Header Ads Widget

Amazon Prime gratis

Beste kookpan uit de test en meer goede kookpannen

De beste kookpan uit de test, tips voor het vinden van je persoonlijk beste kookpan en aanbiedingen van kookpannen en kookpan sets.

Beste kookpan test

De kookpan is een weinig spectaculaire maar wel heel belangrijke pan. In iedere keuken zijn kookpannen te vinden. Kookpannen in verschillende formaten.


Kookpan, los of in een pannenset te koop

De kookpan is de pan waarin je aardappelen en groente kookt. In het keukenkastje staan meestal meerdere kookpannen. Een klein pannetje voor het koken van een eitje, een grotere kookpan voor het koken van aardappelen en groente en een grote kookpan voor het maken van soep (soeppan).

Een kookpan wordt vaak in een pannenset gekocht. Als kookpannen set, met kookpannen van verschillende maten, of als een gecombineerde pannenset, met bijvoorbeeld ook een steelpan, een koekenpan en andere pannen die iedereen nodig heeft.

Maar de kookpan wordt ook vaak los gekocht. Als vervanging voor een versleten kookpan of omdat je een extra kookpan van een betaalde maat nodig hebt. Hieronder vind je de beste kookpan uit de test in diverse formaten en hebben we overzichten met aanbiedingen van kookpannen.Beste kookpan en aanbiedingen andere goede kookpannen

Hieronder vind je zowel de beste kookpan uit de pannen test als aanbiedingen van nog veel meer goede kookpannen. Bij de aanbiedingen kun je kiezen tussen losse pannen of sets met gelijke kookpannen in verschillende maten.


BK kookpan set

BK kookpan setTips geschikte kookpan vinden

Maar als een pan als beste kookpan getest is wil dat nog niet zeggen dat dit voor jou ook de beste kookpan is. Misschien stel jij wel heel andere eisen aan je pan of pannenset. Daarom hier onder tips voor als je uit bovenstaande aanbiedingen zelf je beste kookpan wilt selecteren.

Het formaat van een kookpan

De Kookpan is er in veel maten. De kleinste kookpannetjes hebben een diameter van 12 cm en een inhoud van een halve liter. Ook een grotere inhoud komt voor bij  een kleine kookpan van 12 cm want dan is de pan wat hoger. Echt standaard maten komen namelijk niet voor bij de kookpan. Wel is de diagonaal in centimeters meestal een even maat.

De grootste standaard kookpannen hebben een doorsnede van 25 centimeter. Grotere maten komen ook incidenteel voor, maar dat zijn meestal kookpannen voor professioneel gebruik. Een grotere kookpan past namelijk moeilijk op de kookplaat in combinatie met andere pannen, en is dus voor thuis niet zo handig.

Wel kan er sprake zijn van een hoge kookpan met vele liters inhoud.

Kookpan sets

Bij een kookpan set gaat het vaak om drie, vier of kookpannen van verschillende maten, waarbij één van de pannen vaak een steelpan is. En meestal gaat het om kookpannen in de meest gangbare maten, van 14 t/m 20 cm. Voor kleinere en grotere maten kun je dan kiezen voor een uitgebreidere kookpannenset (met meer kookpannen) of je koopt er een gelijk ogende kookpan los bij. 

Sola kookpannen set

Sola kookpannen set

Maar ook voor deze maten is er geen standaard. Er zijn kookpannen sets met grotere en kleinere pannen. Bij de bovenstaande kookpan set aanbiedingen vind je ze allemaal en kun je goed een keuze maken.

Kookpan met glazen deksel

Een kookpan heeft een deksel nog. Let er bij een kookpan set wel op dat een eventuele steelpan soms wel en soms niet over een deksel beschikt!

Het deksel van de kookpan kan van hetzelfde materiaal als de pan zijn (RVS, staal, ijzer, aluminium) maar vaak ook is het kookpan deksel van glas gemaakt. Een glazen deksel is erg handig om het kookproces in de gaten te houden zonder het deksel op te tellen (waarbij er veel warmte en vocht ontsnapt). In een glazen deksel zitten echter meestal geen ventilatiegaatjes.

Magnetron bestendige kookpan

Als een kookpan in de magnetron kan kun je kliekjes direct vanuit de kookpan in de magnetron opwarmen. Zoals alle hier genoemde eigenschappen kun je bij de bovenstaande kookpan aanbiedingen jouw beste kookpan op deze eigenschap selecteren. 

Ook de oven bestendigheid kun je bij de kookpan aanbiedingen als eis opgeven.


Demeyere kookpan. Geschikt voor inductie, oven en vaatwasser

Demeyere kookpan. Geschikt voor inductie, oven en vaatwasser

Kookpan inductie

Hoewel je van een moderne pan zou mogen verwachten dat deze op inductie te gebruiken is, is dat niet altijd het geval. Het is heel zeldzaam dat een nieuwe kookpan niet op inductie kan, maar voor de zekerheid kun je deze eigenschap ook aanvinken bij het selecteren van je beste kookpan uit de aanbiedingen.

Vaatwasser bestendige kookpan

Dat geldt ook voor de vaatwasser bestendigheid. Een kookpan die niet in de vaatwasser kan is een uitzondering.

Kookpan met maatverdeling

Ook de aanwezigheid van een maatverdeling in de kookpan kun je als eis opgeven. Dit lijkt een kleinigheid, maar in de praktijk is zo'n maatverdeling soms heel handig tijdens het koken.


Tefal kookpan met schenk tuit en maat aanduiding

Tefal kookpan met schenk tuit, glazen deksel en maat aanduiding

Kookpan met schenktuit

Nog zo'n detail dat in de praktijk heel handig is. Bij een kookpan met schenktuit kun je aardappels en groente heel makkelijk en veilig afgieten.

Handvat kookpan

Let ook even op het materiaal van de handvatten van de kookpan (ook deze kun je bij de aanbiedingen als eis opgeven. Metalen / RVS handvatten worden vaak net zo heet als de pan zelf. Kunststof handvatten kun je wel beetpakken zonder keukenhandschoenen.

PFAS vrije kookpan

Als de kookpan over een anti aanbak laag beschikt is het belangrijk dat deze anti aanbak laag PFA vrij is. PFAS bevat schadelijke stoffen die je liever niet binnen krijgt. Ook op deze eigenschap kun je natuurlijk je beste kookpan uit de bovenstaande aanbiedingen selecteren.Goede kookpan merken

Heb je voorkeur voor één of meerdere fabrikanten van pannen? Ook het merk of merken kun je bij het selecteren van je beste kookpan opgeven. 

Goede merken voor een kookpan zijn BK, Tefal, Royal Swiss, Sola, KitchenAid, Demeyere, Brabantia en WMF. 

Maar bij de kookpan aanbiedingen vind je nog meer goede kookpannen.


Zie ook:

Onderwerp:
De kookpan is de standaard pan. Met kookpan kook je aardappelen, groente en andere etenswaren. Meestal heb je meerdere kookpannen in huis. Kookpannen koop je als losse kookpan of in een pannenset of kookpannen set. Hier de beste kookpannen uit de test, aanbiedingen van kookpannen en tips om je beste kookpan te vinden en deze beste kookpan goedkoop te kopen.

Een reactie posten

3 Reacties

 1. In tegenstelling tot bij een koekenpan wordt er bij het kopen van een kookpan of kookpannen set maar weinig aandacht aan het kiezen van de pan besteedt. Zonde, want van een goede kookpan heb je tientallen jaren plezier. Het is dus een belangrijke koop die best wat meer geld mag kosten want je schrijft de pan over hele lange tijd af. Koop dus niet klakkeloos de goedkoopste kookpan die je bij Blokker of de Action vind maar koop de voor jou beste kookpan of beste kookpannen set.

  Ook een goede kookpan of goede kookpannen set is goed te betalen. Ik heb een prima pannenset van BK met kookpannen in 4 maten plus een kookpan met steel. Kies voor een kookpan waarbij de handvatten goed aan de pan bevestigd zijn. Dit is het meest kwetsbare onderdeel van een kookpan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het verbaast mij dat ik mensen zo vaak zonder deksel op hun kookpan zie koken. Met deksel op de pan kan je de temperatuur veel lager zetten wat je veel energie (en energiekosten) scheelt. Maar een deksel op de kookpan komt ook de smaak van je eten ten goede. Een deksel op de kookpan is dus aan te raden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wil je je aluminium kookpan mooi houden gebruik dan geen metalen kookgerei maar siliconen kookgerei zoals lepels om in de pan te roeren. Dan maak je geen krassen in de kookpan. Gebruik ook nooit de schuurkant van een schuurspons om de pan schoon te maken, ook al is deze aangekoekt.

  Het best kan je een aluminium pan met de hand afwassen met een zachte spons. Iets meer werk dan de vaatwasser maar je kookpan blijft dan wel prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.