Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Waarom een keramische kookplaat meestal niet de beste kookplaat is

 

De voordelen en nadelen van een keramische kookplaat. De nadelen zijn meestal groter dan de voordelen van keramisch koken. 

Bosch kookplaat keramisch

Bosch kookplaat keramisch

Nederland gaat van het gas af. Wie een nieuwe kookplaat koop doet er verstandig aan om een elektrische kookplaat te kopen. Daarbij het je de keuze tussen een keramische kookplaat en een inductie kookplaat. Wat is voor jou de beste elektrische kookplaat?

Zowel de keramische kookplaat als de inductie kookplaat heeft voordelen en nadelen. Als we deze voordelen en nadelen op een rijtje zetten valt het echter al snel op dat de keramische kookplaat het overduidelijk aflegt tegen op inductie koken. 

Hier kijken we naar de voordelen en nadelen van een keramische kookplaat. En mocht je toch voor een keramische kookplaat kiezen dan hebben we een overzicht met de beste keramische kookplaten.

De beste elektrische kookplaten

Zoals je begrijpt zijn we niet echt enthausiast over de keramische kookplaat. Op zich is een keramische kookplaat een goede elektrische kookplaat, maar de inductie kookplaat is op vele punten beter. Hier in het kort de voordelen en nadelen van een keramische kookplaat ten opzichte van de inductie kookplaat.

Voordelen keramische kookplaat

 • Als je overgaat van gas op elektrische koken weet je bij een keramische kookplaat zeker dat je al je pannen kan blijven gebruiken.
   
 • De gemiddelde keramische kookplaat heeft een langere levensduur dan de gemiddelde inductie kookplaat.
   
 • Een keramische kookplaat is gemiddeld genomen wat goedkoper.

Nadelen keramische kookplaat

 • Het duurt langer voor een keramische kookplaat warm wordt.

 • Een keramische kookplaat gebruikt meer stroom.

 • Ook een keramische kookplaat kan een kookzone hebben, maar het luistert dan heel nauw hoe en waar je de pan neerzet.

 • Een keramische kookplaat schakelt niet automatisch uit als je de pan weghaalt. Dit maakt de keramische kookplaat minder veilig.

Whirlpool kookplaat keramisch

Whirlpool kookplaat keramisch


Verschil inductie en keramische kookplaat

Zowel de inductie kookplaat als de keramische kookplaat zijn elektrische kookplaten, maar verder zijn het totaal verschillende kookplaten met verschillende technieken. 

Inductie werk met magnetisme. Daarom moet een inductie pan een platte magnetische onderkant hebben. Bij keramisch koken heb je dat nadeel niet. Een keramische kookplaat wordt op de traditionele manier met een verwarmingselement verhit. Dit stelt geen extra eisen aan de pan.

Op een keramische kookplaat werkt dus iedere pan. Bij inductie is dat niet het geval, maar die techniek is inmiddels zo algemeen dat iedere goede nieuwe pan die je koopt voor inductie geschikt is. Wel kan het zijn dat je een geschikte pan op inductie krom trekt als je daarvoor de pan op gas hebt gebruikt.

Twijfel je of een elektrische kookplaat een keramische kookplaat is? Je kunt een keramische kookplaat herkennen doordat deze een rode gloed geeft als de kookplaat heet wordt.

Hierboven vind je zowel de beste keramische kookplaten als de beste inductie elektrische kookplaten.

Zie ook:

Onderwerp:
Een keramische kookplaat is meestal niet de beste kookplaat. Hier kijken we naar de keramische kookplaat voordelen en nadelen en de beste keramische kookplaten (hoogste waardering). Ook het verschil tussen een keramische kookplaat en een inductie kookplaat komt aan de orde.


Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *