Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste frituurpan (friteuse voor frituren in olie)

Kijk hier voor alle beste frituurpannen voor het frituren van friet en snacks in olie.


Hoewel veel friteuses die tegenwoordig gekocht worden zijn hete lucht friteuses (airfryers), is de rol van de "gouwe ouwe" frituurpan absoluut niet uitgespeeld. Integendeel! Heel veel mensen geven de voorkeur aan krokante friet en andere snacks uit de olie. Daarom hier aandacht voor de beste frituurpannen.


Wat is de beste frituurpan voor frituren in olie?

Kijk bij de beste frituurpannen hier onder voor de beste frituurpannen uit de test alle frituurpannen met een waardering van 5 sterren. Het betreft allemaal goede frituurpannen voor het frituren met olie. 

Zoek je een hete lucht friteuse (vaak airfryer genoemd), kijk dan bij "meer beste friteuses uit de test". Daar vind je de beste frituurpannen uit andere tests.


Bij de bovenstaande beste frituurpannen vind je  niet één beste frituurpan, maar meerdere beste frituurpannen.  Het scheelt namelijk nogal of je in de schuur of in de keuken frituurt, en of je de frituurpan alleen gebruikt voor af en toe een kroketje bij de lunch of dat je er een groot gezin mee wilt voeden. 

Niet altijd worden dezelfde eisen gesteld aan de beste frituurpan, en natuurlijk wil je niet veel extra betalen voor een dure friteuse met functies die je toch niet nodig hebt.Aanbiedingen friteuses beste winkels

Hier boven vind je heel veel goede frituurpannen voor het frituren in olie. Wil je meer frituurpannen zien. Kijk dan op Beste Friteuse Kopen voor de frituurpan aanbiedingen van de beste en goedkoopste winkels die friteuses verkopen (zowel olie frituurpannen als aitfryers).

Hieronder hebben we tips voor het selecteren van je beste frituurpan uit het grote aanbod aan olie friteuses.


Tefal frituurpan

Tefal frituurpan olieTips beste frituurpan vinden

In het overzicht hierboven vind je meerdere beste frituurpannen. Heb je slechts een kleine capaciteit nodig en vind je het vrijkomen van frituurlucht niet erg, omdat je bijvoorbeeld in de schuur of buiten frituurt, dan is een eenvoudige friteuse van een euro of 30 voor jou misschien al de beste friteuse.

Voor grote gezinnen, en voor mensen die graag in huis willen frituren gelden echter andere maatstaven. Die komen dan uit op een goede frituurpan als de Tefal Mega Friteuse die 2 kilo friet in één keer kan frituren en die over een  goed geurfilter beschikt.

Hieronder vind je tips voor het vinden van je beste frituurpan.

Grote frituurpan of kleine frituurpan?
Voor hoeveel personen wil je frituren? De capaciteit is natuurlijk erg belangrijk bij het kiezen van de voor jou beste frituurpan. Voor bitterballen en kroketten maakt de capaciteit minder uit, maar als je voor meerdere personen friet wilt bakken heb je wel de nodige ruimte in de frituurpan nodig.

In de bovenstaande keuzehulp (op Beste Friteuse Kopen) en in de lijst met beste frituurpannen (5 sterren) vind je zowel grote frituurpannen als kleine frituurpannen. Ja kan er het aantal personen selecteren waarvoor je wilt frituren, maar je kunt dit ook zelf berekenen. Kijk daarvoor naar het maximaal laadvermogen, en deel dat door 250 gram (een gemiddelde portie friet). Dan weet je hoeveel porties friet je in één keer kunt frituren.

De capaciteit van een frituurpan wordt vaak in liters uitgedrukt (de hoeveelheid frituurolie). Een kleine frituurpan kan soms maar 1,5 liter frituurolie bevatten (goed voor maximaal 3 porties friet). Een gemiddeld gezin kan vaak volstaan met een frituurpan van 2,5 liter, maar de meeste frituurpannen die gekocht worden hebben een capaciteit tussen de 2,5 liter en 5 liter. Deze frituurpannen zijn beter geschikt voor een feestje of als je eters op bezoek hebt.

Een grote frituurpan met een inhoud van meer dan 5 liter olie kan ook. Dit is de beste frituurpan voor een groot gezelschap. Bij Beste Friteuse Kopen en bij de beste frituurpannen kun je de frituurpannen op formaat selecteren.

Het geurfilter van een frituurpan
Je kunt er ook selecteren of je frituurpan over een geurfilter moet beschikken. Wil je in huis met olie frituren dan is de aanwezigheid van een geurfilter erg belangrijk.  Dit filter kan een groot deel van de geur uit de stoom wegfilteren, al zal je altijd wel wat blijven ruiken. Maar een goede frituurpan met geurfilter is voor gebruik in huis zeker aan te raden.

Frituurpan met koele wand
Beschikt de frituurpan over een dubbele wand, waardoor de buitenkant koel blijft, dan is de frituurpan een stuk veiliger. Vooral een voordeel als er kinderen in de buurt zijn, al moet je die natuurlijk altijd ver uit de buurt van de frituurpan houden. Ook veiliger voor kinderen is een frituurpan die je goed kunt afsluiten.

Dubbele frituurpan
Gebruik je een frituurpan alleen voor friet of alleen voor gepaneerde snacks zoals bitterballen en kroketten dat is het frituren in één pan absoluut geen probleem. Maar combineer je beide soorten snacks, dan is een frituurpan met twee gescheiden bakken een echte aanrader. Je gebruikt bij een dubbele frituurpan dan de ene bak dan voor de ene soort snack en de andere bak voor de andere snack. 

Zo blijft bijvoorbeeld je friet mooi schoon, en je kan de olie per bak verversen. Natuurlijk is de capaciteit per bak lager, tenzij je kiest voor een dubbel zo grote frituurpan.

Zoek je een grote frituurpan? Een grote frituurpan voor het bereiden van 1 soort snack, zoals een flinke portie friet voor een groot gezin? Dan hoeft de grote frituurpan geen dubbele frituurpan te zijn. Je hebt ook frituurpannen met één grote bak waarin je in één keer een grote hoeveelheid friet kunt frituren. Dit is ideaal voor grote gezinnen of voor verjaardagen en andere feestjes. Bij een inhoud van 5 a 10 liter wordt er gesproken over een grote frituurpan.

Onderhoud frituurpan met olie
Onderhoud en schoonmaken is ook een belangrijk onderdeel voor het kiezen van de voor jou beste frituurpan. Het is daarbij handig als veel losse onderdelen van de friteuse in de vaatwasser kunnen. Maar het scheelt natuurlijk ook als de frituurpan niet zo vaak verschoont hoeft te worden. 

Daarvoor zorgt een filter tegen kruimels, maar ook een koude zone waar de restjes in terecht komen. Deze frituurpannen beschikken over een uitneembare binnenpan waarmee je het afval makkelijk kunt afvoeren.

Op deze eigenschappen kun je je beste frituurpan in de bovenstaande lijst met beste frituurpannen selecteren.

Princess frituurpan

Kleine frituurpan Princess (1,5 liter)


Veilige frituurpan
De veiligheid is van een frituurpan is heel belangrijk in verband met de kokend hete olie. Voor een gezin met kleine kinderen, maar ook voor de volwassen frituurkok zelf.

Natuurlijk moet je kinderen uit de buurt van de frituurpan houden, maar mocht een kindje aan je aandacht ontsnappen dan is het toch fijn als de frituurpan goed afgesloten is en over een koude wand beschikt.

Ook een overhittingsbeveiliging draagt bij aan een veilige frituurpan. Ook op deze eigenschap kun je in het bovenstaande beste frituurpan overzicht  selecteren.

Meer selectiemogelijkheden
En zo kun je in het beste frituurpan overzicht en bij de keuzehulp op Beste Friteuse Kopen nog op veel meer specificaties selecteren. Op eigenschappen als de aanwezigheid van een kijkvenster (handig bij een afsluitbare frituurpan), een uitneembare pan, een inklapbaar handvat, een timer, een display, en nog veel meer. Ook kun je er veel uitleg, reviews, tests en gebruikerservaringen lezen.Beste frituurpan merken

Ondanks de populariteit van de airfryer (de hete lucht frituurpan) worden er nog heel veel frituurpannen voor het frituren in olie gemaakt en verkocht.  Hieronder een overzicht van de beste frituurpan fabrikanten:

Tefal frituurpan

Marktleider in frituurpannen is Tefal. Volgens velen is Tefal het beste frituurpan merk. Tefal maakt geen goedkope frituurpannen maar frituurpannen voor een goed frituur resultaat, met knapperige friet en snacks, die veilig zijn, plezierig om mee te werken en geen geur afgeven en zuinig zijn met stroom. Kortom goede frituurpannen!

De Tefal Filtra Pro is hun meest eenvoudige (en meest voordelige) frituurpan, gevolgd door de Super Uno en de bijzonder goede Tefal Oleoclean Pro frituurpan. Kijk bij de aanbiedingen voor de prijzen en specificaties.

Princess frituurpan

Princess behoort ook tot de beste frituurpan merken met een reeks eenvoudige olie frituurpannen die een stuk goedkoper zijn dan de Tefal frituurpannen, maar ook eenvoudiger. Wel heeft Princess dubbele frituurpannen met een inhoud van 5 en 6 liter en er is ook een mini-frituurpan van nauwelijks meer dan een liter die goed geschikt is als bijvoorbeeld een friteuse op de camping.


Dubbele frituurpan Princess


Dubbele frituurpan Princess

Fritel frituurpan

Een bedrijf dat Fritel heet moet wel goede frituurpannen maken. Fritel is een Belgische fabrikant die tegenwoordig veel keukenapparatuur maakt, maar de frietpan was hun eerste, en nog steeds belangrijkste product. 

Fritel biedt dan ook een hele reeks friteuses die onderverdeeld zijn in series als de Fritel FR (een standaard frituurpan), de Fun Friteuse (een frituurpan die tevens als fondue te gebruiken is), de A101 (de meest goedkope frituurpan van Fritel) en de Fitel Turbo SF (een moderne frituurpan die zowel in een rond als rechthoekig design te koop is). Maar de beste Fritel frituurpannen zijn de Fritel Frytastic (een professionele frituurpan met dubbel verwarmingselement en elektrische aansturing) en de Fritel Profi (met het Covering System reinigingssysteem en verkrijgbaar als enkele en dubbele friteuse).

FriFri frituurpan

FriFri is een met Fritel vergelijkbare Belgische frituurpan fabrikant. FriFri is nog meer in friteuses gespecialiseerd (ze maken vooral friteuses en wafelijzers) en FriFri geldt dan ook als één van de beste frituurpan merken. FriFri frietpannen zijn er in diverse formaten en vormen, waaronder ook een dubbele frituurpan (de FriFri Dubbele Kuip friteuse) en een mini frituurpan. 

Inventum frituurpan

Ook Inventum mag tot de beste frituurpan fabrikanten gerekend worden, met frituurpannen van 2.5, 3, 4 en 5 liter. Een interessante Inventum frituurpan is de 5 liter frituurpan die zowel met 1 mand als met 2 mandjes gebruikt kan worden.  

Tomado frituurpan

Zoek je een goedkope frituurpan? Kijk dan bij de aanbiedingen bovenaan bij de Tomado frituurpannen, deze zijn al vanaf een uur of 30 verkrijgbaar (winkelprijs met korting). Voor dat geld heb je een enkele 3 liter frituurpan. Maar Tomado heeft ook goedkope dubbele frituurpannen. Ook deze vind je bij de frituurpan aanbiedingen boven. 

Brabantia frituurpan

Ook populair in Nederland is de Brabantia frituurpan. Dit is een eenvoudige maar betrouwbare 2200 Watt 4 liter frituurpan in een stevige RVS behuizing. Kijk bij de aanbiedingen voor de prijs en specificaties.

Domo frituurpan

België maakt zijn frituur reputatie echt waar want naast FriFi en Fritel behoort ook het Belgische Domo tot de beste frituurpan makers. De Domo frituurpan is verkrijgbaar i capaciteiten van 2.5 liter, 3 liter, 4 liter en 4.5 liter. Ook heb je versies met en zonder kijkvenster.

Meer frituurpan merken

Andere merken die frituurpannen bieden zijn onder andere Tristar, Bestron, DeLonghi, BK en MOA. Bij de aanbiedingen bovenaan vind de al deze (en andere) frituurpannen.

Een frituurpan kun je goedkoop kopen in de winkels van Blokker, Action en Mediamarkt, maar bij het bovenstaande beste frituurpannen overzicht heb je niet alleen veel meer keuze, maar kun je de frituurpan vaak ook goedkoper kopen.

Bovenaan vind je de beste frituurpannen,, meer testen van friteuses en de genoemde keuzehulp om je beste frituurpan te kiezen.


Tristar frituurpan

Tristar frituurpanFrituren in olie of vet

Frituren met een frituurpan kan met olie, vloeibaar vet of met hard vet. Meestal wordt frituurolie gebruikt. Om te frituren moet een plantaardige olie gebruikt worden die neutraal van smaak en geur is.

Zonnebloemolie, pindaolie en sojaolie zijn heel geschikt. De flessen frituurolie of vloeibaar frituurvet die je in de supermarkt koopt zijn vaak een mix van dit soort neutraal smakende oliën. Omdat ieder soort olie zijn eigen bak eigenschappen heeft is een juiste mix belangrijk om optimaal te frituren. 

Fabrikanten gebruiken in hun mix zoveel mogelijk zonnebloemolie omdat dit het meest goedkope plantaardige olie is.

Omdat dit plantaardige oliën betreft (die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren) is dit frituurvet of frituurolie een verantwoorde keuze. De verzuren verlagen het cholesterolgehalte en verminderen zodoende de kans op hart- en vaatziekten.

Hard vet (vast vet)  is een heel ander verhaal. Deze blokken zijn gemaakt van dierlijk vet (meestal rundervet) en bevatten veel verzadigd vet. Daarom zijn deze blokken vet ongezond en worden dan ook nauwelijks nog gebruikt om in te frituren.

Tips frituren in olie

 • Vul nooit de gebruikte olie aan met schone verse olie. De oude olie kan dan ranzig worden en bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen in je frituurolie.
   
 • Vervang de frituurolie na 5 tot 7 keer gebruik, of eerder als de olie gaat ruiken, donker of stroperig wordt. Ook walmen en schuimen zijn signalen dat de frituurolie vuil en ongezond wordt.
   
 • Frituren met extra verge olijfolie wordt afgeraden. Deze olie geeft schadelijk stoffen bij hoge verhitting. Dure olijfolie is dus minder gezond om in te frituren dan goedkope olijfolie.

Zie ook:

Heb jij goede ervaringen met een olie-friteuse of juist een slechte ervaring met een frituurpan? Bij de reacties hier onder kun je al je ervaringen, maar ook tips, vragen en opmerkingen kwijt.


Onderwerpen:
Wat zijn de beste frituurpannen voor frituren in olie? Kijk hier boven voor alle beste frituurpannen (5 sterren) en voor de beste frituurpannen uit testen van experts. Bij deze friteuse testen vind je ook de beste airfryers (beste hetelucht friteuses) uit de test.

Een reactie posten

2 Reacties

 1. Ik adviseer een Fritel frituurpan. In Nederland minder bekend dan in frietland België maar dit zijn echt de beste frituurpannen. De Fritel frituurpan is ook best getest door de consumentenbond in België en Nederland. Ik ben erg tevreden over mij Fritel frituurpan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Frituur uit de olie smaakt zoveel beter dan uit de airfryer! Lekkere krokante frietjes en een stevige kroket. Ik loop wel een rondje extra.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.