Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste schuimblusser (brandblusser schuim)

De beste schuimblussers en andere goede brandblussers voor blussen met schuim. Met informatie voor het kiezen van de beste schuimblusser of andere brandblusser.
beste schuimblusser test


Er zijn verschillende soorten brandblussers met elk hun voordelen en nadelen. Hier kijken we naar de beste schuimblusser en of de schuimblusser voor jou de beste brandblusser is.

Een schuimblusser is een brandblusser voor het blussen van branden van vloeistoffen en vaste stoffen. Hieronder vind je de beste schuimblussers.

De beste schuimblussers

Al deze schuimblussers hebben een waardering van 5 sterren gekregen.


Een schuimblusser is een veel verkochte brandblusser, maar een schuimblusser is niet altijd de beste brandblusser. Of het de beste blusser is hangt af van hetgeen je wilt kunnen blussen.

Met een schuimblusser kun je categorie A branden (branden van vaste stoffen als hout, kunststof, papier en textiel) en categorie B branden (vloeistoffen zoals benzine, olie, alcohol en gesmolten kunststof) blussen.

Wil je ook brandende gassen kunnen blussen? Dan heb je een poederblusser nodig. Een poederblusser blust ook categorie C branden (gasbranden), maar die brandblusser heeft ook zijn nadelen (zie hier onder). 

Belangrijk: Wil je vet en olie kunnen blussen? Dan heb je een speciaal soort schuimblusser nodig, de vetbrandblusser

Deze vetblusser bevat een ander soort schuim dat ook olie en vet kan afkoelen en daarmee blussen. Deze schuimblussers blussen ook categorie F branden zoals een vlam in de pan (brandende braadolie of braadvet) en brand in een frituurpan.  

In de keuken is daarom een vetbrandblusser aan te raden. Zoek je een brandblusser voor in de keuken? Dan is de vetblusser de beste brandblusser. Deze beste brandblussers vind je bij de link hier boven.


Schuimblusser Ajax

Schuimblusser Ajax

Voordelen en nadelen schuimblussers

Het grote voordeel van een schuimblusser ten opzichte van een poederblusser is dat je met schuim schoon blust. In tegenstelling tot bluspoeder blijft het schuim niet overal achter en gaat schuim niet overal tussen zitten. Vooral bij elektrische apparatuur is dat een voordeel. Bluspoeder gaat in je elektronica zitten en trekt vocht aan. 

Blussen met schuim brandblusser is ook effectief. Het schuim dekt de brand meteen toe en zorgt er voor dat er geen zuurstof meer bij komt zodat het vuur dooft.

Daarentegen kan je met schuim dus geen gasbrand doven en het bereik is ook wat minder breed dan bij een poederblusser.

Kijk voor je beste schuimblusser in het boven genoemde overzicht met beste schuimblussers. Daar vind je de beste brandblussers met schuim in alle volumes, met de inhoud van nog geen liter schuim tot schuimblussers met meer dan 5 liter blusschuim.


Samenvatting:
De schuimblusser is een populaire en effectieve brandblusser, maar met een schuimblusser blus je geen gasbrand (met een poederblusser blus je wel gas). Kijk bovenaan voor je beste schuimblusser in het overzicht met beste schuimblussers. Of kies daar voor de beste vetblusser als je ook brandend olie of vet (bijv. frituur) wilt kunnen blussen.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Brandweerman Sam18 juni 2024 om 20:43

    Smartwares is een specialist in producten voor veiligheid en verlichting, en fabrikant van heel goede schuimblussers. Hun standaard schuimblusser is relatief goedkope brandblusser (A/B) van goede kwaliteit Heel nuttig is de manometer die aangeeft of de blusser nog in orde is. Dat is veel betrouwbaarder dan alleen een uiterste gebruiksdatum waar je maar op moet vertrouwen. Ik vind dat iedere schuimblusser over een manometer zou moeten beschikken.

    Ik vind blussen met schuim veel beter dan blusser met poeder omdat schuim effectiever is (het werkt langer en je spuit langer met een schuimblusser) en schuim is beter voor eventuele elektrische apparatuur omdat die bij poeder al kapot kan als de elektrische apparatuur alleen maar in de buurt staat. Poeder verspreid zich namelijk en schuim blijft lokaal.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.