Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Hoe sluit je een soundbar op de TV aan?

Kan er een soundbar op jouw TV worden aangesloten? Ja, dat is zo goed als zeker. Tenzij je een bijzonder oude televisie hebt. De TV heeft namelijk voor het aansluiten van een soundbar een HDMI aansluiting of optische aansluiting nodig. Op iedere moderne TV is op zijn minst een HDMI aansluiting present.

Het stappenplan voor het aansluiten van de soundbar op de TV is als volgt:

  • Kijk welke kabel je nodig hebt.
  • Zet of hang de soundbar op de plek waar je deze wilt hebben.
  • Verbind de soundbar met de TV.
  • Plaats (indien van toepassing) de subwoofer en verbind deze.
  • Zet de TV aan en installeer de soundbar in het menu van de televisie.

soundbar keuzehulp


Hieronder nog wat tips voor het aansluiten van de soundbar op de TV.

HDMI kabel of optische kabel

De benodigde kabel wordt vaak bij de soundbar meegeleverd. Vaak is dit een HDMI kabel. Op iederre moderne TV is namelijk een HDM aansluiting aanwezig. Deze herken je aan de tekst HDMI, ARC of eARC bij de smalle poort. Heeft de TV een eARC aansluiting dan kun je beter een eARC HDMI kabel (een HDMI 2.1 kabel) gebruiken dan een standaard ARC HDMI kabel. eArc geeft namelijk een beter geluid. Een HDMI 2.1 kabel bij een niet-eARC HDMI poort heeft geen meerwaarde.

Je kan in plaats van de HDMI poort ook de optische poort gebruiken. Dit wordt meestal alleen gedaan in het zeldzame geval dat er geen HDMI poort aanwezig of beschikbaar is. De optische poort is zeshoekig en wordt op de TV vaak aangegeven met de tekst Digital Audio Out of Digital Audio. 


Het plaatsen van de soundbar

De beste plek voor een soundbar is boven de TV of onder de TV. Als je de soundbar elders plaatst komt het geluid uit een onnatuurlijke hoek. De plek van de subwoofer is minder belangrijk. Deze kan in principe overal staan, ook uit het zicht.

Instellen soundbar op de TV

Het instellen van de soundbar op de TV verschilt per televisie. Het kan zijn dat de TV de soundbar zelf al herkent en dat na het aansluiten het geluid al uit de soundbar komt in plaats van uit de TV speakers. In principe ben je dan al klaar. Het kan ook zijn dat je in het instellingen menu van je TV nog moet aangeven dat je de soundbar (op de betreffende poort) wilt gebruiken. Ook kan je bij een goed TV vaak allerlei geluidsinstellingen opgeven. Maar dat verschilt dus per TV.

Heb je nog vragen over het aansluiten van de soundbar op de TV? Of heb je aanvullingen en opmerkingen? Hieronder kun je deze zelf publiceren. 

Zie ook:

Een reactie posten

0 Reacties