Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste kookplaat

De beste kookplaat uit de test en andere goede kookplaten. Elektrisch, inductie en keramisch, inbouw en vrijstaand.


Een belangrijk (nee, het belangrijkste!) apparaat in je keuken is de kookplaat. De kookplaat is immers hetgeen waar je alle gerechten op bereid. Een goede reden om te kijken naar de beste kookplaten uit de test.

We kijken hier naar de beste kookplaten. Er is niet één beste kookplaat, want er is een grote diversiteit in kookplaten, Hieronder vind je informatie over de verschillende soorten kookplaten en de beste kookplaat in iedere soort uit menig kookplaten test.
Beste kookplaten uit de test

We hebben de volgende testen van kookplaten voor je verzameld. Zie ook:
Overzicht alle goede kookplaten

Wil je weten wat er allemaal aan kookplaten te koop is? In de onderstaande overzichten met alle kookplaten vind je ze allemaal. Circa 1.000 in totaal! 

Dit kookplaat overzicht is gesplitst in overzichten met alle inbouw kookplaten en alle losse kookplaten / vrijstaande kookplaten.


In deze overzicht tref je veel goede kookplaten aan. Maar wat is voor jou de beste kookplaat?

Gelukkig kun je binnen dit overzicht goed en makkelijk jouw beste kookplaat selecteren. Vink al je wensen en eisen aan en alleen de kookplaten die voor jou de beste kookplaat zijn blijven over. 

Met alle gegevens, reviews en de actuele laagste winkelprijzen. Zo selecteer je heel makkelijk de voor jou beste kookplaat tegen de laagste prijs.AEG inductie kookplaat inbouw


 

Informatie en tips beste kookplaat kopen

De beste kookplaat kiezen, dat is zo makkelijk nog niet. Er zijn vele soorten kookplaten, dat blijkt wel uit het bovenstaande overzicht. 

Maar de keuze voor een goede kookplaat kun je een stuk makkelijker maken met de boven genoemde selectiemogelijkheden. Laten we eens naar enkele van de mogelijkheden kijken die je kunt gebruiken om je beste kookplaat te vinden.

Is een gas kookplaat kopen nog verstandig?

Je hebt gaskookplaten, maar de prijs van gas is hoog, en het is de verwachting dat de overheid gas in de nabije toekomst alleen maar duurder gaat maken. Sta je nu dus voor de keuze van een nieuw fornuis of kookplaat? Ga dan niet voor gas. Op termijn is elektrisch koken waarschijnlijk een betere en goedkopere keuze.

Inductie of keramisch koken?

Kies je voor elektrisch koken? Dan blijven inductie kookplaten, keramische kookplaten en traditioneel elektrische kookplaten over. 

Een keramische kookplaat maakt gebruik van elektrische verwarmingselementen onder een keramische glasplaat. Je herkent een keramische kookplaat aan de rode gloed als de plaat warm is. De kookplaat is dan kokend heet. Oppassen dus!

Keramische kookplaat 4 zones Whirlpool

Keramische kookplaat 4 zones Whirlpool


Voordelen inductie kookplaat
 Bij een inductie kookplaat wordt niet de hele kookplaat maar de pan verhit. Natuurlijk wordt de inductieplaat daarbij zelf ook warm, maar de inductie kookplaat koelt snel af.

Bij keramisch koken duurt het 1 a 2 minuten voordat de pan warm wordt. Eerst moet de pit namelijk verhit worden. Bij een inductie kookplaat wordt de pit vrijwel meteen warm. Dit komt omdat een inductie kookplaat met magnetisme werkt. Een inductiekookplaat heeft niet meer dan 20 seconden nodig om warm te worden.

Een inductie kookplaat is ook energiezuiniger dan een keramische kookplaat. Maar de energiepieken zijn bij inductie koken wel hoger.

Inductie wordt gezien als het koken van nu en het koken van de toekomst. De voordelen van een inductie kookplaat zijn groter dan dat van keramisch koken. 

Nadeel inductie kookplaat
Bij inductie koken moet je wel pannen gebruiken die voor inductie geschikt zijn. Zoals je hier boven al kon lezen werkt inductie via magnetisme. Daarvoor moeten pan en inductie kookplaat goed contact maken. Een voor inductie geschikte pan moet daarom een platte bodem hebben van een magnetisch materiaal. Pannen met een bodem van koper, aluminium en teflon zijn daarom vaak niet geschikt voor een inductie kookplaat. Je kunt dit overigens makkelijk meten als je een magneet hebt,

De meeste kookplaten die vandaag de dag verkocht worden zijn dan ook inductiekookplaten. Bij de bovenstaande tests is er dan ook veel aandacht voor inductiekookplaten. Daar vind je de beste inductie kookplaat en beste inductie kookplaten uit menig vergelijkende inductie kookplaat test.

Goedkope elektrische kookplaten

En dan zijn er nog de traditionele elektrische kookplaten. Een elektrische kookplaat is vaak een goedkope kookplaat in aanschaf. Maar pas op, zo'n goedkope elektrische kookplaat is duurder in het gebruik dan een keramische kookplaat of inductie kookplaat. De traditionele elektrische kookplaten gebruikt namelijk meer stroom, dus de gebruikskosten liggen hoger.

Ook reageert een traditionele elektrische kookplaat langzamer als je temperatuur aanpast. Dat is vooral vervelend als je de temperatuur lager moet zetten omdat het koken te hard gaat. De temperatuur blijft dan vaak nog even te hoog, waardoor je de pan tijdelijk van de kookplaat moet halen.

Kortom, de traditioneel elektrische kookplaat mag dan een goedkope kookplaat zijn, deze elektrische kookplaten zijn minder goed dan keramische kookplaten en inductiekookplaten.

Vrijstaande elektrische kookplaat (traditioneel) Clatronic

Vrijstaande elektrische kookplaat (traditioneel) Clatronic

Inductie kookplaat de beste kookplaat

We kunnen dus wel stellen dat inductie kookplaten de beste kookplaten zijn. Van de drie verschillende soorten elektrische kookplaten is het aanbod aan inductiekookplaten dan ook verreweg het grootst. Bij de bovenaan genoemde beste kookplaten uit het kookplaat test overzicht vind je dan ook voornamelijk inductiekookplaten.

De prijzen van inductie kookplaten zijn sterk afhankelijk van het aantal pitten. De meest goedkope inductie kookplaten kosten rond de 30 euro, maar dan heb je een losse inductie kookplaat met slechts 1 kookzone (kookpit), meestal bedoeld voor mobiel gebruik, bijvoorbeeld op elektrisch te koken op de camping.

Voor een volwaardige inductie kookplaat (inbouw), met 4 kookzones voor 4 pannen, ben je minimaal iets meer dan 200 euro kwijt.

Kookzones

Over kookzones gesproken. Vier kookzones is standaard op een inductiekookplaat. Je kunt dan vier pannen los van elkaar gebruiken. Maar je hebt ook inductiekookplaten met 1, 2, 3 en 5 kookzones. 

Flexibele kookzones
Soms kun je van twee kookzones één langwerpige kookzone maken als dat nodig is. Men spreekt dan van een flexibele kookzone of flexzone. Een flexibele kookzone is handig als je een langwerpige schaal of braadslede op de kookplaat gebruikt. De beste inductie kookplaat beschikt over zo'n flexibele zone.
Aansluiten elektrische kookplaat

Of je nu een standaard elektrische kookplaat, een keramische kookplaat of een inductie kookplaat gebruikt. de kookplaat heeft stroom nodig.

Bij het installeren van een kookplaat heb je te maken met fases. Dit heeft te maken met de hoeveelheid stroom die een kookplaat nodig heeft. Een kookplaat kan namelijk best veel stroom gebruiken. Vooral als je vier pitten gebruikt en / of een booster.

1- fase kookplaat (normaal stopcontact)
Is er sprake van een normaal stopcontact dan spreekt met over een 1-fase aansluiting. Zo'n standaard stroomaansluiting levert maximaal 3680 watt aan stroom. 

Dat is voldoende voor een niet al te krachtige elektrische kookplaat. Dat kan ook een inductiekookplaat met meerdere kookzones zijn. Voor de meeste inductie kookplaten is 1 fase echter niet genoeg.


Kleine inductie kookplaat vrijstaand 1-fase Inventum

Kleine inductie kookplaat vrijstaand 1-fase Inventum


2-fasen kookplaat (perilex stopcontact, 2 groepen)
De meeste inductie kookplaten hebben een 2-fase aansluiting nodig. Deze meer krachtige kookplaten maken gebruik van twee stroomgroepen voor dubbel zo veel stroom. 

In de meterkast bevinden zich dan twee groepen naast elkaar die met één schakelaar te bedienen zijn. In de keuken bevindt zich dan een stopcontact met 5 openingen (een perilex stopcontact). Deze dubbele groep levert twee keer zoveel stroom (tot 7360 watt).

3-fasen kookplaat (perilex stopcontact, 3 groepen)
Meer zeldzaam zijn de kookplaten die nog meer stroom nodig hebben. Deze gebruiken wel 4 gekoppelde stroomgroepen voor meer dan 7360 watt. Deze vele stroom vragende kookplaten worden vaker in de horeca gebruikt dan thuis. Ook deze fase maakt gebruik van een perilex stopcontact.Inductie kookplaat met afzuiging

Relatief nieuw is de inductie kookplaat met kookplaat afzuiging. Bij deze inductie kookplaten heb je geen afzuigkap nodig, want het stoom en walm wordt de kookplaat ingezogen. Dit kost je iets ruimte onder de kookplaat, maar boven de kookplaat hou je weer ruimte over omdat je geen afzuigkap hoeft te gebruiken. Vooral bij een kookeiland is dat erg handig.

Kijk voor de beste inductie kookplaat met kookplaat afzuiging bij de test bovenaan. Inbouw kookplaat

Voor welk soort kookplaat je ook kiest, elektrisch of gas, je kunt altijd kiezen tussen een inbouw kookplaat en een vrijstaande kookplaat.

Meestal wordt de kookplaat in de keuken ingebouwd. De kookplaat wordt dan in het keukenblad verwerkt. Omdat een goede kookplaat maar heel dun is kost je dat geen noemenswaardige ruimte. Onder de kookplaat kun je gewoon een keukenkastje plaatsten of een vaatwasser of kleine koelkast inbouwen. 

In het keukenblad word een opening in de juiste maat gemaakt waarin de inbouw kookplaat wordt verzonken.

In het kookplaat test overzicht vind je de beste inbouw inductie kookplaten uit de test.Vrijstaande kookplaat / losse kookplaat

Voor een inbouw kookplaat wordt meestal gekozen bij een nieuwe keuken of bij het vervangen van een oude reeds aanwezige inbouw kookplaat.  Maar je kunt ook kiezen voor een losse kookplaat. Een vrijstaande kookplaat die je op een tafel, kast of op het aanrecht neer kunt zetten.

Voor de vrijstaande kookplaat heb je alleen de juiste stroomaansluiting nodig. Bij veel vrijstaande kookplaten is dat een gewoon stopcontact voor een gewone stekker (1-fase kookplaat). Zo'n losse elektrische kookplaat of vrijstaande inductie kookplaat kun je dus overal gebruiken. Op de camping, een een studentenkamer, maar ook gewoon in de keuken.

Kijk bij de bovenaan genoemde kookplaat testen voor de beste vrijstaande inductie kookplaten uit de test.Vrijstaande inductie kookplaat KitchenBrothers
Vrijstaande inductie kookplaat KitchenBrothersFornuis

Een kookplaat (inbouw of vrijstaand) koop je meestal los. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van een kookplaat en een oven. Men spreek dat van een fornuis. Een gasfornuis, een elektrisch fornuis of een inductie fornuis. 

Voor de fornuizen hebben we een aparte pagina. Kijk daarvoor bovenaan bij de beste fornuizen uit de test.De beste kookplaat merken

Terug naar de kookplaat. De beste kookplaten van dit moment kun je bovenaan in het beste kookplaat test overzicht vinden. Een aantal fabrikanten die altijd hoog scoren als kookplaten getest worden zijn bekende witgoed fabrikanten als Bosch, AEG, Siemens, Whirlpool, Atag en Samsung, maar ook Makus, Bartscher, Sensa Nome en Novy.

Voor een goedkope inductie kookplaat of andere goedkope elektrische kookplaat kun je ook terecht bij Etna, Inventum, Zanusi, Indesit, Beko en Electrolux.


Kijk bovenaan voor de beste kookplaten uit de kookplaat test, of maak zelf een selectie in het overzicht met alle in Nederland beschikbare kookplaten om zo de voor jou beste kookplaat te vinden.

Zie ook: Meer beste keukenapparatuur uit de test


Samenvatting:
Bovenaan vind je de beste kookplaten uit de test en overzichten met alle goede inbouw kookplaten en vrijstaande kookplaten. Hieruit kun je makkelijk je persoonlijk beste kookplaat selecteren. Verder vind je hierboven tips voor bij het vinden van je beste inbouw kookplaat, beste vrijstaande kookplaat, beste gaskookplaat of beste elektrische kookplaat. Ook hebben we de beste inductie kookplaat met afzuiging uit de test.

Een reactie posten

2 Reacties

 1. Bij zowel de elektrische kookplaat test van het AD als van de Consumentenbond is de Bosch kookplaat als beste elektrische kookplaat getest. De beste geteste kookplaat is een Bosch inductie kookplaat van 80 cm met 5 kookzones. Ik vind deze testwinnaar wel wat aan de dure kant maar dat heb je nu eenmaal met een Bosch kookplaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Elmer van Leeuwen31 mei 2024 om 15:11

  Het kiezen van een kookplaat zou je tegenwoordig makkelijk kunnen noemen. Je komt altijd uit op een inductieplaat. Op gas koken is uit en een keramische elektrische kookplaat heeft alleen nadelen ten opzichte van inductie en wordt daarom ook bijna niet meer als inbouw aangeboden. Blijft dus alleen de inductie kookplaat over.

  En daar mag je rustig blij van worden want koken op inductie is efficiënt, je verspilt geen energie en je kookplaat is eerder op temperatuur. En ik vind het ook een voordeel dat je een inductie kookplaat makkelijk schoon kan maken. En de nadelen? Hoogstens heb je één of meer oude pannen die niet functioneren op inductie. Een pan voor een inductie kookplaat moet namelijk beschikken over een vlakke bodem die magnetisch is. Moderne pannen voldoen hier meestal aan omdat op inductie koken standaard begint te worden.

  Blijft over de inductie kookplaat die je kiest. Bij een inbouw kookplaat wordt de keuze al een stuk makkelijk omdat je nieuwe kookplaat moet passen. Dan hoef je je eigenlijk alleen nog maar druk te maken over de indeling. Over de indeling van de kookzones, het combineren van kookzones en de eventuele aanwezigheid van een boost functie. En natuurlijk het merk inductie kookplaat dat je kiest,

  Merken die bij de inductie kookplaat test goed scoren zijn AEG en Bosch. Bij de goedkopere merken scoren Etna en Zanussi goed.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.