser.

Voordelen en nadelen vrijstaande vaatwasser

Het grootste voordeel van de vrijstaande vaatwasmachine noemde we hier boven al. Je kunt deze vaatwasser overal neerzetten. Natuurlijk heb je daar naast een stopcontact ook een aanvoer en afvoer van water nodig, maar je bent veel minder gebonden dan bij een inbouw keuken waar de vaatwasser in moet passen.

Je kunt de plek in de keuken kiezen en ook qua grootte zijn er geen beperkingen. Je kunt kiezen voor een vaatwasser die groter of kleiner is dan een daarvoor gereserveerde plek in de inbouwkeuken en het plaatsen van de vaatwasser gaat ook ten koste van kastruimte in de keuken.

Een heb je helemaal geen keuken met ruimte om een vaatwasser in te bouwen. Dan is de keuze voor een vrijstaande vaatwasser helemaal makkelijk!

Nadelen van een vrijstaande vaatwasser zijn er ook. Een los geplaatste vaatwasser is minder mooi dan een geheel onzichtbaar in het keukenblok weggewerkte vaatwasmachine. En in een kleine keuken kan een losse vaatwasser een sta in de weg zijn. 

Maar de lagere kosten en de vrijheid om de vaatwasser om de meest gewenste plek te plaatsten zijn vaak doorslaggevend om te kiezen voor een vrijstaande vaatwasser.

Beste vaatwassers vrijstaand

Bovenaan kun je zien wat de beste vrijstaande vaatwassers uit de meest recente test zijn. Heel goede merken voor een vrijstaande vaatwasser zijn Miele, AEG, Bosch en Siemens.

Nog luxer en professioneler zijn de vrijstaande vaatwasmachines van Bartscher, Hendi, Smeg, Royal Catering en Saro, maar aan deze professionele vaatwassers, die vaak in de horeca worden gebruikt, hangt wel een hoger prijskaartje.

Goedkope vrijstaande vaatwasser

Voor een gemiddeld huishouden zijn de prijzen van de vrijstaande vaatwasser van AEG, Siemens en Bosch beter geprijsd, en voor een goede goedkope vrijstaande vaatwasser kun je terecht bij onder andere Sharp, Whirlpool, Inventum, Etna en Tomado.

Bij de bovenstaande vrijstaande vaatwasser aanbiedingen vind je ze allemaal tegen een lage prijs.


Zie ook:


Onderwerp:
Zoek je een goede losse vaatwasser? Hierboven vind je de beste vrijstaande vaatwassers uit de test en andere goede losse vaatwassers. Of kijk voor een goede vrijstaande afwasmachine bij de vrijstaande vaatwasmachine aanbiedingen. Daar vind je zowel goedkope vrijstaande vaatwassers als luxe professionele afwasmachines.

 

Een reactie posten

3 Reacties

 1. Als éénpersoons huishouden heb ik maar heel weinig vaat. Bovendien ben ik veel van huis. Toch heb ik een kleine losse vaatwasser gekocht want het doen van de vaat is voor mij een verschrikking. Een jeugdtrauma. Dan liever meer servies kopen en ééns in de zoveel dagen een keer de vaatwasser laten draaien. Ik heb gekozen voor een vrijstaande vaatwasser van AEG en heb daar zeer goede ervaringen mee. Overwerkt zal mijn vrijstaande vaatwasser niet worden, maar ik ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe klein je huishouden ook is. Je kan toch niet meer zonder vaatwasser als je deze gewend bent. In mijn vorige huurappartement zat een keuken met vaatwasser. Na de verhuizing naar een ander huurappartement was ik ineens de vaatwasser kwijt. Die ontbrak daar in de keuken. Ik had bijna dat appartement daarom niet genomen (schaam). Maar gelukkig was er in de keuken nog wel genoeg plek voor een vrijstaande vaatwasser. Die vrijstaande vaatwasser heb ik dus meteen gekocht en geplaatst. Ik wil geen dag zonder!

   Verwijderen
 2. Tip van Opoe: Je kan reinigingstabletten kopen om de stank uit een vaatwasser te verdrijven maar ik gebruik altijd een kopje witte azijn die ik gewoon in de verder lege vaatwasser zet. Vervolgens een kort vaatwasprogramma draaien zonder verdere reinigingsmiddelen, dan haat je vaatwasser heerlijk ruiken. De azijn verwijdert ook vet en kalk uit de vaatwasser, dus die tabletten zijn echt niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.