Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste fornuis test

Het beste fornuis (kookplaat en oven) uit de test. Met het beste elektrische fornuis, het beste inductie fornuis en het beste gasfornuis.

Beste fornuis test


Een fornuis is een kookplaat met daaronder een oven. Je hebt gasfornuizen met gaspitten en elektrische fornuizen met een elektrische kookplaat. Ook kunnen we nog inductie fornuizen en keramische fornuizen onderscheiden. 

Hieronder tests van fornuizen uitgevoerd door experts, en informatie en tips met betrekking tot de verschillende soorten fornuizen en de aanschaf daarvan. Kijk hier voor je beste fornuis met oven.

Beste fornuizen uit test

We hebben een aantal vergelijkende testen van fornuizen verzameld. Deze kun je hieronder vinden.


Zelf je beste fornuis vinden

Of zoek zelf het voor jou beste fornuis. Dat gaat snel en makkelijk met de onderstaande Fornuis Keuzehulp. Geef al je wensen en eisen op, lees tests, reviews en ervaringen en vergelijk prijzen.

Ook uit het overzicht met aanbiedingen met aanbiedingen van alle fornuizen kun je makkelijk het voor jou beste fornuis selecteren.


Hieronder informatie en tips voor bij de aanschaf en keuze van een fornuis. Smeg gasfornuis met oven

Verschillende fornuis soorten

We kijken eerst naar de verschillende soorten fornuizen.

Gasfornuis

Het gasfornuis is het traditionele fornuis zoals dat vroeger altijd gebruikt werd. De kookplaat van een gasfornuis werkt op gas, maar de oven van een modern gasfornuis is meestal wel een elektrische oven.

Natuurlijk is er voor een gasfornuis een gasaansluiting nodig. Een gasslang en gastape (voor het afdichten van de gasslang) moeten los worden bijbesteld. Een nadeel van een gasfornuis is dat je met open vuur kookt. En ook het lekken van gas is een risico.

En koken op gas wordt in verband met de gasprijs wordt steeds duurder. Daardoor kiezen veel mensen vor een elektrisch fornuis als ze een nieuw fornuis kopen.

Goede gasfornuizen worden onder andere gemaakt door Smeg, Bosch, Etna, Siemens, Boretti, Atag, Siemens, AEG en Pelgrim. Zoek je een goedkoop gasfornuis? Kijk dan eens bij de gasfornuizen van Beko, Indesit, Inventum, Bestron, Zanussi, Ariston en Whirlpool. 

Bij de bovenstaande gasfornuis test vind je het beste gasfornuis van dit moment.

Elektrisch fornuis

Bij het elektrische fornuis is ook de kookplaat elektrisch. Nu nog zijn de elektrische fornuizen in de minderheid, maar met de anti-gas maatregelen van de overheid kan dat in de nabije toekomst veranderen.

Een elektrisch fornuis heeft als voordeel dat je de kookplaat makkelijk schoon kunt maken.


Beko elektrisch fornuis met combi stoomoven

Beko elektrisch fornuis met stoomoven

Inductie fornuis

Elektrische fornuizen heb je in twee soorten. Je hebt inductie fornuizen waarbij de pan door een magnetisch veld verwarmd wordt. Daarbij blijft de kookplaat koud en deze kookplaten zijn ook energiezuiniger.

Ook is een elektrische kookpit snel op temperatuur en energiezuinig. Je hebt wel geschikte pannen nodig.

Goede inductie fornuizen worden gemaakt door o.a. Etna, Siemens , AEG, Smeg, Inventum, Amica en Bosch. Kijk bij de bovenstaande elektrisch fornuis test voor de beste inductie fornuizen van dit moment.

Keramisch fornuis

Het tweede soort elektrisch fornuis is het keramische fornuis. Deze elektrische fornuizen zijn goedkoper dan inductie, maar ze hebben meer opwamtijd nodig. Ook worden bij dit soort elektrische fornuizen de kookplaten wel heet, en ze koelen bovendien maar langzaam af.

Let er bij de aanschaf van een elektrisch fornuis of deze een 2-fasen of 3-fasen stroomvoorziening nodig heeft, en of je deze in je keuken hebt.

Hoewel de keramische fornuizen steeds meer verdrongen worden door de inductie fornuizen (waar de meeste kopers een voorkeur voor hebben) zijn er nog veel fabrikanten die keramische fornuizen aanbieden zoals Beko, Bosch, Indesit, Siemens, Zanussi, Ariston, Simfer en Whirlpool.


Tips beste fornuis kopen

Bij de bovenstaande fornuis keuzehulp kun je aangeven welk soort fornuis je zoekt, maar voor het vinden en goedkoop kopen van je beste fornuis kun je nog veel meer gewenste eigenschappen aanvinken.

Breedte fornuis

Bijvoorbeeld de gewenste formaten van het fornuis zoals de breedte en de hoogte.

De standaard breedte voor een fornuis is 60 centimeter, maar er zijn ook fornuizen die breder of smaller zijn. De bredere fornuizen hebben vaak meer kookpitten dan de vier standaard pitten, en ook groeit de oven mee.

Stekker fornuis / aantal fasen

Je hebt drie soorten stroom aansluitingen voor een fornuis:
  • 1 fase: Het fornuis beschikt over een standaard stekker voor in het stopcontact.
  • 2 fase: Het fornuis beschikt over perilex stekker voor de perilex aansluiting die je normaal gesproken in een keuken vindt. Deze aansluiting gebruikt 2 stroomgroepen.
  • 3 fase: De perilex aansluiting is verbonden met 3 stroomgroepen in de meterkast. Dit geldt alleen voor fornuizen die heel veel stroom vragen.
Een gasfornuis gebruikt vooral gas, dus daarvoor is meestal een 1 fase aansluiting (normale stekker, 1 groep) voldoende, ook als de oven wel elektrisch is (wat vrijwel altijd het geval is bij een modern gasfornuis).

Een elektrisch fornuis (elektrische kookplaat met elektrische oven) heeft wel een 2 fase aansluiting nodig, en een inductie fornuis vaak een 3 fase aansluiting.Bosch inductie fornuis met elektrische oven

Bosch inductie fornuis met oven

Tips kookplaat fornuis

De kookplaat van een een fornuis kan een elektrische keramische kookplaat zijn, een elektrische inductie kookplaat of een gaskookplaat. Hieronder wat tips met betrekking tot de kookplaat van je beste fornuis.

Aantal kookzones / kookpitten

Hoeveel pannen wil je direct op de kookplaat verhitten? De meeste fornuizen bieden 4 kookzones, maar er zijn ook fornuizen met 5 of 6 zones. Zo maken o.a. Smeg, Stoves en Belling grote gasfornuizen met wel 6 gaspitten.

Bij de kookplaat van elektrische fornuizen kun je soms twee zones tot één grote zone combineren. Ideaal bij het gebruik van een kookschaal of braadslede.

Wokbrander

Veel goede gasfornuizen beschikken over een wokbrander. Het gasfornuis heeft dan een extra krachtige brander waarmee je op hoge temperatuur kunt wokken.

Afdekplaat

Een goed gasfornuis beschikt vaak over een afdekplaat waarmee je de kookplaat dicht kunt klappen en zo de gaspitten kunt verbergen. Bij een elektrische kookplaat komt dit zelden voor.

Tips oven fornuis

Voor de oven van een fornuis gelden de bekende keuzes die je ook maakt bij het kiezen van een losse oven. Hier kort de tips.

Bovenwarmte en onderwarmte

Het is belangrijk dat de oven van het fornuis zowel bovenwarmte als onderwarmte geven. Onderwarmte is goed voor het bereiden van een pizza, bovenwarmte zorgt voor een mooi korstje bovenop het gerecht.

Hete lucht oven fornuis

Veel elektrische ovens kennen een hete lucht functie. Via ventilatoren wordt de hete lucht dan door de oven het het fornuis geblazen. Zo is de verhitting gelijkmatiger en wordt de baktijd verkort. Bij een goed fornuis met hetelucht ovene kun je de hete lucht functie uitzetten.

Grill oven fornuis

Met een grill functie kun je via de fornuis oven op hoog vermogen grillen.

Fornuis met gasoven

Vrijwel altijd beschikt een gasfornuis over een gaskookplaat maar over een elektrische oven. Een gasfornuis met gasoven is tegenwoordig heel zeldzaam.

Inventum elektrisch fornuis met oven

Grootte van de oven

Hoe groot moet de oven van het fornuis zijn? Voor grote schalen heb je een grote oven nodig. De meeste fornuizen beschikken over een oven met een inhoud van 60 tot 90 liter. De breedte is dan meestal 60 cm. 

Grotere fornuizen, met een grote oven,  heb je ook. Deze zijn meestal 90 cm breed en beschikken dan vaak ook over 5 of 6 kookzones.

Reinigen van de oven

Een oven schoonmaken vindt niemand leuk. Sommige van de beste fornuizen beschikken over een oven die het reinigen makkelijk maken (al zijn ze niet geheel zelf reinigend). Katalyse is een reinigingsmethode waarbij de oven over katalytische wanden beschikt. Deze wanden verbranden het vet als de temperatuur boven de 200 graden komt. Je kan de oven dan met een spons of vochtige doek heel makkelijk reinigen.

Een meer zeldzame schoonmaak techniek is pyrolyse, Hierbij wordt de temperatuur opgevoerd tot wel 500 graden. Alle resten worden dan tot as verbrand dat makkelijk weg te vegen is.


Gebruik de bovenstaande keuzehulp om het voor jou beste fornuis te vinden.

Zie ook: Meer beste keukenapparatuur uit de tests


Onderwerp:
Hierboven vind je een overzicht van de beste fornuizen uit de test. Het betreft zowel het beste gasfornuis als het beste elektrische fornuis. Tevens vind je hier boven informatie en tips voor bij het kiezen van het voor jou persoonlijk beste fornuis.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Toen mijn kookplaat op gas kapot ging heb ik een Bosch elektrisch fornuis gekocht. Het was een goed moment om van gas op stroom over te schakelen. Het scheelt dat ik nog geen oven had en wel graag een oven wilde. Dan is een fornuis natuurlijk helemaal ideaal. Nu ben ik in de keuken van het gas af en kook ik elektrisch.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.