Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste keyboard (muziek)

Het beste keyboard voor het maken van muziek plus aanbiedingen van meer goede keyboards.

Beste keyboard muziek

Wat is het beste keyboard om muziek op te maken? Hier kijken we naar de keyboards met de hoogste waardering en hebben we tips voor bij het kiezen van het voor jou beste keyboard.

De beste keyboards

We beginnen met een overzicht met de beste keyboards. Deze keyboards hebben de hoogste waardering van 5 sterren gekregen. Ook hebben we een overzicht met aanbiedingen van alle keyboards en we hebben het beste keyboard voor kinderen uit de test.


Casio keyboard 76 toetsen

Casio keyboard 76 toetsen

Verschil keyboard of digitale piano

De termen keyboard en digitale piano worden vaak door elkaar gebruikt, maar een keyboard en een digitale piano zijn niet hetzelfde muziekinstrument, hoewel een digitale piano en een keyboard op het eerste gezicht heel erg op elkaar lijken.

Het verschil zit hem in de toepassing en de mogelijkheden. Bij een echte digitale piano is alles in het werk gesteld om het digitale toetseninstrument zoveel mogelijk op een echte (analoge) piano te laten lijken. Qua uiterlijk, maar vooral qua geluid. 

Een digitale piano is een natuurgetrouwe variant op de echte piano. Met hetzelfde geluid en dezelfde manier van bespelen. Op een digitale piano kun je dus heel goed piano leren spelen. Als je op een digitale piano kunt spelen, dan kun je ook op een analoge piano muziek maken.

Voor het leren piano spelen is een digitale piano dus beter geschikt dan een digitaal keyboard.

Op een digitaal keyboard kun je ook spelen alsof het een piano is, maar met een digitaal keyboard kan veel meer. Je kan op een goed keyboard heel veel muziekinstrumenten imiteren. Toetsinstrumenten als een piano of orgel, maar ook heel andere muziekinstrumenten zoals een gitaar, fluit of drums. Een goed keyboard heeft heel veel geluidseffecten aan board, en je kunt jezelf automatisch laten begeleiden.

Hoe echt deze "muziekinstrumenten" klinken, welke instrumenten je kunt oproepen en hoe ver de mogelijkheden van begeleiding en effecten gaan wordt allemaal bepaald door de kwaliteit van het keyboard. Met het beste keyboard kun je heel veel.


Professioneel keyboard Roland 73 toetsen

Professioneel keyboard Roland 73 toetsen


Hoeveel toetsen heeft een goed keyboard?

Er is veel verschil in het aantal toetsen waarover een keyboard beschikt. Je hebt keyboards met 49 toetsen (4 octaven), maar ook keyboards met 76 toetsen (6 octaven) of zelfs 88 toetsen. Een keyboard met 88 toetsen lijkt op een piano, en is ook net zo breed. Want (logisch) hoe meer toetsen, hoe breder het keyboard.

Wil je een klein keyboard, dat weinig ruimte inneemt, en dat je makkelijk mee neemt, en waarop je geen ingewikkelde melodie├źn wilt spelen? Dan kun je met een keyboard met 49 toetsen heel leuk spelen. Wil je een breed bereik? Of wil je veel toetsen zelf kunnen programmeren? Dan is een breed toetsenbord, met meer toetsen, aan te raden.

Het aantal toetsen dat jouw beste keyboard nodig heeft hangt dus mede af wat je wil spelen. Meer toetsen is niet altijd beter.

Keyboard met aanslaggevoelige toetsen

Een belangrijk verschil in keyboards is dat tussen een keyboard met aanslaggevoelige toetsen en een keyboard met toetsen die niet aanslaggevoelig zijn. Aanslaggevoelig betekent dat het geluid harder is als je harder op de toets drukt. Met een goed keyboard met aanslaggevoelige toetsen kun je tonen dus harder of zachter spelen, net als bij een piano.

Is je keyboard niet aanslag gevoelig, dan moet je het volume altijd via de volumeknop regelen, maar dat kun je niet per toon regelen. Je kunt alleen passages hard of zacht spelen door de volumeknop te bedienen.


Yamaha toetsenbord beginner 61 toetsen

Yamaha toetsenbord beginner 61 toetsenAansluitingen op een keyboard

Op het beste keyboard vind je veel aansluitmogelijkheden. Deze aansluitmogelijkheden zijn heel verschillend. Je hebt uitgangen voor de muziek, zoals een koptelefoon aansluiting, aansluitingen voor externe speakers of een audio uitgang om het keyboard op je geluidsinstallatie aan te sluiten, en je hebt ingangen voor bijvoorbeeld een microfoon en een USB-ingang op geluiden te importeren.

Een line ingang kan worden gebruikt om je smartphone te koppelen, en een line uitgang kun je gebruiken voor het aansluiten van een mengpaneel of een actieve luidspreker.

De mogelijkheden verschillen per keyboard. Bij de bovenstaande overzichten kun je de gewenste aansluitingen aanvinken om zo je beste keyboard te vinden.

Keyboard met sustain pedaal

Veel van de beste keyboards beschikken ook over een ingang voor een sustain pedaal Zo'n sustainpedaal is een voetpedaal dat je (net zoals bij een pinao) gebruikt om het geluid van de toetsen te laten doorklinken terwijl je de toets al losgelaten hebt. Een sustain pedaal geeft een ruimtelijk galmend effect.

Keyboard met speakers

Een goed keyboard heeft eigen ingebouwde speakers, zodat je altijd geluid hebt. Met een hoger wattage kunnen de eigen speakers van een keyboard vaak beter presteren. Maar voor het beste geluid heb je externe speakers nodig, het liefst via een externe versterker.

Kijk in de overzichten voor de beste keyboards en andere goede keyboards. Via de selectiemogelijkheden selecteer je makkelijk het voor jou beste keyboard, dat je vervolgens meestal goedkoop kunt kopen.

Zie ook:

Onderwerp:
Hier vind je je beste keyboards en andere goede keyboard. Ook hebben we tips voor bij het vinden van het voor jou beste keyboard, digitale piano of synthesizer.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Roland, Yamaha en Casio zijn het meest bekend als muziek keyboard fabrikanten en ze maken goede audio keyboards. Maar ook Kawai en Korg maken heel goede keyboards die je gerust kan kopen als je een goed keyboard zoekt.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.