Beste stoofpan en andere beste pannen om te stoven

De beste stoofpan en aanbiedingen van andere goede stoofpannen en braadpannen.

Een stoofpan is een pan waarin je eten langzaam gaar kunt stoven. Dit stoven wordt ook wel smoren, sudderen, braiseren of braden genoemd. Een stoofpan wordt daarom ook wel sudderpan, braadpan of smoorpan genoemd. Het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde soort pan.

Beste stoofpannen en stoofpan aanbiedingen

Hieronder kijken we naar de beste stoofpan en andere goede stoofpannen.


In het stoofpan aanbieding overzicht vind je ook alle specificaties, reviews, ervaringen en lage prijzen van alle stoofpannen. Tevens kun je via selectie mogelijkheden de voor jou beste stoofpan uit deze lijst selecteren.


Stoofpan BK

Stoofpan BK


Wat is stoven?

Bij stoven wordt vlees, vis, groente of ander voedsel eerst op hoge temperatuur aangebraden, en vervolgens wordt het op een (heel) lage temperatuur in alle rust gegaard. Dat garen kan wel enkele uren duren. 

Omdat de temperatuur daarbij onder het kookpunt blijft droogt het vlees of ander voedsel niet uit. Het blijft sappig en smaken komen bij stoven optimaal tot ontwikkeling.


Kenmerken van een goede stoofpan

Voor dat stoven is een speciaal pan (stoofpan, braadpan, sudderpan) nodig. Vaak is zo'n sudderpan vrij groot en breed en relatief ondiep. Een goede stoofpan biedt veel ruimte zodat grote stukken vlees (bijv. rollade) of gevogelte (een kip) er goed inpassen en lange tijd zonder toezicht op een lage temperatuur kunnen garen.

De stoofpan heeft vaak twee handvatten waaraan de pan kan worden opgetild. Dat is vaak ook nodig, want veel goede stoofpannen zijn van zware materialen als gietijzer, aardewerk of plaatstaal gemaakt waardoor de stoofpan zwaar is om te tillen.

Stoofpan voor inductie of elektrisch koken

Gebruik je een elektrisch fornuis of elektrische kookplaat, of een inductie kookplaat? Geen probleem de meeste stoofpannen zijn voor inductie of elektrisch koken geschikt. Maar niet allemaal, let er dus wel even op als je je beste stoofpan kiest.

Bij de bovenstaande aanbiedingen kun je aanvinken dat je een kookpan zoekt die geschikt is voor inductie en elektrisch koken. Zo weet je zeker dat jouw beste stoofpan voor je kookplaat geschikt is.

Stoofpan van gietijzer

Veel hobbykoks zweren bij een gietijzeren braadpan. Gietijzer is een heel goede geleider van warmte en dat is een zeer goede eigenschap voor een stoofpan. Als de pan heet is blijft deze namelijk heel goed warm, zonder dat het al te veel energie kost. 

Het nadeel van een pan van gietijzer is dat het opwarmen wat langer duurt, maar bij een stoofpan die gedurende lange tijd staat te stoven wordt dat nadeel ruimschoots gecompenseerd door het lage energieverbruik tijdens het stoven.


Stoofpan gietijzer Le Creuset

Stoofpan gietijzer Le CreusetOok verspreid de warmte bij een stoofpan van gietijzer zich heel goed over de pan zodat het gerecht heel gelijkmatig wordt verwarmd. Een stoofpan van gietijzer is ook sterk maar helaas ook zwaar van gewicht.

Vooral de gietijzeren stoofpannen van Le Creuset zijn heel populair en zeer goed van kwaliteit. Een Le Creuset stoofpan is een heel professionele stoofpan.

Ideale pan voor een stoofpot of stoofschotel

Natuurlijk is er geen betere pan voor een stoofpot of stoofschotel dan een goede stoofpan. Je kunt het stoofgerecht urenlang in de stoofpan laten sudderen waarbij de smaken zich perfect mengen. Een stoofpan met een dikke bodem is daar het best voor geschikt. 

Beste stoofpan merken

Le Creuset noemden we al, het topmerk in goede stoofpannen. Andere beste stoofpan fabrikanten zijn BK, Tefal, DeBuyer, Ruffoni, Swiss Diamond, Fissler, Bartcher, Staub, Rösle, WMF en Kockums. Voor een goede goedkope stoofpan kun je terecht bij de stoofpannen van MOA, Daumonet, Lite-Body, Haute Cuisine en Royalty Line.

Kijk voor de beste stoofpannen voor een stoofpot of stoofschotel bij de bovenstaande test van stoofpannen / braadpannen of selecteer zelf je beste stoofpan uit het overzicht met alle stoofpannen.


Zie ook:
 
Onderwerp:
In alle rust je gerechten smoren, stoven, sudderen, braiseren of braden kan met een goede stoofpan. Maak een heerlijke stoofpot of stoofschotel, of stoof je vlees heerlijk mals. Hier de beste stoofpan uit de test en aanbiedingen van alle goede stoofpannen. Kies uit dit stoofpan aanbieding overzicht via de selectie mogelijkheden de voor jou beste stoofpan.Een reactie posten

2 Reacties

  1. Mijn stalen BK Fortalit braadpan is een aanrader als je een echt goede stoofpan zoekt. Dit is een ouderwetse braadpan / stoofpan maar dat is in dit geval een compliment. Je kan er heel goed mee braden en stoven maar ook heel goed éénpans gerechten mee maken. Ik gebruik hem zelfs om met olie te frituren. En ik stoof er de heerlijkste pasta sauzen mee.

    Hij is makkelijk schoon te maken, ook met de afwasmachine. Deze pan is wel zwaar maar dat is ook een gevolg van de zeer goede kwaliteit van deze BK stoofpan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een gietijzeren pan kan ook in de oven. Stoven in de oven heeft mijn voorkeur omdat het minder snel aankoekt. En dan lekker lang laten stoven. Bij lekker stoofvlees of een stoofpot moet je nooit haast willen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.