Header Ads Widget

Amazon Prime gratis

Beste data opslag uit de test (op computer of extern)

Hier kijken we naar de beste apparatuur en accessoires voor het opslaan van computerbestanden en andere data en media uit de test. Met bijvoorbeeld de beste harde schijven, de beste SSD, de beste NAS en de beste USB geheugensticks.

beste data opslag computer

Veel informatie wordt tegenwoordig op internet opgeslagen. Maar soms wil je de bestanden ook lokaal bewaren. Bijvoorbeeld om er snel bij te kunnen, om er altijd bij te kunnen (zonder dat je afhankelijk bent van internet), als backup of omdat het gevoelige informatie betreft die je zo veilig mogelijk wilt bewaren.

Daarom kijken wij hier naar testen voor opslagmedia voor je computerbestanden. Dat kunnen harde schijven of SSD's zijn, maar ook netwerk-opslag systemen (NAS), USB-sticks of geheugenkaartjes. Kijk hieronder voor de beste data opslag.

Beste harde schijven en SSD

De meest gebruikte manier om bestanden op te slaan is opslag op een harde schijf (HD / HDD) of op diens opvolger de SSD. Dat kan zowel (op een PC of laptop) als extern op een losstaande SSD of hard disk.

Externe SSD of harddisk

De externe harde schijf is een voordelige manier om computerbestanden buiten je computer op te slaan. In geval van een laptop kun je de bestanden gewoon thuislaten als je op stap gaat en ze niet nodig hebt. 

Een externe harde schijf is een goedkope manier om bijvoorbeeld films en muziek op te slaan. Maar de mechanische harde schijf is wel wat verouderd te raken. Externe harde schijven worden vaak vervangen door externe SSD's (duurder maar wel sneller), NAS systemen en USB-sticks met een hoge capaciteit.

Naast de externe harde schijven een SSD drives is er natuurlijk ook nog de interne opslag. Een ingebouwde harde schijf is per GB nog altijd met afstand de meest goedkope manier van data opslaan.

Interne SSD of harddisk

Maar in de meeste gevallen worden bestanden en andere data gewoon op de computer (laptop of PC) zelf opgeslagen. Dat gebeurde meestal op een harde schijf, maar steeds vaker wordt daarvoor een interne SSD gebruikt.

Een interne SSD is immer sneller, minder kwetsbaar en zuiniger met energie, Dat laatste vooral bij een laptop belangrijk. Het enige nadeel, de hogere prijs, neemt steeds meer af want de SSD wordt snel goedkoper.

Een laptop koop je zelden nog met harddisk en ook bij de PC's is de SSD sterk in opmars.

Beste NAS systeem

Een NAS is een andere manier om voordelig grote hoeveelheden data op te slaan. NAS systemen zijn de laatste jaren behoorlijk goedkoop geworden, en je kan een NAS later nog makkelijk uitbreiden met extra harde schijven als je slots vrij houdt.

De kosten per GB zijn bij het gebruik van mechanische harde schijven heel laag. De voordelen van een NAS-systeem ten opzichte van een externe harde schijf is niet alleen de enorme opslagcapaciteit die te halen is maar vooral de mogelijkheden om de bestanden vanaf andere apparatuur te benaderen. 

Je kunt multimedia en andere bestanden bijvoorbeeld vanaf een televisie gebruiken (denk aan films of foto's) of vanaf een audiosysteem (muziek). 

De bestanden op een NAS zijn zelfs via internet op een heel andere locatie te gebruiken. Ideaal voor media-bestanden, maar ook voor kantoren met een buitendienst. Kijk hieronder voor de beste NAS systemen.

Beste USB sticks

Een andere interessante manier om computerbestanden op te slaan is via een USB-stick. Een USB-stick is makkelijk mee te nemen en de gegevens kunnen zo door veel apparatuur gelezen worden. Niet alleen computers maar ook autoradio's, televisies, smartphones en andere apparatuur beschikken vaak over een USB-poort. 

Bovendien kunnen USB-sticks steeds meer data bevatten en wordt de prijs per GB steeds lager. De beste USB sticks kunnen met een harde schijf concurreren.

Data opslag online (in de cloud)

Data opslag verplaatst zich steeds meer van lokale opslag naar dataopslag op internet. Steeds minder gegevens worden op een computer of lokaal netwerk opgeslagen. Het opslaan van de bestanden, maar ok software programma's, gebeurt steeds meer op internet. 

Hierbij wordt heel hip over "de cloud" gesproken. Maar deze cloud is niet veel anders dan het opslaan van bestanden op een server die met internet verbonden is.

Deze dataopslag op internet, in de cloud, heeft wel grote voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je altijd bij de bestanden kan. Vanaf iedere locatie, en vanaf iedere computer. Dat voordeel van data opslag online neemt nog meer toe als ook de software online staat. 

Steeds vaker draaien ook de programma's online en zijn door de gebruiker in de browser te gebruiken. Deze kunnen er dan met iedere computer of smartphone bij onder dat er op die telefoon, laptop of PC software geïnstalleerd hoeft te worden (hoogstens een app). Het invoeren van een gebruikersnaam of wachtwoord is dan voldoende om bij het de software en de gegevens te komen.

Dat is erg praktisch en flexibel, maar de beveiiging houdt natuurlijk wel een risico in. De beheerder van de gegevens moet er goed voor zorgen dat de data online goed beschermt is tegen hackers en mensen met kwade bedoelingen.

Voordelen van data opslag in de cloud

  • De gegevens zijn vanaf ieder apparaat met internet toegang te raadplegen en te bewerken.

  • Je kan met meerdere mensen (eventueel gelijktijdig) aan bijvoorbeeld een rapport werken.

  • Een goede cloud service zorgt voor regelmatige backups van de gegevens in de cloud.

  • De opslagruimte is in principe onbeperkt, hoogstens moet je een abonnement afsluiten voor meer ruimte.

  • Deze opslagruimte online is veel goedkoper om te huren dan als je zelf opslagapparatuur moet aanschaffen en onderhouden.

  • Als ook de software in de cloud draait is de beheerder van de cloud verantwoordelijk van de updates van de software.

Nadelen van data opslag in de cloud

  • De cloud beheerder moet de date heel goed beschermen tegen misbruik anders is er een veiligheidsrisico.

  • Je bent altijd afhankelijk van een internet verbinding. Zonder internet toegang kan je niet bij de (actuele) gegevens.

Zie ook: Meer beste computer apparatuur uit testenSamenvatting:
Hier kijken we naar de beste apparatuur voor data opslag uit de test. Je vindt hier bijvoorbeeld de beste NAS test, de beste harde schijf test (intern en extern), de beste SSD test (intern en extern) en de beste USB geheugensticks uit de test.

Een reactie posten

0 Reacties