Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Test streaming muziek aanbieders

 


Muziek luisteren van een CD begint aardig ouderwets te worden. Steeds vaker wordt muziek van internet gestreamd. Vara Kassa testte de grote muziek streamingdiensten. Hier de uitslag van hun test.

Getest: Streaming diensten voor muziek
Getest door: Vara Kassa
Publicatie test: April 2016
Beste muziek streaming dienst: Spotify

Via een muziek streamingdienst kun je altijd en overal naar muziek luisteren, waar je een internetverbinding hebt. Thuis, op kantoor, op school, maar ook onderweg. Je hoeft geen muziek meer te kopen maar neemt een abonnement die toegang geeft tot de muziekbibliotheek van de betreffende aanbieder van streaming muziek. De muziek beluister je via je telefoon, PC, laptop, Smart TV of ander apparaat dat op internet is aangesloten.

Maar het aanbod aan muziek verschilt er aanbieder. Wat is de meest interessante aanbieder van streaming muziek?

De streaming muziek test

Vara Kassa werkte voor deze test samen met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Er werden 8 streaming muziekdiensten getest. Spotify, Napster, Qobuz, Deezer, Tidal, Google Play Music, Apple Music, Groove Music. De prijs van al deze diensten is gelijk namelijk 9,99 euro per maand (alleen Napster is 4 cent goedkoper). en al deze muziekdiensten bieden miljoenen nummers aan.


Het aanbod aan streaming muziek

De studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht hebben een lijst van 80 (heel verschillende) nummers samengesteld die aangeboden zouden moeten worden via zo'n streaming dienst.

Alle streaming muziekdiensten scoorde goed op dit punt, behalve Napster. Die een duidelijk minder aanbod heeft.

De kwaliteit van de streaming muziek

Ook keken de studenten naar kwaliteit van de muziek. of beter gezegd, daar luisterde ze naar en ze deden een technische analyse van de audio-kwaliteit. Daarbij werd o.a. gekeken in hoeverre de streaming muziek afweek van de versie op CD. De streaming muziekdiensten moeten de muziek comprimeren om te voorkomen dat de bandbreedte te kort schiet en de mate waarop deze compressie de kwaliteit beinvloed verschilt nogal.

Tidal scoort goed op dit onderdeel. Napster en Groove Music klinken volgens het testteam "als een krant".

De geluidskwaliteit haalt die van een CD nooit. Dit kan bij Qobuz en Tidal wel, maar dan moet je een tientje per maand meer betalen. Dan krijg je de muziek ongecomprimeerd in CD kwaliteit te horen.

Luidheidsnormalisatie

Standaard hebben alle streaming audiodiensten de luidheidsnormalisatie (het forceren van redelijk gelijk geluidsniveau) uitstaan. Maar goed ook, want de kwaliteit van de muziek heeft hier sterk onder te lijden als je deze functie aanzet. Alleen Spotify doet het op dit punt goed. verder valt het op dat er bij Apple Music veel volume verschil zit tussen de radio en de playlists. De laatsten worden veel luider weergegeven.

Suggesties gebaseerd op jouw smaak

Een leuk onderdeel van dit soort muziekdiensten is dat ze je kennis kunnen laten maken met nieuwe muziek. Er wordt gekeken wat je luistert, ontdekkingsalgoritmes analyseren je smaak en de muziekdienst geeft je tips wat je ook eens zou moeten beluisteren.

Het testteam is er van overtuigd dat commercie hier een grote rol in speelt. Bepaalde muziek, die helemaal niet zo goed op de muziek aansluit, wordt op alle diensten gepromoot. na een paar weken  Spotify, Napster en Apple Music echt goede tips en scoort Tidel slecht op dit punt.

De uitslag van de streaming test

De beste dienst voor streaming muziek is Spotify. Deze scoorde een 8,2 als cijfer en wonnen daarmee de test met overmacht. Spotify geeft goede tips, biedt een goede geluidskwaliteit en heeft als enige goede luidheidsnormalisatie

Tweede werd Deezer (gebruiksvriendelijk, groot aanbod,goede geluidskwaliteit) voor Tidal (muziek klinkt heel goed, breed aanbod, diverse bekende artiesten zitten exclusief bij Tidal). De rest van de ranglijst bestond uit respectievelijk Apple Music, Google Play Music, Qobuz en Groove. Napster eindigde als achtste en laatste.

Hieronder kun je het item uit Vara Kassa in zijn geheel bekijken.,


Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

© 2016-2023 Content=King. Blogger Templates Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.
Testen uitgevoerd door o.a. Coolblue, De Consumentenbond, ANWB en Test Aankoop. TestResults.nl heeft geen binding met deze organisaties.