Header Ads Widget

Amazon Prime gratis

Beste smart home (domotica apparatuur)

De beste smart home apparatuur uit de test. Slimme domotica voor je woning.

beste smart home domotica test


Apparatuur wordt steeds vaker slim genoemd. Hier kijken we wat er allemaal aan smart apparatuur te koop is en welke smart apparaten er allemaal als beste slimme apparatuur getest zijn.

We richten ons hierbij op de smart home apparatuur (ook wel domotica apparatuur genoemd). Dit is apparatuur die over WiFi beschikt en via een app bedient en geprogrammeerd kan worden. De beste domotica apparatuur kan daarbij met elkaar communiceren en zodoende samenwerken. 

Hier wat eenvoudige voorbeelden van samenwerkende smart apparaten:

  • Iemand drukt op de slimme deurbel, en de slimme verlichting in de hal gaat aan.
  • Een sensor constateert dat het buiten donker wordt en de slimme gordijnen sluiten zich.
  • Een bewegingssensor constateert dat er iemand thuis komt. De slimme verwarming en de slimme verlichting wordt aangeschakeld.
  • Een slimme rookmelder constateert rook. Alle lampen in huis gaan aan en het slimme deurslot gaat van slot af.
  • Iemand drukt op de slimme deurbel en jij krijgt een melding en videoverbinding op de smartphone.
  • Je zet 's morgens het slimme koffiezetapparaat vast starrklaar en s avonds schakel je vlak voor je thuis komt het slimme apparaat met de app aan.
  • Als de slimme kookplaat heet wordt geeft deze de slimme afzuigkap een seintje waarna deze aangaat.

Bij sommige slimme apparaten zijn allerlei verbindingen te maken. Bij andere smart apparaten gaat het slim zijn niet veel verder dan het gebruik van een app als afstandsbediening. 

De beste smart home apparaten uit de test

Hieronder kijken we naar de mogelijkheden van diverse domotica apparatuur in huis, de mogelijkheden van deze slimme apparatuur en de beste apparaten uit de test,

Smart speaker

We beginnen met de smart speaker (slimme luidspreker). Dat is niet voor niets want naast dat de slimme speaker van zichzelf handig is kan deze ook een centrale rol spelen in je domotica smart home netwerk.

Een smart speaker kun je met je stem bedienen, je kunt hem muziek van internet laten streamen en kunt de smart speaker vragen stellen waarop deze het antwoord op internet opzoekt en voorleest.

Maar je kunt een smart speaker ook gebruiken om de andere apparatuur in je smart home netwerk met de stem te bedienen. Je geeft dan gesproken opdrachten "sluit gordijnen", "doe de lamp keuken aan" en "zet verwarming op 20", en de smart speaker geeft dat door aan de de smart home apparatuur. Maar deze moet dat natuurlijk wel ondersteunen".

Hieronder vind je de beste smart speakers uit de test.


Slimme lampen

Van alle slimme apparatuur is slimme verlichting het meest gebruikt. Let er bij het kiezen van een slimme verlichting wel op de mogelijkheden. Zo verkoopt men bij Ikea een slimme lamp die niet veel meer is dan een dimbare lamp met afstandsbediening (en zelf geen app). Een echte slimme lamp is echter een stuk slimmer. Deze kun je met een app bedienen en koppelen aan je smart netwerk zodat de verlichting instructies van andere smart home apparaten kan krijgen.

Slimme verlichting is er voor binnen in huis, maar er is ook smart buitenverlichting. Die dan bijvoorbeeld weer aan slimme camera's, een slimme deurbel en aan andere smart apparatuur gekoppeld kan worden.


Slimme deurbel

Niet alleen slimme verlichting, maar ook de slimme deurbel met camera een veelgebruikte smart home toepassing. Deze videodeurbel (waarvan de Ring deurbel het meest bekend is) wordt heel veerl gebruikt. Het is dan ook een heel praktische smart home toepassing waarbij je op je telefoon kunt zien wie er voor de deur staat, en met deze persoon kunt praten, ook als je zelf niet thuis bent. 


Slim deurslot

Als je het wil zou je naast een slimme deurbel ook een slim deurslot in je smart home netwerk kunnen opnemen. Bij deze domotica toepassing kun je de deur ook voor iemand open doen. Maar een goede slim deurslot heeft meer mogelijkheden. Je kunt de deur bijvoorbeeld automatisch van slot laten gaan als je naar de deur toeloopt of als de verlichting in de hal wordt aangeschakeld. Ook ku je bij d ebeste slimme deursloten bekenden toegang geven tot je huis via hun smartphone.


Slimme camera

Naast de slimme deurbel is ook de slimme camera al behoorijk ingeburgerd. Tegenwoordig zijn bijna alle bewakingscamera's een slimme camera. zodat je de beelden van de beveiligingscamera overal life op je smartphone kunt bekijken en zodat bij onraad beelden foto's of videobeelden opgeslagen kunnen worden. Er zijn slimme outdoor camera's om huizen en bedrijfspanden te beveiligen, maar er zijn ook slimme indoor camera's die vaak gebruikt worden om overdag huisdieren in de gaten te houden als je niet thuis bent.


Slim alarmsysteem

Een smart camera kan alarm slaan als er iemand binnen het het bereik van de camera komt, maar je kunt ook veel meer beveiliging in je smart home netwerk ophemen. Voor weinig geld joop je tegenwoordig een compleet domotica beveigingssysteem voor thuis met een camera en sensoren als een bewegingssensor, een raamsensor, een sirene enz. Dit geeft natuurlijk een veel betre bescherming dan alleen een smart camera.


Slimme rookmelder

De slimme beveiliging van je huis kun je nog verder uitbreiden met een slimme rookmelder die het alarm det afgaan of een app stuurt als er rook in huis gesignaleerd wordt.

De beste slimme rookmelders meten ook de hoeveelheid koolmonoxide.



Slimme thermostaat

Ook de slimme thermostaat kom je steeds meer in Nederlandse huizen tegen. Een slimme thermostaat heeft dan ook vele voordelen. Je kunt de thermostaat veel makkelijker en uitgebreider programmeren, je kunt de temperatuur op ieder moment aanpassen via je smartphone, ook als je niet thuis bent, en je kunt de verwarming van je huis in je smart home netwerk opnemen.


Een slimme radiator

De slimme radiatorkraan, of slimme radiatorthermostaat, is een broertje van de slimme thermostaat. Het verschil tussen een slimme radiatorkraan en een slimme thermostaat is dat de laatste een huiskamerthermostaat is waarbij je de temperatuur van de complete woning bepaalt, terwijl je bij de slimme radiatorkraan de temperatuur per radiator kunt regelen met een app of smart hone netwerk koppeling. De slimme radiatorkraan wordt daarom ook wel slimme radiatorthermostaat genoemd.


Slimme stekker

Tot slot hebben we nog de slimme stekker. De slimme stekker is een eenvoudig maar ook heel handig domotica apparaatje. De slimme stekker kun je geruiken om een elektrische apparaat wel of geen stroom te geven. Dat kun je programmeren, per app regelen of (bij de beste slimme stekkers) ook door je smart netwerk laten besturen. Zo kun je van een niet smart-apparaat toch enigsinds een slim apparaat maken (al blijft de mogelijkheid dan beperkt tot aanzetten en uitzetten).

Meer slimme apparatuur

En zo is er nog meer slimme apparatuur. Vaak betreft het huishoudelijke apparaten en andere elektrische apparaten die via een app van afstand te bedienen en te programmeren zijn


Kan je alle smart apparatuur in hetzelfde netwerk opnemen?

Niet alle slimme apparatuur kan met elkaar praten. Daarvoor moeten ze hetzelfde communicatoeprotocol en hetzelfde smart home platform kunnen gebruiken. Dat is dus iets om rekening mee te houden als je een smart home netwerk opbouwt of uitbreidt.

Voorbeelden van domotica platforms zijn Google Assistant, Apple Homekit en Amazon Alexa, maar ook Google SmartThings, IFTTT en Athom Homey. Wil je meerdere smart apparatuur met elkaar verbinden of met spraakopdrachte besturen dan moeten ze hetzelde platform ondersteunen. De beste smart hone apparatuur is met veel verschillende platformen te koppelen.

Voor complexere domotica netwerken is soms een hub nodig. Je kunt een smart home hub zien als een centraal punt waarop je de verschillende domotica apparaten aansluit. Je bedient alles dan vanaf 1 punt en 1 app, en vaak ook vanaf 1 display.

Beste smart home merken

Steeds meer elektronica wordt slim, dus het aantal fabrikanten van smart elektronica neemt snel toe. Maar er zijn een aantal fabrikanten die er om domotica gebied uitspringen. Onderstaande fabrikanten behoren tot de beste smart home merken:

Google Nest

Nest is het merk van Google voor domotica producten zoals slimme thermostaten, beveiligingscamera's, slimme rookmelders en slimme sloten.

Ring

Ring is een dochterbedrijf van Amazon dat vooral bekend is om zijn videodeurbellen (waar ze hun naam aan te danken hebben). Maar Ring maakt ook smart camera's.

Eufy

Eufy maakt veel domotica producten zoals een slimme camera's, deubellen, babyfoons en alarmsystemen. Eufy is een onderdeel van Anker dat speciaal voor smart hone producten is opgericht.

Netatmo

Netatmo is een Franse fabrikant van smart hone producten. Ook Netatmo is een echte domotica specialist. Netatmo maakt heel veel producten voor een slim huis zoals een slimme camera, een slimme airco, een slimme thermostaat, een slim weerstation, slimme radiator kranen en slimme beveiligingsproducten. 

Philips

De Philips Hue producten zijn klassiekers op het gebied van slimme lampen voor binnen en buiten. Hiermee was Philips jaren geleden al een pionier op domotica gebied.

Samsung

Samsung maakt veel slimme elektronica die via de Samsung Smartthings app bedient en gekoppeld kunnen worden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om Samsung televisies, koelkasten, monitoren, soundbars en andere Samsung consumentenelektronica.

Tado

Tado is een Duits domotica bedrijf gespecialiseerd in slimme apparatuur voor verwarming en energie. Tado maakt onder andere slimme thermostaten, airco bediening, slimme radiatorknoppen en warmtepomp connectors.

TP-Link

Onder de naam Kasa maakt TP-Link o.a. slimme stekkers, schakelaars, smart camera's en slimme lampen.

Ezviz

Ezviz maakt slimme beveiligingscamera's voor buiten en binnen. 


Bij de bovenstaande testen vind je alle beste smart home apparaten op ieder gebied.


Zie ook:

Een reactie posten

2 Reacties

  1. Ik moest in het begin even wennen aan het bedienen van apparatuur met mijn stem in plaats van door op een knop te drukken. Maar nu wil ik niet anders meer. Het is heel relaxed om zittend op de bank al je apparatuur te bedienen en ik vind je gebruik van een app ook plezierig om vanuit elders mijn apparaten thuis vast aan te zetten of te regelen.

    Ik ben een echte domotica fan geworden en hou er bij alle apparatuur die ik koop nu rekening mee of deze in mijn smart home kunnen worden opgenomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gijs van Slambrouck3 april 2024 om 20:23

    Hoewel smart apparatuur mij eerst overdreven leek krijg ik steeds meer apparatuur in huis die met een app en internet werkt. Het begon met de deurbel en de babyfoon voor de kleine, maar ook de wasmachine en verwarming kan ik nu vanaf mijn werk bedienen, en al die apps gebruik ik ook daadwerkelijk. Alleen het koppelen van deze smart home apparatuur doe ik nog niet, dat is ook nog niet mogelijk. Op dat gebied is denk ik ook nog een lange weg te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.