Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste airfryer test

 

De beste airfryer volgens de Consumentenbond, Kieskeurig en andere testen van airfryers. Ook hebben we aandacht voor misverstanden rond de airfryer en krijg je tips voor het kiezen en goedkoop kopen van je beste airfryer.


De airfryer (hete lucht friteuse) verdringt de ouderwetse frituurpan steeds meer uit de Nederlandse keukens. Dat is niet verwonderlijk, want frituren met hete lucht is een stuk gezonder en schoner dan frituren met olie. Hier kijken we naar de beste airfryer uit de test van diverse test organisaties.

Beste airfryers volgens de Consumentenbond e.a.

Diverse airfryers zijn de afgelopen tijd bij Kieskeurig als beste airfryer getest. Kijk bij het onderstaande beste airfryer overzicht voor de beste airfryers volgens Kieskeurig, de Consumentenbond test (beste airfyer en beste koop) en Coolblue.


Bij de Consumentenbond airfryer test vind je zowel de beste airfryer als de beste koop uit de Consumentenbond testen. Bij Kieskeurig de beste airfryers uit de reviews en bij Coolblue test vind je de beste van diverse soorten airfryers zoals de beste airfryer voor een klein huishouden, de beste airfryer voor een middelgroot huishouden en de beste airfryer voor een groot huishouden. 

Bij bovenstaande testen vind je ook informatie over deze beste airfryers waaronder ook de prijs, reviews en ervaringen van gebruikers.

Friteuse en airfryer aanbiedingen

Kijk voor meer goede airfryers en andere friteuses op Beste Friteuse Kopen. Je vindt daar de aanbiedingen van de goedkoopste aanbieders van alle goede airfryers en frituurpannen. Ook zijn daar de Friteuse top 10 en andere testen van airfryers en frituurpannen.


Princess airfryer

Princess airfryer

Tips kiezen beste airfryer

Eigenlijk heten deze apparaten hete lucht friteuses. Airfryer is namelijk een productnaam van Philips. Doordat Philips met de eerste hete lucht friteuse kwam, en nog steeds toonaangevend is in hete lucht friteuses, worden deze keukenapparaten in Nederland meestal airfryer genoemd.

Hieronder geven we nog wat tips voor bij het kiezen van de voor jou beste airfryer via het overzicht met beste airfryers of via de keuzehulp van het bovengenoemde Beste Friteuse Kopen.

De grootte van de hetelucht friteuse
Een gezin van 3 personen kan volstaan met een veel kleinere airfryer dan een gezin van 5 of 6 personen. Dat scheelt ruimte in de keuken en dat scheelt in de aanschafkosten. Een kleinere airfryer is goedkoper.

Maar een gezin met 3 hongerige kinderen heeft wel een grotere hetelucht friteuse nodig. De beste airfryer voor een gezin moet groter zijn. Ga voor de laadcapaciteit uit van 250 gram friet per persoon. In de bovenstaande keuzehulp kun je ook het aantal personen selecteren. Voor grotere gezinnen brengen diverse fabrikanten XXL airfryers uit. Vaak zijn deze bedoeld voor gezinnen tot maximaal 5 a 6 personen, maar onder andere Inventum, Tefal, Domo en Tomado brengen ook hete lucht friteuses uit voor meer dan 6 personen.

Ninja maakt een grote airfryer met dubbele bak. Deze dubbele airfryer is eerder door de Consumentenbond als beste airfryer getest.

In de airfryer keuzehulp op het bovengenoemde Beste Friteuse Kopen vind je ze allemaal.



Bakprogramma's op een airfryer
Een hete lucht friteuse is in feite een hete lucht oven in een iets ander jasje. Dat betekent dat je er veel meer kan dan alleen friet en snacks bakken. Het bakken van brood, cake en taart, het braden van kip, het grillen van groente, het maken van een pizza, het is allemaal mogelijk. Daarvoor moet je wel de hete lucht friteuse goed instellen.

Het is dan handig als de airfryer over een voorgeprogrammeerde stand voor het betreffende gerecht beschikt. Dan kan er weinig misgaan. Let er bij het kiezen van de voor jou beste airfryer dus op of de gewenste bakprogramma's aanwezig zijn.

Handige extra functies airfryer
Dit zijn nog wat handige functies die je op een deel van de airfryers tegenkomt. In het overzicht met beste airfryers kun je deze functies als eis aanvinken om alleen de hete lucht friteuses die over deze functies beschikken in je overzicht te krijgen.

  • Startuitstel: Het eten klaar als je opstaat of thuiskomt, dat kan bij sommige gerechten als je het programma om een bepaalde tijd laat starten.
  • Geurfilter: Een must als je in een open ruimte frituurt of bakt en geen kookluchtjes wilt ruiken.
  • Ingebouwd vetfilter. Voor nog meer vetvrij frituren of braden. Het vet wordt afgevoerd en bijft niet in het gerecht achter.
  • Koele wand. De buitenkant van de airfryer wordt niet heet. De meeste hete lucht friteuses beschikken over zo'n veiligere wand (maar niet alle).

Airfryer misverstanden 

Er zijn wat misverstanden met betrekking tot de airfryer. Hieronder willen wij deze misverstanden graag uit de weg ruimen.

Met een airfryer kun je zonder olie friet frituren

Op zich kun je in een airfryer helemaal zonder olie frituren. Het nadeel is dan alleen dat je bleke frieten krijgt. We raden aan een lepel olie aan de friet toe te voegen. Dat is qua vettigheid te verwaarlozen, maar je krijgt er meer gekleurde en meer krokante friet van.
Andere snacks kun je wel zonder olie frituren.

Met een airfryer kun je alleen frituren

Helemaal fout, een airfryer is een hete lucht oven in een ander jasje. Je kunt met een airfryer wat je met een hete lucht oven ook kan. Kip braden, brood of taart bakken, een ovenschotel maken, het kan allemaal met een airfryer / hete lucht friteuse!

Een hete lucht friteuse is hetzelfde als een hete lucht oven

Dat is ook weer niet helemaal waar! een hete lucht friteuse / airfryer is niet gelijk aan een hete lucht oven. We schreven dat je er dezelfde gerechten in kunt maken, maar er zijn wel enige verschillen. Ten eerste is de airfryer geperfectioneerd als alternatief voor de frituurpan. Friet en snacks komen dan ook beter uit de airfryer dan uit de oven. Een hete lucht oven voert het vet en vocht niet af waardoor deze in de snack dringen. Friet en bijvoorbeeld kroketten worden daardoor slapper in de oven dan in de airfryer.

Ook is een airfryer sneller gebruiksklaar dan een heteluchtoven, die meer tijd nodig heeft om op te warmen.

Dan kan de oven de deur uit!

Ook dat moeten we tegenspreken. Het kan wel, maar een heteluchtoven biedt wel meer ruimte voor bijvoorbeeld een ovenschaal of een grote taart. Pizza kun je ook in de airfryer maken, maar in een oven heb je meer ruimte voor een grote ronde pizza.

Wat uit de airfryer komt is ongezond

Nee! Zoals we hierboven al schrijven frituur je zonder of met nauwelijks olie, en je kunt er alles mee maken. Niet alleen snacks maar ook andere gerechten. De airfryer is ook zeer geschikt voor het zonder vet bereiden van groente of bijvoorbeeld zalm. 


Tefal Actifry airfryer

Tefal Actifry airfryer

Alleen Philips maakt airfryers

Ja en nee. Philips bracht als eerste de hete lucht friteuse op de consumentenmarkt en noemde deze de Airfryer. Deze naam burgerde zo in dat bijna iedereen in Nederland de hete lucht friteuse een airfryer noemt. Omdat de naam Airfryer aan Philips voorbehouden is zijn alleen de hete lucht friteuses van Philips officieel een Airfryer.

Maar zoals je bij de beste airfryers uit de Kieskeurig test en bij Beste Friteuse Kopen kunt zien zijn tegenwoordig steeds meer fabrikanten die hete lucht friteuse maken, en dat aantal neemt steeds meer toe.

Alleen noemt Tefal hun airfryer bijvoorbeeld de Easy Fry of Actifry, en spreekt Tristar over de Crispy Fryer. Andere goede merken voor een goede hete lucht friteuse zijn Inventum, Princess, Tomado, Berlinger Haus, Ninja Kitchen, Domo en Fritel. Op Beste Friteuse Kopen vind je ze allemaal.

Consumentenbond airfryer tips

Tot slot hebben we nog een filmpje waarin de frituur expert van de Consumentenbond airfryer tips geeft. De Consumentenbond geeft je informatie over het verschil tussen frituren in olie en frituren met hete lucht, over de kosten van beide manieren van frituren, over het energie verbruik van een airfryer en alle mogelijkheden van koken, bakken, grillen en andere manieren van eten bereiden met een airfryer.


Consumentenbond airfryer tips


Kijk voor alle mogelijkheden van de diverse airfryers / hete lucht friteuses bij de bovenaan genoemde pagina's.


Foto: Philips Avance Airfryer XXL


Samenvatting:
Met een airfryer (hete lucht friteuse) kun je zonder vet of met heel weinig vet frituren via hete lucht. Hierboven vind je de beste airfryers uit de reviews van Kieskeurig en de Consumentenbond test. Tevens nemen we wat misverstanden weg die er over de airfryer bestaan en op Beste Friteuse Kopen (zie hier boven) vind je nog veel meer tips en informatie over airfryers waaronder bijvoorbeeld ook de beste winkels om een Airfryer goedkoop online te kopen.

,


Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *