Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Veilige fietshelm

Een fietshelm tijdens het fietsen gebruiken heeft alleen zin als het een veilige fietshelm betreft. Maar wanneer is een fietshelm een veilige helm? Hier vertel ik waar je op moet letten.

Deze tips hebben betrekking op alle soorten fietshelmen, Voor volwassenen en kinderen, voor gebruik op de stadsfiets, e-bike, mountainbike of racefiets.

Tip: Zoek je de beste fietshelmen van dit moment? Kijk dan bij de beste fietshelmen uit de test.
Veilige fietshelm

Het keurmerk voor een veilige fietshelm

De beste indicatie of een fietshelm veilig is, is het keurmerk. Alleen veilige fietshelmen, die aan de EN 1078-norm voldoen, mogen het CE logo dragen. De EN 1078-norm is de Europese veiligheidsnorm voor fietshelmen (maar ook voor helmen voor bij het skateboarden en rolschaatsen). Een helm met deze norm voldoet aan de minimaal gestelde eisen op onderstaande gebieden:

  • Schokabsorptie bij een val.
  • Sterkte van de buitenschaal.
  • Veiligheid en sluiting van de kinband.
  • Voldoende zichtveld voor de drager.

Bij een fietshelm met een CE logo, die dus voldoet aan de EN 1078-norm, weet je zeker dat je een veilige fietshelm gebruikt, al zijn dit dus wel de minimale eisen om veilig genoemd te worden.

Een extra veilige MIPS fietshelm

De betere fietshelmen beschikken namelijk over de MIPS techniek, die voor extra veiligheid zorgt. Het nadeel is wel dat deze fietshelmen wat duurder zijn. Maar aangezien je een fietshelm voor de veiligheid draagt is het niet verstandig om op de kosten te besparen.

Een MIPS-fietshelm is een helm met een extra beweeglijke laag binnenin die meebeweegt bij een val. Deze laag (Multi-directional Impact Protection System, oftwel MIPS) vermindert de rotatiekrachten op de hersenen bij een schuine klap, wat de kans op hersenletsel verkleint. Het biedt extra bescherming ten opzichte van gewone helmen, vooral bij valpartijen waarbij je niet recht op het hoofd valt.

Tips: Kijk hier voor goede MIPS fietshelmen


Veilige fietshelm voor op de e-bike

Voor een (gewone) elektrische fiets geldt dezelfde veiligheidsnorm. Hoewel de snelheden op een e-bike hoger liggen (tot maximaal 25 km per uur) en daardoor de impact van een val groter kan zijn voldoen alle EN 1078 fietshelmen aan minimum eisen. Maar het is wel verstandig om extra goed naar een e-bike helm te kijken. Ik adviseer op de e-bike een MIPS fietshelm die een goede bescherming van het achterhoofd biedt.

Voor de speed pedelec (snelle e-bike, speed e-bike) worden wel speciale eisen aan de fietshelm gesteld. Voor de wet zijn dit namelijk bromfietsen. Je moet op de fast e-bike een speciale speed pedelec helm gebruiken die voldoet aan de strengere NTA 8776-norm. Deze helmen bieden een groter beschermingsoppervlak (vooral bij de slapen en achterkant) en beschermen het hoofd beter bij een val met hoge snelheid.

Tip: Kijk bij de beste speed pedelec helm test voor de beste fietshelmen voor op de speed pedelec.

Veilige fietshelm voor op de racefiets of mountainbike

Voor de mountainbike en de racefiets worden er wettelijk geen extra veiligheidseisen gesteld. Ook voor deze sporthelmen geldt de EN 1078 fietshelm norm. Maar om een helm ook comfortabel tijdens eht sporten te kunnen gebruiken zijn er wel wat aanvullende eisen die aan een mountainbikehelm of racefietshelm kunnen worden gesteld.

Een lichte fietshelm, gemaakt van lichte materialen, is wel zo plezierig voor de wielrenner of mountainbiker. Ook moet de fietshelm goed ventileren om transpiratie bij inspanningen tegen te gaan. En voor de snelheid is een aerodynamische vorm een voordeel. En aangezien er bij het wielrennen en mountainbiken hoge snelheden worden gehaald, en valkans groter is dan op een gewone fiets, adviseer ik de sportfietser wel een MIPS helm aan.

Tip: Bij de beste helmen voor racefiets en MTB vind je de beste fietshelmen uit de test voor op de mountainbike of racefiets.

Wanneer moet een fietshelm vervangen worden?

Een goede en veilige fietshelm aanschaffen is één, maar de fietshelm moet ook veilig blijven. 

Dat is bijvoorbeeld niet het geval na een val of harde klap. Ook als de helm geen zichtbare schade heeft opgelopen kan de binnenschaal (met het EPS schuim) wel beschadigd zijn. En in dat geval werkt de bescherming niet meer. Ik adviseer dus om een fietshelm altijd te vervangen als deze een ferme klap heeft gekregen.

Beter herkenbaar zijn andere vormen van schade. Vertoont de fietgshelm deuken, scheuren of vervorming? Vervang hem dan ook, want ook dan zal de helm zijn beschermende eigenschappen grotendeels hebben verloren. Dat is ook het geval als de fietshelm gaat wiebelen of als je merkt dat hij los gaat zitten. Je hebt dan kans dat je de helm bij een val verliest.

Experts raden hoe dan ook aan om een fietshelm na vijf jaar gebruik te vervangen. Dat is geen marketing, maar de helm mag dan alleen op je hoofd zitten, hij slijt toch tijdens het gebruik. Door UV-straling, vocht, zweet en wisselende temperaturen verliest een fietshelm gaandeweg zjn dempemde werking, en wordt deze dus op den duur minder veilig.

Tip: Plak na aankoop een label aan de binnenkant van de fietshelm met de aankoopdatum. Die vijf jaren zijn sneller om dan je denkt.

Meer informatie

Een reactie posten

0 Reacties