Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Walhalla beste bockbier (bokbier) uit de test

 


Nu het eindelijk echt herfst is geworden is het de perfecte tijd voor een lekker bockbiertje. Het was dus een prima moment voor het AD om juist nu de bockbieren te testen. Wat is het beste bockbier?


Het AD testte dit keer eens niet de bekende supermarkt bokbieren, zoals Grolsch Herfstbok, Hertog Jan Bokbier, Brand Dubbelbock, Bavaria Najaarsbok, Heineken Tarwebock en Amstel Bock maar regionale ambachtelijke bockbieren met vaak imponerende namen als Oersoep Sexy Motherbocker (Nijmegen), Grutte Pier (Leeuwarden) , Kompaan Bocks (Den Haag), Walhalla (Amsterdam), Kaapse Brouwers  Matador (Rotterdam), Baxbier Oma's Pruim (Groningen), vandeStreek  Black Bock (Utrecht) en Van Moll Opgebockt (Eindhoven). Het lijkt wel alsof ze op naam geselecteerd zijn!

Het beste bockbier: Walhalla Heimdall

Het vierkoppige testteam, bestaande uit biersommeliers, een brouwer en een slijter koos unaniem voor het in Amsterdam gebrouwen Walhalla Heimdall als beste bockbier. Met een prijs van 2,79 euro per flesje is dit geen goedkoop biertje, maar wel de beste bock volgens een zeer deskundig panel. Met een 8,5 als eindcijfer is dit bockbier de overtuigende testwinnaar.Dit bockbiertje smaakt lekker vol in de mond, heeft een prima balans tussen droog en zoet en de smaak gaat vergezeld van een fijn zacht bubbeltje. Als smaaktinten noemen de experts hazelnoot, karamel en mokka.

Voor de bockbieren van Grutte Pier en Van Moll waren zilver en brons weggelegd. Kijk bij de AD bockbier test voor de volledige uitslag of kijk bij de andere biertesten voor nog meer smaakvolle tests.

Wat is jouw favoriete bockbier / bokbier?

Wat is jouw favoriete bock? En waarom is dit de topper die we zeker moeten proeven? Onderaan dit artikel kun je persoonlijke keuze posten.

Wat is bockbier?

Bockbier (of in moderner Nederlands bokbier) is seizoensbier dat in twee varianten bestaat. Je hebt in het voorjaar een lichtgekleurd bockbier dat lentebok of meibok wordt genoemd en in het najaar een donker bokbier (herfstbok). Bovenstaande test betreft dit herfstbier.

Bockbier stamt uit het Duitse Einbeck waar het naar alle waarschijnlijkheid zijn naam aan te danken heeft. Einbeck verbasterde via Ein Beck tot één Bock. De bokken die de etiketten van diverse merken bokbieren sieren slaan dus eigenlijk als tang op Dirk.

Bockbier kan zowel bovengistend als ondergistend zijn en wordt meestal van gerst gemaakt, maar soms ook van tarwe (tarwebock). Het alcoholpercentage ligt tussen de zes en acht procent waarmee het wat zwaarder is dan pils (vijf procent).

Bockbier wordt vooral gedronken in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Noorwegen. Internationaal is het daarmee geen bekend bier. Bierlanden als België en Groot-Brittannië kennen zelfs geen Bokbier.

, ,


Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *