Header Ads Widget

Amazon Prime gratis

Beste stereo set

Hier vind je de beste stereo set in verschillende categorieën uit de test en een overzicht met goede stereo sets waaruit je je eigen beste stereoset kunt filteren.

Stereo set Kenwood


Een stereo set is een compleet audio systeem inclusief speakers. Tuner (radio) en versterker zitten in één kastje, en soms zitten in de stereoset ook nog meer componenten ingebouwd zoals een CD-speler en/of een platenspeler. Hier kijken we naar de beste stereo sets en alle informatie om voor jezelf de beste stereo set te vinden.

Vroeger bepaalde de platenspeler het formaat van de stereo set, maar aangezien er op de meeste huidige stereo sets geen LP's worden afgespeeld zijn de stereosets de laatste tijd een stuk kleiner geworden. De huidige kleine stereo sets worden ook wel miniset of microset genoemd. Bij een grotere stereo set spreekt met over een stereotoren.

De beste stereo sets

Experts hebben de beste stereo sets in diverse prijsklassen aangewezen. Kijk hieronder voor de beste stereo set in de basis klasse (de beste goedkope stereo set), de beste stereoset in de middenklasse en de beste stereo set in de topklasse. 

Ook hebben we hier onder een overzicht met bijna 100 goede stereo sets waaruit je makkelijk je persoonlijk beste stereo set kunt selecteren.

Stereo set Kenwood

Stereo set Kenwood


Aansluitmogelijkheden stereo set en af te spelen media

De twee belangrijkste kenmerken van de beste stereo set zijn een goed geluid (vooral de meegeleverde speakers zijn daarvoor van belang) en de mogelijkheden om muziek van de voor jou belangrijke media af te spelen. 

Muziek afspelen kan meestal van CD, hoewel er ook microsets zijn waaruit de CD speler is weggelaten. De meeste muziek wordt tegenwoordig van andere bronnen afgespeeld, en de mogelijkheden verschillen op dit punt behoorlijk bij de verschillende stereosets.

Muziek via USB

Vrijwel alle stereo sets beschikken over een USB-poort waarop je USB-apparatuur met muziek kan aansluiten. Dat kan een USB-stick of een externe harde schijf zijn, maar ook een computer of smartphone.

Sony stereoset (miniset, microset)

Sony stereo set (miniset, microset)

Radio stereo set

Een radio is standaard op een stereo set. Maar om wat voor radio gaat het. FM radio kan iedere tuner ontvangen, maar DAB radio is nog lang niet op iedere stereo set beschikbaar. En als je veel radio luistert is DAB+ een aanrader. DAB+ geeft een beter geluid (geen ruis) en andere voordelen van digitale radio. Radio is een belangrijk onderdeel van een goede stereo set. Let er dus op of de stereo set digitale radio (DAB+) kan ontvangen.

Een derde vorm van radio die we op stereo sets tegen komen is internet radio, en die mogelijkheid bieden lang niet alle stereosets. Dat komt vooral omdat niet alle stereo sets met internet verbonden kunnen worden (daarover later meer), en dan ontvang je logischerwijs ook geen internet radio. Luister je regelmatig naar online radiostations? Dan beschikt jouw beste stereo set over de mogelijkheid om internetradio te ontvangen.

Bluetooth stereo set

De meeste mensen hebben muziek op hun telefoon staan of spelen muziek via hun smartphone af. Bijvoorbeeld via MP3 bestanden, Spotify, websites of YouTube. De beste stereo set beschikt daarom altijd over Bluetooth ondersteuning. Zo is je stereo set meteen een Bluetooth speaker naar welke je al je online muziek en de muziek die op je smartphone, laptop of PC staat kunt streamen en beluisteren.

WiFi stereo set

WiFi gaat nog een stapje verder. Een stereo set met WiFi heeft geen smartphone of andere Bluetooth-apparaat nodig om verbinding te maken met een lokaal netwerk of internet. De WiFi stereo set kan dat zelf. Beschikt de stereoset over Spotify Connect, dan kan je direct vanaf de stereo set Spotify bedienen en gebruiken. De beste stereo set voor een Spotify gebruiker beschikt dus over WiFi en ondersteuning van Spotify Connect.


Soundmaster stereotoren met platenspeler

Soundmaster stereotoren met platenspeler

Apple Airplay stereo set

Een andere manier om naar een goede stereo set muziek te streamen is via Apple Airplay. Een beperkt aantal stereo sets ondersteunt Apple Airplay. In de bovenstaande overzichten kun je je beste stereo set op Apple Airplay selecteren.

Componenten van een stereo set

Een stereo set bestaat uit verschillende componenten. Bij een HiFi set kunnen dat losse componenten zijn (een stereotoren). Je kan deze dan zelf kiezen en combineren. Al is het natuurlijk wel zo mooi als deze stereo componenten qua vormgeving bij elkaar passen. Vaak wordt er daarom wel gekozen voor stereo componenten uit één merk of één serie.

Bij een mini set (een kleine stereo set) of een micro set (en nog kleinere stereoset) zitten deze hifi componenten vaak in één kast gebouwd.

Dit zijn de standaard stereo componenten die je in een stereoset kunt tegenkomen:

Versterker
Het hart van de stereo set is de versterker. Alle audio apparatuur wordt op de versterker aangesloten en de muziek instellingen (van volume tot de hoeveel bas en andere klankkleuren) wordt via de versterker geregeld. De versterker heet versterker omdat hij de muziek die van de componenten zoals een radio, CD speler of platenspeler binnenkort versterkt en naar de speakers stuurt.

Iedere stereo set beschikt dus over een versterker.

Radio (tuner)
De tuner zorgt voor de radio ontvangst van de stereo set. Vaak is de radio in de versterker ingebouwd, maar de tuner kan ook als apart component worden aangeschaft. 

Vroeger was de tuner alleen analoog, je kont er FM radio en AM radio mee ontvangen. Tegenwoordig kan een goede tuner ook digitale radio (DAB+) ontvangen. DAB+ zorgt voor een beter en mooier geluid van dezelfde radiozender. Digitale geluidskwaliteit in plaats van analoge kwaliteit.

Ook internet radio is populair. Om internet radio op je stereo set te kunnen ontvangen moet de versterker, de tuner of ander component van de stereo set in staat zijn om via WiFi, ethernet of bluetooth contact te maken met internet.


Philips stereo set
Philips stereo set


Streaming audio component
Dat zelfde geldt voor streaming audio. Als één van de componenten van de stereo set met WiFi of netwerkkabel gebruik kan maken van het interne netwerk en internet kan er muziek en andere audio (zoals een potcast) worden gestreamd vanaf bijvoorbeeld Spotify of een apparaat in het eigen netwerk.

CD speler
De CD speler (of eventueel een DVD speler) is een component dat je steeds minder vaak standaard bij stereo sets tegenkomt. De CD speler is vooral interessant als je al een CD collectie hebt. Muziek wordt tegenwoordig vooral gestreamd of gedownload, en dan heb je geen CD speler meer nodig.

Platenspeler
Ook de platenspeler is een component dat (indien gewenst) meestal apart van de stereoset wordt aangeschaft. De meeste kopers van een stereo set gebruiken geen platenspeler dus het aantal stereo sets met platenspeler in beperkt.

Luidsprekers
Als je een kant en klare stereo set koopt zitten er vaak ook speakers bij. Stel je hoge aan je luidsprekers of heb je al goede luidsprekers staan, dan kun je ook kiezen voor een stereo set zonder speakers.

De luidsprekers van een goede stereo set leveren een goed geluid, maar wie topklasse luidsprekers wil hebben kan deze beter apart aanschaffen.

Goede stereo set aanbieders

De meeste fabrikanten van goede stereo apparatuur bieden deze ook als stereo set aan. Grote namen op dit gebied zijn Denon, Marantz, Pioneer, Kenwood, Teufel, Thomson en Bose. Ook Philips, Panasonic, JVC, Medion, Sony en Fenton maken goede stereo sets.

In de beide bovenstaande overzichten met stereosets (de beste stereo sets en het overzicht met alle goede stereo sets) kun je je beste stereo set op al deze mogelijkheden selecteren. Ook andere eigenschappen, zoals het vermogen, het merk en de maximale prijs zijn in deze selectie mee te nemen.


Samenvatting:
Hierboven kijken we naar de beste stereo set (beste hifi set, beste miniset, beste microset, beste stereotoren). We hebben de beste stereo sets uit de test van Coolblue (beste topklasse, middenklasse en goedkope stereo set) en een overzicht met alle goede stereosets waaruit je makkelijk door voor jou beste stereo set kunt selecteren.