Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste kookplaat test

Een belangrijk (nee, het belangrijkste!) apparaat in je keuken is de kookplaat. Dat is immers hetgeen waar je alle gerechten op bereid. Een goede reden om te kijken naar de beste kookplaten uit de test.

De beste kookplaten en niet de beste kookplaat, want er is een grote diversiteit in kookplaten, Hieronder vind je informatie over de verschillende soorten kookplaten en de beste kookplaten uit menig kookplaten test.

Beste kookplaten uit de test

We hebben de volgende testen van kookplaten voor je verzameld. Binnenkort kun je hier nog meer kookplaat testen vinden.Zie ook:


Overzicht alle kookplaten

Wil je weten wat er allemaal aan kookplaten te koop is? In het overzichten met alle kookplaten vind je ze allemaal. Circa 1.000 in totaal! Dit overzicht is gesplitst in overzichten met alle inbouw kookplaten en alle losse kookplaten / vrijstaande kookplaten.


Dat zijn veel goede kookplaten. Gelukkig kun je binnen dit overzicht goed en makkelijk selecteren. Vink al je wensen en eisen aan en alleen de kookplaten die voor jou de beste kookplaat zijn blijven over. Inclusief de actuele laagste winkelprijzen. Zo selecteer je heel makkelijk de voor jou beste kookplaat tegen de laagste prijs.

Informatie en tips kookplaat kopen

De beste kookplaat kiezen, het is zo makkelijk nog niet. Er zijn vele soorten kookplaten, dat blijkt wel uit het bovenstaande overzicht. Maar de keuze kun je een stuk makkelijker maken met de boven genoemde selectiemogelijkheden. Laten we eens naar enkele van de mogelijkheden kijken.

Is een gas kookplaat kopen nog verstandig?

Je hebt gaskookplaten, maar de verwachting is dat de overheid gas in de nabije toekomst flink duurder gaat maken. Sta je nu dus voor de keuze van een nieuw fornuis of kookplaat? Ga dan niet voor gas. Op termijn is elektrisch koken waarschijnlijk een betere keuze.

Inductie of keramisch koken?

Dan blijven inductie kookplaten, keramische kookplaten en traditioneel elektrische kookplaten over. Een keramische kookplaat maakt gebruik van elektrische verwarmingselementen onder een keramische glasplaat. Je herkent deze kookplaten aan de rode gloed als ze zijn opgewarmd. De kookplaat is kokend heet.

Bij een inductiekookplaat wordt niet de kookplaat maar de pan zelf verhit. Natuurlijk wordt de inductieplaat zelf ook warm, maar deze koelt snel af.

Bij keramisch koken duurt het 1 a 2 minuten voordat de pan warm wordt. Eerst moet de pit namelijk verhit worden. Bij een inductie kookplaat wordt de pit vrijwel meteen warm. Dit komt omdat een inductie kookplaat met magnetisme werkt. Een inductiekookplaat heeft niet meer dan 20 seconden nodig om warm te worden.

Een inductie kookplaat is ook energiezuiniger. Maar de energiepieken zijn juist hoger.

Inductie wordt gezien als het koken van nu en het koken van de toekomst. De voordelen van een inductie kookplaat zijn groter dan dat van keramisch koken. De meeste kookplaten die vandaag de dag verkocht worden zijn dan ook inductiekookplaten. Bij de bovenstaande tests is er dan ook veel aandacht voor inductiekookplaten. Daar vind je de beste inductie kookplaat en beste inductie kookplaten uit menig vergelijkende inductie kookplaat test.

Goedkope elektrische kookplaten

En dan zijn er nog de traditionele elektrische kookplaten. Dit zijn vaak goedkope kookplaten in aanschaf, maar het zijn duurdere kookplaten in het gebruik dan keramische kookplaten en inductie kookplaten. De traditionele elektrische kookplaten zijn namelijk minder energiezuinig.

Ook reageren traditioneel elektrische kookplaten langzamer als je temperatuur aanpast, wat vooral vervelend is als je de temperatuur lager moet zetten omdat het koken te hard gaat. De traditioneel elektrische kookplaten zijn dus minder goed dan keramische kookplaten en inductiekookplaten.

We kunnen wel stellen dat inductie kookplaten de beste kookplaten zijn. Van deze drie soorten elektrische kookplaten is het aanbod aan inductiekookplaten dan ook verreweg het grootst.

De prijzen van inductie kookplaten zijn sterk afhankelijk van het aantal pitten. De meest goedkope inductie kookplaten kosten rond de 30 euro, maar dan heb je een inductie kookplaat met slechts 1 kookzone (kookpit), meestal bedoeld voor mobiel gebruik, bijvoorbeeld op de camping.

Voor een volwaardige inductie kookplaat (inbouw), met 4 kookzones voor 4 pannen, ben je minimaal iets meer dan 200 euro kwijt.

Kookzones

Vier kookzones is standaard op een inductiekookplaat. Maar je hebt ook inductiekookplaten met 1, 2, 3 en 5 kookzones. Soms kun je van twee kookzones één langwerpige kookzone maken als dat nodig is. Men spreekt dan van een flexibele kookzone of flexzone. Een flexibele kookzone is handig als je een langwerpige schaal of braadslede op de kookplaat gebruikt. De beste inductie kookplaat beschikt over zo'n flexibele zone.

Aansluiten kookplaat

Bij het installeren van een kookplaat heb je te maken met fases. Dit heeft te maken met de hoeveelheid stroom die een kookplaat nodig heeft. Een kookplaat kan namelijk best veel stroom gebruiken. Vooral als je vier pitten gebruikt en / of een booster.

Is er sprake van een normaal stopcontact dan spreekt met over een 1-fase aansluiting. Zo'n standaard stroomaansluiting levert maximaal 3680 watt aan stroom. Dat is voldoende voor een gaskookplaat of een niet zo krachtige elektrische kookplaat. Voor de meeste inductie kookplaten is 1 fase echter niet genoeg.

De meeste inductie kookplaten hebben een 2-fase aansluiting nodig. Deze maken gebruik van twee stroomgroepen voor dubbel zo veel stroom. In de meterkast bevinden zich dan twee groepen naast elkaar die met één schakelaar te bedienen zijn. In de keuken bevindt zich dan een stopcontact met 5 openingen (een perilex stopcontact). Deze dubbele groep levert twee keer zoveel stroom (tot 7360 watt).

Heel zeldzaam zijn de inductie kookplaten die nog meer stroom nodig hebben. Deze hebben een 3 fase aansluiting nodig met 3 gekoppelde stroomgroepen. Ook deze fase maakt gebruik van een perilex stopcontact.

Kijk bovenaan voor de beste kookplaten uit de kookplaat test, of maak zelf een selectie in het overzicht met alle in Nederland beschikbare kookplaten om zo de voor jou beste kookplaat te vinden.

Zie ook: Meer beste keukenapparatuur uit de test

Samenvatting:
Bovenaan vind je de beste kookplaten uit de test en overzichten met alle goede inbouw kookplaten en vrijstaande kookplaten. Hieruit kun je makkelijk je persoonlijk beste kookplaat selecteren. Verder vind je hierboven tips voor bij het vinden van je beste inbouw kookplaat, beste vrijstaande kookplaat, beste gaskookplaat of beste elektrische kookplaat.

Recent

Recent Posts Widget
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

FAQ's

Blogroll

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Subscribe to Newsletter

Dit adres wordt alleen gebruikt om artikelen toe te mailen.