Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste heteluchtpistolen / verfafbranders en de mogelijkheden van een goed heteluchtpistool

 

Een overzicht (en aanbiedingen) van de beste heteluchtpistolen. Ieder beste heteluchtpistool / verfafbrander in onderstaande lijst heeft een waardering van 5 sterren gekregen. 

Beste heteluchtpistolen / verfafbranders test

Een heteluchtpistool (ook wel verfbrander, verfafbrander, heteluchtbrander of verfstripper genoemd) is een stuk elektrisch gereedschap dat vooral wordt gebruikt om oude lagen verf weg te branden. Maar je kunt er ook buizen mee verhitten, buigen en solderen, folies mee vastlassen en leidingen mee ontdooien. De benaming verfbrander is dus wat te beperkt. Hier kijken we naar de beste heteluchtpistolen.


Kijk hier voor het beste heteluchtpistool / beste verfbrander

De prijzen van deze beste heteluchtpistolen lopen uiteen van 2 tientjes tot meer dan 180 euro. De duurdere modellen bieden vooral meer luxe en gemak, maar niet iedereen wil veel geld neertellen voor een verfbrander. Daarbij zijn de basis mogelijkheden gelijk, en hebben alle heteluchtpistolen met 5 sterren (na afronding) de maximale score van 5 sterren gehaald. 

Kijk in dat overzicht voor de beste heteluchtpistolen en hun actuele lage winkelprijs.


Let hierop bij het kiezen van een heteluchtpistool

Er is dus een groot prijsverschil tussen de beste heteluchtpistolen? Dat heeft te maken met diverse factoren. Ten eerste met de meegeleverde accessoires. Zo komen veel goedkope heteluchtpistolen zonder koffer om het elektrisch gereedschap in te bewaren.

Mondstukken
Belangrijker zijn de bij de verfbrander meegeleverde mondstukken. Deze maken het werken makkelijker. Hieronder enkele handige mondstukken die soms wel en soms niet worden meegeleverd.

 • Reduceermondstuk: Hiermee kun je heel goed een specifiek punt met het heteluchtpistool verhitten. De luchtstroom concentreert zich dan op die kleine plek.

 • Reflectormondstuk: Hiermee kun je een voorwerp juist heel goed rondom verhitten. Het reflectormondstuk wordt vaak gebruikt bij het buigen of solderen van buizen en leidingen. Ook handig bij het aanbrengen van krimpkousen.

 • Sponningsmondstuk: Dit mondstuk beschermt een glazen ruit tegen de hitte als je met het heteluchtpistool de verf van een raamkozijn brandt.

 • Haaks mondstuk: Verspreidt de hitte goed. Handig bij het afbranden van verf of het verwijderen van lijmresten met een heteluchtpistool.

Verhitten en buigen metalen buis met een Bosch heteluchtpistool

Verhitten en buigen metalen buis met een Bosch heteluchtpistool


Wat kan er met een heteluchtpistool?

De meeste mensen gebruiken een heteluchtpistool alleen voor het verwijderen van oude verflagen. Het apparaat wordt niet voor niets vaak verfbrander of verfstripper genoemd. 

Toch is het zonde om een heteluchtpistool alleen als verfstripper te gebruiken, want er kan zoveel meer met een goed heteluchtpistool. Hieronder een opsomming, maar kijk uit, sommige functies moet je wel voorzichtig en alleen met lage temperatuur toepassen.

 • Oude verflagen afbranden: De meest gebruikte toepassing.

 • Buigen: Koper, PVC, maar bijvoorbeeld ook hout, je kunt het allemaal buigen door het te verhitten. Maak hout wel eerst heel goed nat. Met een reflectormondstuk kun je voorwerpen rondom goed verhitten.

 • Lijm verwijderen: Zit iets vastgelijmd, als je de lijm verhit komt dit los. Bijvoorbeeld vloerbedekking. Dit gaat het best met een haaks mondstuk.

 • Lijm aanbrengen: Grote oppervlakken lijmen met smeltlijm gaat goed als je met een heteluchtpistool de lijm vloeibaar houdt.

 • Soldeerverbindingen losmaken: Op hoge temperatuur (600 graden) en een reduceermondstuk kun je met een heteluchtpistool gesoldeerde koperen buizen losmaken.

 • Kabels strippen: Met een reflectormondstuk op het heteluchtpistool.

 • Vijverfolie lassen: Met het haakse mondstuk kun je overlappende banen folie verhitten en zo aan elkaar bevestigen.

 • Onkruid verwijderen: Een heteluchtpistool is een prima onkruidbrander.

 • BBQ en open haard aansteken: Ook dat kan met heteluchtpistool op hoge temperatuur.

 • Rooster BBQ schoonmaken: Verhit met een heteluchtpistool het aangekoekte rooster en het vet kun je zo wegvegen.

 • Schoonmaken: Ook veel ander vuil is heel makkelijk weg te halen als je het verhit. Bijvoorbeeld verfresten, stickerresten en heel veel meer. Kijk wel uit voor de ondergrond, die moet tegen hitte kunnen.

 • Desinfecteren van voorwerpen: Ook hier uitkijken wat je verhit, maar vanaf 500 graden dood je alle bacteriën en ziektekiemen zodat je voorwerpen en bijvoorbeeld een dierenverblijf kun desinfecteren.

 • Koelkast ontdooien: Doe dit voorzichtig en op lage temperatuur (!), maar het werkt wel.
   
Tin verbinding maken met een Bosch heteluchtpistool

Tin verbinding maken met een Bosch heteluchtpistool

Zo brand je verf af met een verfbrander

Terug naar de nummer één taak van het heteluchtpistool, het afbranden van verf. Hoe gaat dit in zijn werk?

Met het afbranden van verf dien je voorzichtig te werk te gaan. De ondergrond, bijvoorbeeld hout, kan immers ook door de hitte beschadigen en verbranden. Hou daarom de verfbrander op minimaal 15 centimeter afstand en beweeg het heteluchtpistool heen en weer. De verf zal dan krimpen en loskomen, schraap deze dan meteen weg met je krabber.

Haal bij dat wegschrapen de brander telkens weg om te voorkomen dat de ondergrond verbrandt. Grote stukken verfresten kun je met een plamuurmes afsteken, dat gaat eenmaal verhit een stuk makkelijker. Zet een hittebestendige bak onder je werkplek om de resten op te vangen.

Mocht de ondergrond verkolen, schuur deze laag dan af want anders zal de nieuwe verflaag zich daar niet hechten.

Let tijdens het afbranden goed op je kleding, de hete luchtstroom en brandende en hete verfresten. En raak de verhitte ondergrond niet aan. Afbranden gaat met heel hoge temperaturen, alles wordt dus loeiheet!

Goede heteluchtpistolen

Op de foto's zien je enkele toepassingen van een goed heteluchtpistool. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Bosch heteluchtpistolen. Dit zijn zeer goede heteluchtpistolen, maar er zijn meer fabrikanten die goede heteluchtpistolen maken, bijvoorbeeld Vonroc, Metabo, Skil, Makita, Steinel, Stanley, Black & Decker, Ferm en PowerPlus.

Kijk bij de bovenstaande beste heteluchtpistolen (5 sterren) voor de hoogst gewaardeerde heteluchtpistolen of op Beste Heteluchtpistool Kopen voor goede en goedkope aanbieders van dit gereedschap.Foto's: Bosch. Foto bovenaan: Verf strippen met een Bosch heteluchtpistool


Samenvatting:
Wat is het beste heteluchtpistool / de beste verfbrander / de beste verfstripper? Dit zijn allemaal benamingen voor hetzelfde apparaat. Heteluchtpistool is de beste benaming omdat er met een goed heteluchtpistool veel meer kan dan verf strippen alleen. Hier boven zie je een lijst met mogelijkheden van een goed heteluchtpistool. 

Ook hebben we de beste heteluchtpistolen (5 sterren) en tips voor het afbranden van verf, het buigen van buizen met een verfbrander, het losmaken van gelijmde PVC buizen en andere toepassingen van een heteluchtpistool / verfbrander.

Op Beste Heteluchtpistolen vind je nog meer tips, meer testen en aanbiedingen van heteluchtpistolen / verfbranders bij de beste winkels waar je een goed heteluchtpistool goedkoop kunt kopen. Ook vind je er een keuzehulp voor bij het kiezen van je beste verfbrander / beste heteluchtpistool tegen de laagste prijs.

,


Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *