De beste keramische kookplaten en waarom een keramische kookplaat vaak niet de beste kookplaat is

De beste keramische kookplaten en de voordelen en nadelen van een keramische kookplaat. De nadelen zijn meestal groter dan de voordelen van keramisch koken. 

Bosch kookplaat keramisch

Bosch kookplaat keramisch

Nederland gaat van het gas af. Wie een nieuwe kookplaat koop doet er verstandig aan om een elektrische kookplaat te kopen. Daarbij het je de keuze tussen een keramische kookplaat en een inductie kookplaat. Wat is voor jou de beste elektrische kookplaat?

Zowel de keramische kookplaat als de inductie kookplaat heeft voordelen en nadelen. Als we deze voordelen en nadelen op een rijtje zetten valt het echter al snel op dat de keramische kookplaat het overduidelijk aflegt tegen op inductie koken. 

Hier kijken we naar de voordelen en nadelen van een keramische kookplaat. En mocht je toch voor een keramische kookplaat kiezen dan hebben we een overzicht met de beste keramische kookplaten.

De beste elektrische kookplaten

Zoals je begrijpt zijn we niet echt enthousiast over de keramische kookplaat. Op zich is een keramische kookplaat een goede elektrische kookplaat, maar de inductie kookplaat is op vele punten beter. Hier in het kort de voordelen en nadelen van een keramische kookplaat ten opzichte van de inductie kookplaat.

Voordelen keramische kookplaat

 • Als je overgaat van gas op elektrische koken weet je bij een keramische kookplaat zeker dat je al je pannen kan blijven gebruiken.
   
 • De gemiddelde keramische kookplaat heeft een langere levensduur dan de gemiddelde inductie kookplaat.
   
 • Een keramische kookplaat is gemiddeld genomen wat goedkoper in aanschaf.

Nadelen keramische kookplaat

 • Het duurt langer voor een keramische kookplaat warm wordt.

 • Een keramische kookplaat gebruikt meer stroom. Dus is duurder in gebruik.

 • Ook een keramische kookplaat kan een kookzone hebben, maar het luistert dan heel nauw hoe en waar je de pan neerzet.

 • Een keramische kookplaat schakelt niet automatisch uit als je de pan weghaalt. Dit maakt de keramische kookplaat minder veilig.

Whirlpool kookplaat keramisch

Whirlpool kookplaat keramisch


Verschil inductie en keramische kookplaat

Zowel de inductie kookplaat als de keramische kookplaat zijn elektrische kookplaten, maar verder zijn het totaal verschillende kookplaten met verschillende technieken. 

Inductie werk met magnetisme. Daarom moet een inductie pan een platte magnetische onderkant hebben. Bij keramisch koken heb je dat nadeel niet. Een keramische kookplaat wordt op de traditionele manier met een verwarmingselement verhit. De keramische kookplaat stelt geen extra eisen aan de pan.

Op een keramische kookplaat werkt dus iedere pan. Bij inductie is dat niet het geval, maar die techniek is inmiddels zo algemeen dat de meeste nieuwe pannen die je koopt voor inductie geschikt zijn. Wel kan het zijn dat je een geschikte pan op inductie krom trekt als je daarvoor de pan op gas hebt gebruikt.

Twijfel je of een elektrische kookplaat een keramische kookplaat is? Je kunt een keramische kookplaat herkennen doordat deze een rode gloed geeft als de kookplaat heet wordt.

Beste keramische kookplaat merken

Hoewel het aanbod aan keramische kookplaten veel minder groot is dan het aanbod aan elektrische kookplaten met inductie heb je ook bij het kiezen van een keramische kookplaat de keuze uit kookplaten van veel verschillende merken. Onder andere Bosch, Inventum, AEG, Exquisit, Etna, Siemens, Whirlpool, ATAG, Pelgrim, Miele en Smeg maken goede keramische kookplaten.

Keramische kookplaat, vrijstaand

Naast de inbouw keramische kookplaat, die in een keuken ingebouwd wordt, heb je ook de vrijstaande keramische kookplaat. Dit is een op zichzelf staande kookplaat die je overal kunt neerzetten om te gebruiken. In de keuken, maar ook in een caravan of boot, op een studentenkamer of in een kantoor of werkplaats. 

Populaire merken voor een vrijstaande keramische kookplaat zijn Etna, Inventum en KitchenBrothers. Voor gebruik op de camping zijn er heel goedkope keramische kookplaten (vrijstaand) te koop. Bijvoorbeeld van Tomado, MOA en Esperanza. Zo'n goedkope keramische kookplaat biedt vaak maar ruimte aan twee pannen, maar voor bij het kamperen of bij het gebruik op een studentenkamer is dat vaak genoeg.

Keramische kookplaat, inbouw

De inbouw keramische kookplaat is gemiddeld duurder en groter. Vier kookzones komen het meest voor bij een inbouw kookplaat en meestal zijn deze zones te combineren tot een grote zone voor grote pannen en schalen.

Goede keramische kookplaten voor inbouw worden onder andere gemaakt door Bosch, Samsung, Whirlpool, Siemens en AEG. Kijk bij de bovenstaande beste keramische kookplaten voor de beste inbouw keramische kookplaten.

Hierboven vind je zowel de beste keramische kookplaten als de beste inductie elektrische kookplaten.

Zie ook:

Onderwerp:
Een keramische kookplaat is meestal niet de beste kookplaat. Hier kijken we naar de keramische kookplaat voordelen en nadelen en de beste keramische kookplaten (hoogste waardering). Ook het verschil tussen een keramische kookplaat en een inductie kookplaat komt aan de orde.


Een reactie posten

0 Reacties