Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste kolomboormachine (tafelboormachine, tafelkolomboormachine)

Op zoek naar de beste kolomboor machine (tafelboormachine)? Hier vind je de beste kolomboormachine uit de test en andere goede kolomboormachines / tafelkolomboormachines.

Beste kolomboormachine test Bosch

Een kolomboormachine (kolomboor, tafelboormachine, tafelkolomboormachine) is een heel specifieke boormachine. Een kolomboormachine plaats je op een werkbank of tafel en gebruik je om loodrecht heel precies te boren. Hier de beste kolomboormachine / beste tafelboormachine en andere goede kolomboormachines.

Op een kolomboormachine kun je voor je gaat boren heel nauwkeurig de boordiepte instellen. Vervolgens laat je deze loodrecht zakken. Ook voor het heel precies boren in harde materialen als staal en hardhout is een goede kolomboormachine heel geschikt.


Dit zijn de beste kolomboormachines 

Hieronder vind je de beste kolomboormachines (4 of 5 sterren) en een overzicht met alle tafelboormachines waaruit je makkelijk je persoonlijk beste tafelboormachine kunt filteren.


Boormachine KeuzehulpMeer goede kolomboormachines

Nog meer goede tafelboormachines vind je hier onder. In dit overzicht staan de gegevens (inclusief specificaties, reviews en prijzen) van circa 150 van deze tafelkolomboormachines.

Nog meer boormachines (alle soorten) vind je bij de aanbiedingen van de beste en goedkoopste winkels.


Hieronder geven we we tips voor bij het kiezen van je beste kolomboor machine / beste tafelboormachine.Huvema tafelboormachine / kolomboormachine

Huvema tafelboormachine
Is er verschil tussen een kolomboormachine en een tafelboormachine?

Ik gebruik hier de termen kolomboormachine, tafelboormachine en tafelkolomboormachine door elkaar. Er is namelijk geen verschil tussen deze drie benamingen. Het betreft het zelfde soort boormachine

De kolomboor heeft zijn naam aan de kolom vorm van de boormachine te danken, de termen tafelboormachine en tafelkolomboormachine  zijn afgeleid van het feit dat je deze boormachine niet vanuit de hand gebruikt maar op een tafel. Het is echter hetzelfde gereedschap.Uitleg en demonstratie kolomboormachine
Wat is een kolomboormachine / tafelboormachine?

Maar wat is een kolomboormachine precies? En waar gebruik je zo'n tafelboormachine voor? Dat zal ik hier onder uitleggen.

Een kolom boormachine gebruik je om kaarsrecht een gat in een plaat of voorwerp te boren. Je moet dit voorwerp wel op tafel onder de boor kunnen leggen (de kolomboormachine moet hoog genoeg zijn). Je stelt de diepte van het gat tot op de mm in, en ook de snelheid van het boren kun je van tevoren instellen.

Vervolgens boor je recht naar beneden waarbij je niet op de boormachine hoeft de duwen. De kolomboormachine doet het werk voor je. Heel recht, heel precies en als de gewenste diepte is bereikt stopt het boren.


Kolomboormachine tafelboormachine Powerplus

Kolomboormachine / tafelboormachine PowerplusTips beste kolomboormachine kiezen

Boren in verschillende materialen

In bovenstaande overzichten kun je aangeven in wat voor materialen je met de kolomboor wil kunnen boren. Met niet alle kolomboormachines kun je in alle materialen boren.

Voor staal moet je met een laag toerental kunnen boren, anders kan het staal beschadigd raken. Iedere goede kolomboormachine kan in staal of hout boren. Gips, zacht steen, tegels en baksteen is niet altijd mogelijk. Let hier op bij het kiezen van je beste kolomboormachine.

Bij de beste kolomboormachine voor het boren in beton is een roteer en klopfunctie aanwezig. De klopfunctie is ook belangrijk bij het boren in metselwerk.

De boorkop van de kolomboormachine

Met een snelspan boorkop draai je de boorkop handmatig vast. Met een tandkrans boorkop doe je dat met een sleutel.

De meeste kolomboormachines / tafelboormachines beschikken over een snelspan boorkop.

De kolomboormachine motor

De aller beste kolomboormachine beschikt over een koolborstelloze motor. Een kolomboormachine met koolborstelloze motor gaat namelijk langer mee omdat de boormachine minder warm wordt. Een koolborstelloze geeft namelijk minder wrijving. Ook gebruikt zo'n tafelboormachine minder stroom wat bij een accu kolomboormachine een groot voordeel is.

Ook is een kolomboormachine met koolborstelloze motor constanter in toerental.

De kracht van de motor van een tafelboormachine / kolomboor wordt in watts uitgedrukt. Boven de 800 watt spreekt men van een krachtige kolomboormachine waarmee je goed in beton of metaal kunt boren.


Kolomboormachine tafelboormachine Scheppach

Kolomboormachine tafelboormachine Scheppach

Boordiepte kolomboormachine

Let er bij het kiezen van je beste kolomboormachine / beste tafelboormachine goed op of de boordiepte van de kolomboor voldoende is. De boordiepte bij hout en de boordiepte bij steen kunnen van elkaar verschillen.
 

Boorrichting

Met een tafelboormachine boor je in principe recht naar beneden, maar bij sommige van de beste kolomboormachines kun je de tafel van de kolomboor zodanig stellen dat je ook schuin kunt boren.

Goede kolomboormachines

Lang niet alle fabrikanten van boormachines hebben ook kolomboormachines in hun collectie. Goede merken waarbij dat wel het geval is zijn Makita, Bosch, Powerplus, Airpress, Scheppach, Ferm, Kinzo en Einhell.

Heel professionele en bijzonder goede kolomboormachines worden gemaakt door HBM, Contimac en Huvema, maar deze beste tafelboormachines zijn geen goedkope kolomboormachines.

Bij de overzichten van alle tafelkolomboormachines bovenaan zijn al deze goede kolomboormachines / goede tafelboormachines te vinden.

Heb je zelf ervaringen met een kolomboormachine? Dan lezen de bezoekers van TestResults.nl en ik deze graag. Al je ervaringen (goed of slecht), tips, vragen en opmerkingen kun je onderaan bij de reacties op dit artikel plaatsen.

Meer beste boormachines


Foto bovenaan: Kolomboormachine Bosch


Onderwerp:
Op deze pagina vind je de beste kolomboormachines / beste tafelboormachines uit de test en andere goede kolomboormachines. Verder geven we hier tips voor bij het vinden en kopen van je persoonlijk beste kolomboormachine / beste tafelboormachine.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Ik heb een Bosch PBD 40 kolomboormachine. Dit is niet de goedkoopste kolomboor maar dat merk je wel. Het verschil is erg groot in het voordeel van deze Bosch kolomboormachine. Dat begint al met de gebruikte materialen. De kap is van robuust kunststof en er wordt veel gebruik gemaakt van aluminium en andere goede materialen. Ook beschikt deze kolomboormachine over een boorkolom van 710W terwijl veel goedkopere kolomboren 500 W zijn.

    Verder zijn hoge en lage snelheden apart makkelijk te regelen en ook de rest van de bediening gaat soepel. Het display geeft heel veel informatie over snelheid, diepte, enz. Je kan er heel precies mee boren tot op de exacte diepte die je wil.

    Ik vind het wel een nadeel dat deze goede kolomboormachine niet overweg kan met boortjes kleiner dan 1.5mm.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.