De WiFi repeater is de meest gebruikte WiFi versterker. Hier de beste WiFi repeater uit de test en andere goede WiFi repeaters.

Een Wifi netwerk is erg handig omdat je thuis overal draadloos kunt internetten, maar de kwaliteit van een WiFi verbinding wil in uithoeken van het huis wel eens te wensen overlaten. Dan heb je bijvoorbeeld op zolder een slechte verbinding. Een WiFi repeater (WiFi versterker) kan dan uitkomst brengen. Maar wat is een goede WiFi repeater?
Een WiFi-repeater is een signaal-versterker die je op een plek plaatst tussen je WiFi modem/router en de plaats waar je goed bereik wilt hebben. De WiFi versterker (WiFi booster, Wifi range extender) steek je meestal in een stopcontact, en je plaatst hem daar waar je nog wel een goed bereik hebt. De repeater pakt het signaal op, versterkt deze, en stuurt het verbeterde signaal weer door.
Omdat veel mensen thuis geconfronteerd worden met trage WiFi in delen van hun woning of kantoor zijn er veel WiFi range extenders te koop. In het overzicht met aanbiedingen WiFi repeaters vind je circa 100 van deze WiFi versterkers.
Beste WiFi repeater test en andere goede WiFi repeaters
Kijk hier onder voor de beste WiFi repeater uit de test in iedere klasse, en voor meer goede WiFi repeaters.

Netgear WiFi repeater
Andere manieren om een WiFi signaal te versterken
Naast de WiFi repeater (ook wel WiFi range extender of WiFi booster genoemd) zijn er meer manieren om een WiFi signaal te versterken of om snellere WiFi toegang te krijgen op plaatsen in huis of op kantoor waar de draadloze verbinding wat te wensen overlaat. Bijvoorbeeld een mesh router. power line of een access point.
Hieronder de beste WiFi apparatuur in die vorm.
Het nadeel van een Wifi repeater
Een WiFi repeater pakt een WiFi signaal op en geeft dat weer in de optimale sterkte door. Maar dat uitgaande signaal kan nooit sneller zijn dat het signaal dat de WiFi repeater binnen krijgt. Als de signaal sterkte bijvoorbeeld 50% is, is dat de basis voor het nieuwe signaal. Daarom moet je een WiFi repeater nooit te ver van de router af plaatsen, het signaal moet op de plek van de WiFi repeater nog wel sterk genoeg zijn. Om grotere afstanden te overbruggen heb je dus misschien wel meer WiFi versterkers nodig.
Een standaard WiFi repeater halveert sowieso de snelheid. Dit omdat deze zowel moet ontvangen als zenden. Een mesh WiFi repeater heeft dit nadeel niet.
Andere oplossingen zoals een accesspoint (die je bij de bovenstaande WiFi versterker test vindt) zenden het signaal wel in de volle 100% uit, maar deze hebben weer als nadeel dat ze niet geheel draadloos zijn (de verbinding tussen router en access point is bedraad.
Het voordeel van een WiFi repeater is dat deze WiFi versterker geheel draadloos werkt.
Powerline WiFi repeater
Een oplossing kan een powerline WiFi repeater zijn. Een powerline WiFi repeater staat niet draadloos met de de router / modem in contact maar je hoeft ook geen netwerk kabel te trekken. Powerline gebruikt namelijk het stroomnet in huis om de data door te geven. Je verbindt modem / router via een powerline adapter met een stopcontact, en elders in huis of op kantoor prik je een powerline Wifi repeater in een ander stopcontact. De powerline WiFi repeater krijgt het netwerksignaal op (vrijwel) volledige snelheid binnen en stuurt deze via Wifi de ether in.

Devolo powerline WiFi repeater
Meer informatie en de beste WiFi adapters voor powerline hier onder.
WiFi repeater voor het stopcontact
Let goed op dat een WiFi powerline repeater niet hetzelfde is als een WiFi repeater die je in het stopcontact steekt. Veel standaard WiFi repeater steek je namelijk ook in het stopcontact, maar dit is alleen voor de stroom. Let er bij de beschrijving dus goed op of de WiFi repeater powerline gebruikt als je daar prijs op stelt.
WiFi repeater met Ethernet
Ethernet is bedraad internet. Veel goede WiFi repeaters beschikken over één of meer ethernet poorten zodat je er ook bekabeld apparatuur op aan kunt sluiten. Bijvoorbeeld een netwerk printer, of een NAS voor de opslag van netwerk bestanden. Ethernet is altijd sneller en stabieler dan een draadloze netwerkverbinding.

AVM Fritz! WiFi repeater voor stopcontact (geen powerline)
Dual band WiFi repeater
De meeste routers kennen dual band. Ze zenden op twee golflengtes uit en creëren zodoende in feite twee draadloze netwerken die in elkaar niet in de weg zitten. Een goede WiFi repeater ondersteunt ook dual band zodat de repeater beide netwerken kan ontvangen en versterken.
Nog beter is simultaneous dual band. Een simultaneous dual band WiFi repeater gebruikt gelijktijdig beide banden (2,4 Ghz en 5 Ghz) waardoor hogere snelheden mogelijk zijn en er minder storing is. Je moet ook dit geval wel beschikken over een dual band router (is tegenwoordig standaard) of een tri band router.
Een tri band router gebruikt ook de zeer snelle 60 Ghz band. Er zijn ook tri band WiFi repeaters, maar omdat tri band maar over een afstand van een paar meter werkt is deze techniek niet zo relevant voor een WiFi repeater.
Beste WiFi repeater merken
In de WiFi repeater test bovenaan kun je zien wat momenteel de beste WiFi repeater is. Een goed merk voor een WiFi repeater is TP-Link. Andere goede WiFi repeater merken zijn Netgear, AVM (Fritz), Asus en D-Link. Daarnaast zijn er nog vele andere fabrikanten die vaak goedkope repeaters maken.
Kijk voor alle prijzen en mogelijkheden bij de bovenstaande WiFi repeater aanbiedingen.
Zie ook:
Onderwerp:
De WiFi repeater is de meest eenvoudige en goedkope WiFi versterker, Hier de beste WiFi repeater uit de test en aanbiedingen van andere goede WiFi adapters om overal in huis een goede WiFi verbinding te hebben.