Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste zonnebrand test

De beste zonnebrand uit de test en tips voor bij het kiezen en goedkoop kopen van het voor jou beste zonnebrand middel.

Beste zonnebrand test

Vandaag de dag moet je meer dan ooit je huid beschermen tegen de zon. De ultraviolette straling (UV straling) kan zowel zichtbaar (verbranding) als onzichtbaar (kans op huidkanker) veel schade aanrichten. Hier kijken we naar de beste zonnebrand uit diverse tests en geven we informatie over de beste zonnebrandmiddelen.

Testen van zonnebrand middelen

Hieronder vind je de meest recente testen van zonnebrand en de beste zonnebrand middelen uit deze testen.

Zie ook:

Overzicht alle zonnebrand (met keuzehulp)

Kijk in de zonnebrand keuzehulp voor alle goede zonnebrand middelen met een keuzehulp om uit meer dan 1.000 zonnebrand middelen de voor jou beste zonnebrand te selecteren (tegen de laagste prijs).  

Je kunt daar al je wensen en eisen opgeven, alsmede belangrijke gegevens als je huidtype, activiteit waarbij je de zonnebrand wil gebruiken en geschiktheid voor handbagage. Zo vind je voor jou persoonlijk de beste zonnebrand tegen de laagste prijs.

Beschermingsfactor

Een bekende eigenschap van zonnebrand is de beschermingsfactor. De beschermingsfactor wordt aangegeven met SPF (Sun Protection  Factor). Voor een goede bescherming wordt minimaal SPF 30 aanbevolen (factor 30 zonnebrand) tenzij je van nature een donkere huid hebt. 

Voor mensen met een lichte huid en/of licht haar en voor kinderen wordt een hoge factor (SPF 50) aangeraden. Ook is een factor 50 zonnebrand een goede zonnebrand om in het voorjaar te gebruiken als je huid weer aan de zon moet wennen.

Voor het verbranden van de huid zijn UV-stralen verantwoordelijk, en dan met name de UVB stralen. Deze UVB straling is ook de straling die huidkanker kan veroorzaken. UVA (Ultraviolet A) is wat dat betreft minder gevaarlijk, maar draagt wel bij aan het het verbranden van je huid. 

Zonnebrand met factor 15 houdt 93% van de straling tegen, factor 30 zonnebrand blokkeert 97% en factor 50 beschermt voor 98%. Dat lijken kleine verschillen, maar in de praktijk telt iedere procent.


Garnier zonnebrand test

Garnier zonnebrand spray factor 30

Vorm zonnebrand middel

Ook de substantie waaruit een zonnebrandmiddel bestaat kan verschillen. Je hebt zonnebrand als crème, mouse, lotion, gel. roller en spray. Veel keuze dus!

Een zonnebrandcrème is wat vetter dan andere zonnebrandmiddelen en een zonnebrand crème beschermt daardoor je huid beter tegen uitdrogen. 

Ook kan een crème niet bevriezen waardoor een zonnebrand crème het beste zonnebrand middel is bij wintersport. 

Zonnebrand lotion en zonnebrand gel bevatten meer water waardoor deze meer vloeibare zonnebrand middelen makkelijker zijn om uit te smeren.


Vision zonnebrand mouse pompje

Vision zonnebrand mouse pompje


Tips zonnebrand gebruiken

 • Smeer een zonnebrand middel niet te dun uit. De beloofde factor geldt alleen als je dik genoeg hebt gesmeerd.

 • Van zwemmen en zweten gaat de factor (dus de bescherming) achteruit. Smeer je dus regelmatig opnieuw in. Let op! Dit geldt ook voor zonnebrand waarvan de fabrikant belooft dat hij tegen water kan.
   
 • Ook bij niet zweten en bij niet zwemmen moet je jezelf na 2 uur opnieuw met zonnebrand insmeren voor een goede bescherming tegen verbranden en schadelijke UV-straling.
   
 • Je hoeft geen onverantwoord lage factor te gebruiken omdat je anders niet bruin wordt. Dat is een fabel. Ook van zonnebrand met een hoge factor wordt je bruin.
   
 • Smeer kinderen goed in met anti zonnebrand. De huid van kinderen is kwetsbaarder dan die van volwassenen, dus een kind verbrand eerder.
   
 • Daarom wordt voor een kind ook factor 50 aangehouden als laagste beschermingsfactor tegen de zon.
   
 • Bij volwassenen is dat factor 30. Een lagere factor is alleen aan te raden bij bewolkt weer. Maar waarom zou je niet altijd factor 30 gebruiken.

 • Extra kwetsbaar voor verbranden door de zon? Bijvoorbeeld omdat je een heel witte of gevoelige huid hebt? Kies dan altijd voor factor 50 of factor 50+.
   
 • Hou baby's uit de volle zon. Kinderen kunnen beter tussen 12 en 15 uur helemaal uit de zon blijven.
   
 • Heb je gezwommen? Dan is opnieuw insmeren altijd verstandig. Ook waterproof zonnebrand middelen zijn vaak minder goed bestand tegen water dan ze claimen.
   
 • Ook wolken, een parasol en zelfs kleding laat UV straling door. Dus ook onder een zonnescherm of met je T-shirt in de zon is beschermen aan te raden. Een lage beschermingsfactor is dan wel voldoende.
   
 • Laat je niet misleiden door de prijs. Een zonnebrand met hoge beschermingsfactor is beter dan een zonnebrand met hoge prijs. Zoals je in bovenstaande test kunt zien zijn het lang niet altijd de dure anti zonnebrand middelen die de beste zonnebrand middelen zijn.
   
 • Water en zand zorgen er voor dat je extra snel verbrand en vragen dus om een extra goede bescherming. Dit komt omdat ze het UV licht reflecteren.

Nivea zonnebrand kinderen

Nivea zonnebrand kind

Tips beste zonnebrand kiezen Consumentenbond

Tot slot hebben we hier een nog een video van de Consumentenbond met kooptips voor het kopen van de beste zonnebrand. De Consumentenbond geeft 5 tips die je helpen om de voor jou juiste zonnebrand te vinden. Wat de beste zonnebrand is hangt namelijk ook af van diverse persoonlijke factoren.

De minimaal benodigde factor verschilt namelijk per persoon, En ook is het beste zonnebrand middel van de één een lotion en voor de ander een crème. In onderstaande video legt de expert van de Consumentenbond het allemaal uit.


Video: Kiezen beste zonnebrand Consumentenbond


Zie ook: 


Samenvatting:
Wat is de beste zonnebrand? Welke zonnebrand factor moet je gebruiken?  Is een zonnebrandcreme beter dan een zonnebrand spray of een zonnebrandgel? Hierboven lees je het antwoord op die vragen met de beste zonnebrand uit de zonnebrand test, een keuzehulp voor bij het kiezen van je persoonlijk beste zonnebrand middel en informatie over de factor, het soort middel tegen zonnebrand en tips voor het insmeren met een goed zonnebrand middel. 

Een reactie posten

1 Reacties

 1. A. van Schoorl21 mei 2024 om 15:52

  Zonnebrand met minder dan factor 30 (SPF 30) moet je sowieso nooit gebruiken. Een lage factor beschermt te weinig, ook als je al mooi bruin bent. Factor 50 (SPF 50) is beter, maar zelf vind ik SPF 50 zonnebrand veel te duur. Het is prijsverschil is veel te groot. Ik daarom voor factor 30 en doe een beetje voorzichtig. Als je huid een beetje aan de zon gewend is voldoet factor 30 prima.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.