Header Ads Widget

Amazon Prime gratis

Energiebesparing: Beste voor stroom en gas besparen

Energie is duur. Door stroom en gas besparen kun je sterk op je energiekosten bezuinigen. Hier het beste uit de test om stroomverbruik en gasverbruik te verminderen.

Beste energie besparen

Stookkosten verminderen met een radiator-ventilator

Heb je radiatoren? Dan kun je met een radiator-ventilator veel op stookkosten besparen. Een radiator-ventilator is een specifiek voor een verwarmingsradiator ontwikkelde ventilator die de warmte van de radiator de kamer in blaast.

Door deze eenvoudige techniek wordt de warmte van de radiator veel beter benut. De verwarming kan daardoor 1 of 2 graden lager en dat levert een besparing van zo'n 20 procent op de stookkosten op. Dir is een heel eenvoudige maar heel effectieve manier om je gasverbruik te verminderen. 

De radiator ventilator wordt steeds vaker voor energiebesparing ingezet. Kijk hier onder voor de beste radiator-ventilator uit de test en meer informatie om via een radiator-ventilator energie te besparen.


Energiebesparing met een elektrische kachel

Een elektrische verwarming is niet altijd goedkoop in het gebruik maar door het slim aan te pakken kun je je stookkosten verminderen met een elektrische kachel. Daarvoor zijn meerdere manieren van energie besparen.

Plaatselijk elektrisch verwarmen

Heb je een centrale verwarming dan moet je vaak een groot deel van je huis verwarmen om het op de plaats waar je je bevindt aangenaam warm te hebben. Je zit bijvoorbeeld op je werkkamer of slaapkamer  en om het daar warm te hebben staat de CV in de woonkamer ook aan.

Een infrarood kachel is een ideale manier om alleen de plek waar je zit te verwarmen. Een infrarood elektrische kachel geeft directe warmte waardoor je het bij een stroomverbruik van slechts 700 Watt al aangenaam warm hebt. Ook voor het verwarmen van alleen de zithoek van een woonkamer is een infrarood elektrische kachel een prima manier van energie besparen en je stookkosten verminderen.

infrarood elektrische kachel Zilan

Infrarood kachel Zilan

Hele kamer elektrisch verwarmen

Ook als je het in een grote kamer als een woonkamer warm wilt hebben kun je op stookkosten besparen met elektrische verwarming. Dat kan via uitsluitend elektrische verwarming of elektrische bijverwarming.

Een niet al te grote kamer kun je elektrisch verwarmen met een elektrische kachel. Daarvoor moet dan wel gebruik gemaakt worden van een krachtige elektrische verwarming (liefst een elektrische convectorkachel met ventilator om de warmte snel te verspreiden). Ook elektrische vloerverwarming of een elektrische radiator is mogelijk, maar let er dan wel op dat de elektrische verwarming geschikt is voor de oppervlakte van de kamer. 

Vaak wordt er gekozen voor een combi van gasverwarming en elektrische verwarming. Als het niet al te koud is hoeft alleen de elektrische verwarming aan, maar bij koud weer gaat de gasverwarming ook aan, maar hoeft niet hard te werken door de elektrische bijverwarming. Zo bespaar je gas.

Stroom is momenteel goedkoper dan gas, dus je bespaart energie en stookkosten. Vooral als je zonnepanelen hebt is stroom goedkoop en door elektrisch bij te verwarmen blijf je ruim onder de energiedrempel voor gasverbruik. Dit maakt energiebesparing via elektrische verwarming extra interessant.

Hieronder vind je meer informatie over energie besparen met een elektrische kachel en het energieverbruik van elektrische verwarming.


Minder stookkosten met een elektrisch deken of elektrisch plaid

Een een heel populaire manier om energie en stookkosten te besparen is via een elektrisch plaid. Dat is een warmtedeken voor op de bank. Je kruipt cosy in dit elektrische dekentje als je bijvoorbeeld TV kijkt, en de verwarming kan uit of op een (heel) lage stand. Het elektrische plaid gebruikt maar weinig stroom, dus je bespaart enorm op de energiekosten.

Dit is een heel aangename manier van energie besparen en stookkosten en gasverbruik verminderen want zo'n elektrisch deken voor op de bank is heerlijk!

 
Elektrisch plaid Medisana

Elektrisch plaid Medisana

Het elektrische plaid wordt ook elektrisch bovendeken genoemd. Daarnaast is er nog het elektrisch deken voor bed, het elektrisch onderdeken. Ook met dit elektrische deken kun je energie en stookkosten besparen, want door er voor de zorgen dat je 's avonds een warm bed ik kunt kan de verwarming op de slaapkamer uitblijven.


Een alternatief voor een elektrisch deken om je bed voor te verwarmen of warm te houden is de kruik. Ook deze klassieke verwarming voor je bed is getest.


Besparen op verwarming met een elektrisch warmtekussen

Het elektrische deken trek je over je heen, een elektrisch kussen is een alternatief. Dit energiebesparende kussen heb je in verschillende vormen. Als een verwarmd kussen waar je tegenaan zit, als een matje waar je op zit maar als een kleed dat je min of meer aantrekt. Al deze elektrische kussens om de gas verwarming te besparen vind je hier onder.


Kosten elektrische apparaten meten

Maar wat kost zo'n elektrisch apparaat? Stroom is immers ook niet gratis. Met een eenvoudige energiemeter kun je exact het gebruik van ieder elektrisch apparaat meten. Zowel in kilowatt als in geld, tot op de cent nauwkeurig.

Beste energiemeter energiekosten meten (energiekostenmeter)

Een energiekostenmeter steek je in het stopcontact en werkt dus op ieder apparaat met een stekker. Je kan makkelijk van stopcontact en elektrisch apparaat wisselen dus je kan al je apparaten in huis op stroomverbruik testen (ook sluipstroom) en zo de grootverbruikers opsporen. Zo kun je voor een laag bedrag (een energiemeter kost circa 25 euro) heel veel geld op je energierekening besparen.


Gas besparen met een elektrische keukenboiler

Gebruik je in de keuken  warm water uit de combiketel? Dan duurt het vaak vrij lang voor je in de keuken warm water hebt. Het water moet eerst opgewarmd worden en dan van ver komen. Even wat afspoelen of je handen wassen kost dan veel gas omdat er onnodig veel water wordt opgewarmd.

Een kleine elektrische keukenboiler is dan een goede manier om veel gas te besparen. Je hebt met een kleine elektrische boiler in de keuken (bijvoorbeeld in een keukenkastje, of zelfs achter de plint) meteen warm water, en een goede (goed geïsoleerde) keukenboiler gebruikt nauwelijks stroom om het water op temperatuur te houden.

Zo kun je makkelijk gas besparen (je verdient de kosten van de elektrische boiler heel snel terug), en het is bovendien plezierig dat je meteen warm water in de keuken hebt. Van een elektrische boiler in de keuken heb je meer gemak dan alleen energiebesparing.

Bosch keukenboiler

Bosch keukenboiler

Op stookkosten besparen met een houtkachel of pelletkachel

De elektrische kachel is populair om op gas te besparen, maar ook de houtkachel wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor het besparen van stookkosten.

Een eenvoudige houtkachel wordt ook wel allesbrander genoemd (al is het verstandig om er alleen hout in te stoken). Dit is een metalen afgesloten kachel die heel veel warmte afgeeft. Met zo'n houtkachel bespaar je niet alleen gas of stroom (energiekosten), maar het ziet er ook gezellig en sfeervol uit.


De moderne broer van de houtkachel is de pelletkachel. Dit is ook een houtkachel maar dan voor pellets (houtsnippers). Met een goede pelletkachel kun je een hele woonkamer of zelfs een heel huis verwarmen. Er zijn zelfs pelletketels, pelletkachels waarmee je zowel de verwarming als het warme water kunt verzorgen. Dit is dus de CV onder de houtkachels. Deze kachels leveren een serieuze energiebesparing op.

De beste pelletkachels vind je hier onder.


Energie besparen door tochtwerende middelen

Door tocht tegen de te gaan blijft het binnen beter om temperatuur en kun je dus op de stookkosten besparen omdat je minder gas of stroom voor de verwarming gebruikt. Hieronder vind je twee testen van tochtstoppers.

De eerste test betreft de beste tochtstrips die je op een raamkozijn, deurkozijn of brievenbus kunt plaatsen. Met de beste tochtrollen kun je energie besparen door de onderzijde van de deur tochtdicht af te sluiten.


Gas besparen door elektrisch koken

Hoewel stroom ook niet gratis is, is door de hoge gasprijs elektrisch koken ook een goede energiebesparing. Als je zonnepanelen hebt kun je zelfs heel veel energiekosten besparen door een gas kookplaat te vervangen door een elektrische kookplaat.

Daarnaast heeft elektrisch koken nog veel meer voordelen. Vooral de inductie kookplaat is erg plezierig in het gebruik. Met een constante temperatuur, een korte tijd voor verhitten en afkoelen, makkelijk schoonmaken en de mogelijkheid tot het samenvoegen van kookzones. En daar bovenop komt nog eens de energiebesparing.

Er zijn inbouw elektrische kookplaten en vrijstaande elektrische kookplaten in diverse soorten. Kijk hier onder voor meer informatie, tips en de beste elektrische kookplaten uit de test.


Water en gas besparen met een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop bespaar je water. Dus ook warm water en dus ook energie. Een waterbesparende douchekop kan een besparing van tot wel 40% opleveren. Dat merk je aan je gasrekening of (bij een elektrische boiler of warmtepomp) aan je stroomrekening.

En een moderne goede waterbesparende (en energiebesparende) douchekop geeft een volle krachtige straal water. Je kunt zelf een waterbesparende regendouche kopen.

Stookkosten besparen met thermokleding

Het is heel erg dat het in een welvarend land als Nederland nodig is, maar voor sommige mensen is de energierekening zo'n probleem dat de verwarming uit of zeer laag moet, en dat ze zich met warme kleding warm moeten houden.

Gelukkig is er thermokleding die je onder alle (koude) omstandigheden aangenaam warm houdt. Hieronder vind je alle beste thermo ondergoed en andere thermo kleding zoals thermo sokken voor warme voeten.


Energiebesparing met energiezuinige apparaten

Stroom besparen gaat heel makkelijk (en ongemerkt) als je bij de aanschaf van een nieuw elektrisch apparaat rekening hebt gehouden met het energieverbruik van het apparaat. Een apparaat met een goed energielabel gebruikt vaak veel minder stroom, zodat je veel geld bespaart op de energierekening.

Ook als het betreffende elektrische apparaat bij aanschaf wat duurder is (wat overigens lang niet altijd het geval is) verdien je de meerprijs vaak snel terug via de energiebesparing.

Hieronder een aantal testen van energiezuinige apparatuur.

Goedkoopste energieleverancier

Je kosten voor gas en stroom zijn natuurlijk niet alleen afhankelijk van je gebruik maar ook voor de prijs die je voor de gas en stroom  betaald. En de gasprijs en stoomprijs kunnen enorm verschillen per energie aanbieder en per (soort) energie contract.

Gelukkig zijn er goede sites om de prijzen van gas en stroom te vergelijken. Daar kun je precies zien wat je bij iedere leverancier en bij elk energiecontract betaald, en je ziet wat voor jou de beste en goedkoopste energieleverancier is. Hieronder vind je de beste vergelijking sites voor gas en stroom.

Meer testen van energiebesparende producten vind je binnenkort ook hier.


Onderwerp:
Energie besparen? Hier vind je de testen van diverse producten om stookkosten te besparen. Het beste voor energiebesparing. De energiekosten voor gas en stroom. Met de beste kachels als een pelletkachel. houtkachel of elektrische kachel uit de test, maar ook elektrische warmtedekens zoals een elektrisch plaid of elektrisch deken en de beste radiator-ventilator uit de test om energie te besparen.

Een reactie posten

2 Reacties

  1. Overdag gebruik ik een infrarood straalkachel om mijn werkplek te verwarmen. De centrale verwarming in huis kan dan overdag uit blijven wat heel veel kosten aan gas scheelt. En de energiekosten van een infrarood kachel zijn heel laag. Het is veel goedkoper dan gas en ideaal voor energiebesparing.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Energie besparen kan ook door folie tussen je verwarmingsradiatoren en buitenmuur te plaatsen. Vooral als het niet geïsoleerd is wordt de buitenmuur namelijk erg koud en koelt de warmte lucht achter de de radiator meteen af.

    Je zou zeggen dat folie op de muur dan het meeste effect heeft, maar dat is niet zo. Met folie aan de achterkant van de radiator zelf bespaar je meer stookkosten. Je kan de folie aan de achterkant van de radiator plakken maar ik heb ze met magneten vastgeklikt. Daar zijn magneetstrips voor.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.