Beste inductie kookplaat (inbouw)

De beste inductie kookplaat uit de test. Het betreft de drie beste inductie kookplaten voor inbouw in je keuken. De beste inductieplaat met 4 of 5 zones en eventueel een flexzone.


Inductie is het elektrisch kooksysteem van nu en de toekomst. Al was het maar omdat de overheid het koken op gas wil uitbannen en omdat op gas koken steeds duurder wordt. Daarom kijken we hier naar de beste inductie kookplaten uit de test.


Liever een losse inductie kookplaat?

Het betreft inbouw kookplaten. Wil je een losstaande inductie kookplaat? Kijk dan bij de beste vrijstaande inductie kookplaten.

De beste inbouw inductie kookplaten

Hieronder vind je drie als best geteste inbouw inductie kookplaten. Het betreft inbouw kookplaten met 4 of 5 kookzones en met en zonder flexzone. 

Kijk bij de aanbiedingen inbouw inductie kookplaten voor nog veel meer van deze goede inductieplaten, met prijzen, specificaties en reviews. Daar vind je meer dan 300 indictie kookplaten voor inbouw in je keuken.

Beste inductiekookplaat met 5 zones en een flexzone: Bosch 

We beginnen met de meest uitgebreide van deze best geteste inductiekookplaten, de Bosch Series 8 inductiekookplaat met 5 zones die niet alleen 5 kookzones biedt maar ook één helft kan omtoveren tot een grote kookzones. 

Zo'n grote kookzone kan erg handig zijn als je braadsledes of speciale langwerpige pannen gebruikt.

Kijk voor deze beste inductie kookplaat bij de aanbiedingen Bosch inductiekookplaten met 5 zones. Daar vind je ook de goedkopere versie (Series 6 inductie kookplaat) van deze inductieplaat die geen zones kan samenvoegen maar wel een stuk goedkoper is. Deze Bosch Series 6 inductie kookplaat is als beste koop getest.


Bosch Series 8: Beste inductie kookplaat 5 zones


Per kookzone heb je bij de beste inductie kookplaat inbouw van Bosch wel 17 verschillende temperatuurstanden tot je beschikking en speciaal voor het braden zijn er 5 verschillende braadstanden. Zo voorkom je dat je kostbare biefstuk aanbrandt. De unieke braadsensor voorkomt dat.

Kijk bij de aanbiedingen voor de beste inductie kookplaat inbouw (5 zones) en de goedkopere beste koop bij de bovenstaande aanbiedingen van Bosch inductie kookplaten.

Beste inductiekookplaat met 4 zones en een flexzone: Samsung NZ64K5747BK

Heb je genoeg aan vier zones (kookzones voor vier pannen)? Dan kun je veel geld besparen door te kiezen voor deze Samsung inductie kookplaat. 

Deze inductie kookplaat van Samsung doet niet ten onder voor de bovenstaande Bosch inductie kookplaat, maar kost maar de helft. Maar er kan dus wel een pan minder op. 

Ook bij deze inbouw inductie kookplaat kun je twee van de zones als één grote zone gebruiken. En dat is in de praktijk best handig bij grote pannen en schalen! En wat ook handig is, is de warmhoudfunctie van deze inductiekookplaat. 

Kijk bij de aanbiedingen Samsung kookplaten voor meer informatie en de laagste prijs van deze beste inductie kookplaat met 4 zones.


Beste Samsung inductie kookplaat 4 zones

Beste Samsung inductie kookplaat 4 zones


Minder kookzones betekent ook minder ruimte nodig. Deze inductieplaat is circa 56 cm breed.

Beste inductiekookplaat met 4 zones: Bosch Series 4 (PIE611BB1E)

Heb je die grote flexibele zone niet nodig? Dan kun je nog eens zo'n 150 euro besparen door te kiezen voor deze beste inductie kookplaat met 4 zones maar zonder flexzone. 

Plaats de pan op één van de kookzones en deze warmt op vol vermogen op. Vervolgens kun je kiezen uit 17 temperatuurstanden. Met de timer kun je de gewenste bereidingstijd instellen. Is deze verstreken dan klinkt er een geluidssignaal. Als je de pan van de warmtebron haalt schakelt deze (tijdelijk) uit.

Kijk bij de aanbiedingen Bosch inductie kookplaten met 4 kookzones voor deze beste inductie kookplaat inbouw met 4 kookzones tegen een lage prijs.Een goede stroomvoorziening

Hou er rekening mee dat bij al deze inbouw inductiekookplaten een 5 polige Perilex stekker nodig is. Ook moet deze aansluiting voldoende stroom kunnen leveren indien er veel energie wordt gevraagd, bijvoorbeeld bij meerdere gebruikte zones in combinatie met de boost stand. In de praktijk betekent dit meestal dat er een aparte groep in de meterkast voor de inductie kookplaat moet worden gerealiseerd.

Meer beste inductie kookplaat (inbouw) merken

Hierboven vind je beschrijvingen van inbouw inductie kookplaten van Bosch en Samsung die als beste inductie kookplaat getest zijn, Maar er zijn meer goede inductie kookplaat fabrikanten. Onder andere ook AEG, Etna, Siemens, Inventum, Miele en Atag maken ook goede inductie kookplaten. Al deze inductiekookplaten (en de inbouw kookplaten van andere merken) vind je bij de aanbiedingen bovenaan.

Hoe werkt een inductie kookplaat?

Evenals een keramische kookplaat is de inductie kookplaat een elektrische kookplaat, maar een inductie kookplaat werkt op een compleet andere manier. Een inductie kookplaat maakt geen gebruik van verwarmingselement maar van magnetisme.

Onder de gladde glazen plaat van een inductie kookplaat bevinden zich elektromagnetische spoelen. Dit zijn spoelen van koperdraad die elektriciteit geleiden en via deze elektriciteit een magnetisch veld creëren. Als er een pan met een vlakke metalen bodem op de inductieplaat plaatst stuurt dit magnetische veld elektriciteit door de metalen bodem.

Deze elektriciteit veroorzaakt wrijving die omgezet wordt in hitte. Deze hitte komt dus in de pan zelf tot stand en niet op de kookplaat zoals bij andere soorten soorten kookplaten.

Is een inductieplaat de beste kookplaat?

De inductie techniek heeft vele voordelen. Door de directe warmteoverdracht wordt de pan veel sneller warm en is het verwarmingsproces veel efficiënter. Ook is de temperatuur heel constant en als je de temperatuur hoger of lager zet wordt dit door een inductie kookplaat heel snel gerealiseerd.

Ook is een inductie kookplaat veiliger dan andere kookplaten. De plaat wordt wel heet (door de hete pan) maar minder heet dan kookplaten waarbij de hitte uit de plaat moet komen. Ook koelt de kookplaat sneller af en topt de verhitting onmiddellijk als de pan van de plaat wordt gehaald. Het is immers die pan die in feite de hittebron is.

Dit alles maakt een inductiekookplaat tot de beste kookplaat. 

Pannen geschikt voor inductie

De bovenstaande werking van de inductie kookplaat verklaart waarom er pannen zijn die geschikt zijn voor inductie terwijl andere pannen niet inductie geschikt zijn. Om een pan op inductie te kunnen gebruiken moet deze over een metalen bodem beschikken, en om de magnetisme goed op de pan over te brengen is het belangrijk dat deze panbodem plat is.

Het beste inductie fornuis

Naast de inductiekookplaat is er ook het inductiefornuis. Een fornuis is een combinatie van een oven en een kookplaat in één apparaat en van inductie fornuis is sprake als die kookplaat via inductie werkt. Het beste inductie fornuis uit de test vind je in de beste fornuizen test.

Inductie kookplaat met afzuiging

De nieuwste inductie kookplaten zijn de inductie kookplaat met afzuiging. Bij zo'n inductiekookplaat heb  je geen afzuigkap nodig. De afzuiging is namelijk in de kookplaat geïntegreerd. De stoom en walm wordt niet naar boven gezogen, maar naar beneden, de inductie kookplaat is.

Kijk bij de beste inductie kookplaat met afzuiging voor de beste inductie kookplaat uit de test met geïntegreerde afzuiging.


Kijk voor de prijzen van deze inductie kookplaten (en en andere best geteste kookplaten) bij het eerder genoemde overzicht van beste inbouw inductie kookplaten.

Zie ook: 

Onderwerp:
Hierboven vind je de beste inductie kookplaten uit de test. Het betreft de beste inductie kookplaat met 5 zones en een flexzone, de beste kookplaat met 4 zones en een flexzone en de beste kookplaat inductie met 4 zones zonder flexzone. Hierboven vind je nog meer goede inductie kookplaten en tips van de Consumentenbond voor het gebruik.

Een reactie posten

0 Reacties