Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste mengkraan voor wastafel of douche

Eerder keken we naar de beste thermostaatkraan. Nu is de beste mengkraan aan de beurt. Kijk hier voor de beste mengkranen voor wastafel en douche.

Beste mengkraan test Grohe

Grohe mengkraan wastafel

Met een mengkraan mix je zelf het warme en koude water tot de gewenste temperatuur. Bij de klassieke mengkraan gaat dat via twee draaiknoppen (warm en koud), maar bij de moderne mengkranen gaat dat meestal met een hendel waarmee je ook de waterkracht regelt.


Beste mengkranen voor wastafel en douche

We kijken hier naar twee heel verschillende soorten mengkranen, namelijk de beste mengkranen voor de douche en de beste mengkranen voor de wastafel.


Zoals je bij bovenstaande overzichten kunt zien is de keuze uit wastafel mengkranen groter dan het aanbod aan douche mengkranen. Voor de douche wordt namelijk meestal gekozen voor een thermostaatkraan omdat deze douchekraan veiliger is. Doordat de thermostaat kraan een vaste temperatuur heeft is de kans op verbranden veel kleiner.

Liever een thermostaatkraan? Kijk dan bij de beste thermostaatkraan test.

Hieronder vind je meer tips voor het kiezen en goedkoop kopen van je beste mengkraan. Eerst voor de beste mengkraan wastafel, en daarna voor de beste douche mengkraan.

Grohe mengkraan wastafel

Grohe zwarte mengkraan wastafelBeste mengkraan wastafel kiezen

We beginnen met de mengkraan voor de wastafel. Hoewel er ook voor de wastafel thermostaatkranen zijn, zijn de meeste wastafelkranen een mengkraan.

Beste mengkraan wastafel fabrikant: Grohe

Mengkranen zijn er van vele merken en in diverse prijsklassen. Topper bij de wastafel mengkranen is Grohe. De Grohe mengkranen gelden de beste mengkranen voor de wastafel. Het grootste deel van de beste mengkranen wastafel uit bovenstaand overzicht bestaat dan ook uit Grohe wastafel kranen.

Een goedkope mengkraan is een Grohe mengkraan vaak niet, al zijn er ook Grohe mengkranen voor de wastafel die niet veel meer dan 50 euro kosten. Dit zijn prima wastafelkranen die er mooi en modern uitzien. Via een hendel bovenop de kraan regel je de mix van koud en warm water en de hoeveelheid water die de mengkraan geeft.

De goedkoopste Grohe wastafel mengkranen zijn laag (gemiddeld genomen geldt hoe hoger hoe duurder). Grohe biedt ook hoge wastafelkranen (hoge uitloop) van meer dan 200 euro.

Meer goede mengkranen voor de wastafel

Andere goede wastafel mengkraan merken zijn Hansgrohe en Schutte, maar het marktaandeel van deze fabrikanten blijft bij de mengkranen voor de wastafel ver achter bij Grohe.

Wateruitloop wastafelkraan

Waar moet je nog meer op letten als je een mengkraan voor een wastafel koopt? De uitloop van de mengkraan noemden we hier boven al.

De uitloop is de hoogte van de kraan. Niet van de waterkraan zelf, maar de hoogte vanaf het punt dat de mengkraan water geeft (tot aan de onderkant van de kraan). Soms is deze uitloop maar 5 cm. Dat is handig bij een kleine wastafel (bijvoorbeeld in een toilet) omdat het water minder spettert als het niet van een grote hoogte komt.

Er zijn ook veel hogere wastafel mengkranen, met een uitloop tot wel 35 cm of meer. Dat staat heel mooi aan een wastafel, maar het vergroot wel de kans op spetteren. Bovendien is een hoge wastafelkraan een stuk duurder.

Grohe mengkraan inbouw wastafel

Grohe mengkraan inbouw wastafel

Inbouw mengkraan wastafel

Verreweg de meeste mengkranen voor de wastafel zijn opbouw mengkranen. Een opbouw mengkraan plaats je boven de wateraansluiting op de wastafel. Wel zo makkelijk. 

Een inbouw mengkraan is in de muur ingebouwd. Meestal bestaat hij uit twee componenten, de waterkraan (met een lange hals om goed boven de wasbak uit te komen) en een bedieningshendel. Maar soms ook zitten kraan en bediening in één plateau dat je op de muur bevestigd (zoals bij bovenstaande Grohe inbouwkraan). Eigenlijk is dit dus maar deels een inbouwkraan.

1 of 2 handvatten of draaiknoppen

Zoals we al schreven meng je het water met een moderne mengkraan met één hendel voor warm en koud water. Door naar links of rechts te bewegen regel je de temperatuur. Mengkranen met een aparte knop of hendel voor warm water en koud water kom je niet veel meer tegen. Maar ze zijn er nog wel zoals je in het bovenstaande overzicht met beste mengkranen wastafel kunt zien.

Grohe mengkraan wastafel 2 knoppen

Grohe mengkraan wastafel 2 draaiknoppen


Zoek je de beste mengkraan voor bij een bad (een badmengkraan)? Kijk dan bij de beste badkraan test.Beste mengkraan douche

En dat de mengkraan voor de douche. Dit is een heel andere kraan om te zien. Mensen stellen aan deze mengkraan ook heel andere eisen. 

Bedienen met draaiknoppen of hendel

Zo wordt er bij de douche mengkraan wel vaak gekozen voor twee draaiknoppen om de temperatuur van het water te regelen. Onder de douche vinden mensen dat vaak plezieriger.


Grohe mengkraan douche

Grohe mengkraan douche (met draaiknoppen)

Beste mengkraan douche merken

Ook bjj de mengkranen voor de douche is Grohe de nummer één, al is de concurrentie hier groter. Ook Schütte, Handgrohe en Plieger maken goede douche mengkranen.

15 cm of 12 cm hartafstand

Bij een douchekraan is de hartafstand van belang. Dit is de afstand tussen de warm water aansluiting en de koud water aansluiting. 

De hartafstand van een mengkraan is 12 cm of 15 cm, waarbij 15 cm de meest standaard afstand is.


Tuscany douche mengkraan met kraan

Tuscany douche mengkraan met kraan uitloop

Douche mengkraan met kraan

Een mengkraan zonder kraan klinkt raar, maar de meeste douche mengkranen hebben alleen een uitloop naar de doucheslang. Wil je er een kraanuitloop bij, bijvoorbeeld voor een bad, dan kun je kiezen voor een douche mengkraan met kraan.


Kijk bovenaan voor alle beste mengkranen en aanbiedingen van deze beste mengkranen voor wastafel en douche.Meer beste kranen uit de test

Naast de mengkranen heb je ook andere soorten waterkranen. Bijvoorbeeld thermostaatkranen waarbij het water automatisch op de gewenste temperatuur gemixt wordt. En zo zijn er meer badkamerkranen en wastafelkranen. Van al deze kranen vind je hier onder de test,Onderwerp: 
De beste mengkraan douche en de beste mengkraan wastafel. Met aanbiedingen van alle goede mengkranen en tips voor het vinden en goedkoop kopen van je beste mengkraan voor wastafel of douche.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Ik vind het erg fijn als je met een mengkraan met één hendel waterkracht en watertemperatuur kunt regelen. Ik kan dat iedereen aanraden want het werkt sneller en plezieriger dan met aparte draaiknoppen.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.